Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Toegepaste Psychologie

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Toegepaste Psychologie. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Hoe werkt het?

Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen, stel al jouw vragen aan onze docenten en studenten en kom sfeerproeven tijdens de open dagen.

Je vindt hier alle informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden
Toegepaste psychologie voltijd

Ik wil weten hoe mensen in elkaar zitten!

Lees de ervaring Alle ervaringen

Veelgestelde vragen over Toegepaste Psychologie

Als Toegepast Psycholoog gaat een wereld voor je open met een groot scala aan beroepen. Zo kun je werken in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld door een preventieve training te geven over gezond gedrag. Je kan ook denken aan het beïnvloeden van gedrag van mensen, bijvoorbeeld door het begeleiden of coachen van mensen die verslaafd zijn. Een andere mogelijkheid is dat je in een organisatie werkt en onderzoekt hoe medewerkers zo lang mogelijk vitaal kunnen blijven of hoe stress van medewerkers verminderd kan worden. Ook is het mogelijk om na te gaan wat de invloed van technologie is op het gedrag van mensen: wat betekent de invoering van robots in de gezondheidszorg of waarom is het ene apparaat klantvriendelijker dan het andere? Kortom, de opleiding Toegepaste Psychologie biedt vele beroepsmogelijkheden in een breed werkveld.

Toegepaste Psychologie is meer gericht op het individu en op coaching; Social Work is weer meer gericht op het begeleiden van groepen. Maar een stressreductietraining aan een groep kan ook behoren tot het werk van een toegepast psycholoog. Een belangrijk verschilpunt met Social Work is dat toegepast psychologen beschikken over een gedegen psychologische kennis- en vaardigheidsbasis. Ze zijn in de eerste plaats toegepast psycholoog en geïnteresseerd in het gedrag van mensen: waarom gedragen mensen zich zo en hoe is dit gedrag te beïnvloeden?

De opleiding biedt allereerst een stevige psychologische basis waarbij je met allerlei vakken te maken krijgt, zoals inleiding in de psychologie, sociale psychologie, ontwikkelingspsychologie, maar ook praktijkgericht onderzoek en professionele gespreksvoering & training. Na de brede psychologische basis kun je kiezen uit drie specialisaties: gezondheidspsychologie, arbeid & organisatiepsychologie en gedrag & technologie. Je kunt ook twee specialisaties met elkaar combineren. Je krijgt kennis aangereikt, maar ook vaardigheden en methodieken om gedrag te veranderen, waarmee je zelf gaat oefenen tijdens de opleiding. Je krijgt les in grote groepen, maar de vaardigheden leer je in kleine groepen. Elke groep krijgt ook een vaste studieloopbaanbegeleider, die je studievoortgang in de gaten houdt en waarbij je terecht kunt voor vragen.

Tijdens het derde en vierde jaar loop je stage en schrijf je een scriptie. Je bent dan een jaar in de praktijk en kiest zelf welke stage je interesse heeft en op welk scriptieonderwerp je je wilt richten. Je kunt een jaar (10 maanden) bij één organisatie doorbrengen, zoals Tactus Verslavingszorg of een re-integratiebureau, maar het is ook mogelijk dat je de stage bij een andere organisatie loopt dan waar waar je afstudeert. Een (deel van het) praktijkjaar in het buitenland is ook mogelijk. De opleiding beschikt over veel praktijkadressen waar je gebruik van kunt maken.

Living Technology is op meerdere manieren verweven in de opleiding: het zit in meerdere vakken, omdat de invloed van technologie ook op het werk van een Toegepast Psycholoog steeds groter wordt. Daarnaast krijg je tijdens het eerste studiejaar het vak inleiding gedrag & technologie en kun je in het derde studiejaar kiezen voor de specialisatie gedrag & technologie. Verder is er vanaf

het begin van de opleiding een doorlopende leerlijn, genaamd STEM. Dit staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics. Binnen deze leerlijn leer je bijvoorbeeld hoe je een technologische interventie kunt ontwerpen, zoals een app om iemand met faalangst te helpen of een VR-bril die iemand ondersteunt bij zijn angststoornis. Altijd staat het gedrag van mensen en de ondersteunende functie van technologie centraal.

studieverenigingen 1.Jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.