Studenten in de bibliotheek

Studeren met een ondersteuningsvraag

Bijna 38% van alle studenten heeft een ondersteuningsvraag. 14% ondervindt studiebelemmeringen waardoor zij een specifieke ondersteuningsbehoefte hebben (ECIO, 2023). Als je studeert met een auditieve-, visuele- of fysieke beperking, neurodiversiteit (dyslexie, add, adhd, ass), een tijdelijke of chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid, dan kan studeren soms veel energie kosten. Ook als je thuis (mantel)zorgtaken hebt, studerende ouder bent of in gendertransitie bent helpen we jou om jouw studie zo prettig en goed mogelijk te kunnen doorlopen. Bij Saxion noemen we dit studeren met een ondersteuningsvraag en helpen wij jou graag met informatie, advies, begeleiding en de juiste voorzieningen, zodat iedereen bij ons toegankelijk kan studeren.

Waarom je ondersteuningsvraag melden?

Twijfel je om te melden dat je een ondersteuningsvraag hebt? De keuze om dit bij ons te melden ligt bij jouzelf, maar uit ervaring weten wij dat het vaak veel voordelen heeft om dat toch te doen. Je krijgt bij de start van je studie de begeleiding die je nodig hebt en de mogelijkheid om tijdelijk of gedurende je hele studietijd gebruik te maken van diverse passende voorzieningen, zoals:

  • Extra tijd tijdens je toetsen;
  • Gebruik van voorleessoftware;
  • Vergroot lettertype bij toetsen;
  • Rustruimtes;
  • Prikkelarme toetsruimtes;
  • Studiemaatje;
  • Studievaardigheidscoaching;
  • -Spreiding van het studieprogramma (studielast)

Hoe meld je je ondersteuningsvraag?

  1. In Studielink meld je je aan voor je opleiding. Hier kan je aanvinken dat je een ‘functiebeperking’ hebt.
  2. Tussen mei en juli ontvang je van ons meer informatie over studeren met een ondersteuningsvraag en de mogelijkheid om alvast een gesprek te voeren met een studentendecaan van Saxion om te kijken welke ondersteuning jij nodig hebt en welke mogelijkheden er zijn. De studentendecaan ondersteunt jou bij het aanvragen van voorzieningen bij jouw opleiding of examencommissie.
  3. Heb je nog geen bericht ontvangen, of wil je al eerder een gesprek voeren over je ondersteuningsvraag? Neem dan contact op met het Saxion Servicepoint voor het maken van een afspraak.
Neem contact op
Student werkt met laptop|opleiding HBO-Rechten Saxion

Een gesprek over jouw ondersteuningsvraag

Je kan een gesprek voeren met een studentendecaan in Apeldoorn, Enschede, Deventer, of online via Teams. Uiteraard mag je een ouder/verzorger meenemen of een begeleider van jouw school of zorginstelling.
Een gesprek duurt ongeveer een uur. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol en prettig te kunnen studeren. Indien er sprake is van diagnoses of medische documenten, dan is het handig om dat mee te nemen naar het gesprek. De studentendecaan werkt vertrouwelijk en is de enige die jouw medische informatie mag inzien.
 

saxion-enschede-dag-2-hires-178.jpg

Heb je een vraag over studeren met een ondersteuningsvraag?

Mail ons