Studium Generale: AI mengt zich in de gewapende strijd
Hoe Artificial Intelligence hedendaagse oorlogsvoering verandert.
Het is géén sciencefiction meer; AI gestuurde systemen die (menselijke) doelwitten identificeren en aanvallen. Het is de realiteit in conflicten die nú gaande zijn. Slimme bommen, geautomatiseerde drones en de verspreiding van desinformatie door bots: het is slechts een greep uit de huidige toepassingen van kunstmatige intelligentie in het militaire domein.
Wat is de impact van deze ontwikkelingen op de manier waarop oorlog gevoerd wordt en welke (ethische) vragen roept dit op? Daarover in dit programma een verhelderend gesprek.
Met Marijn Hoijtink bekijken we aan de hand van actuele cases of oorlogen daadwerkelijk schoner en preciezer worden door het gebruik van AI of juist niet. Zij gaat in op morele kwesties die momenteel op het wereldtoneel spelen: Hoe houd je controle over wapensystemen waarin algoritmes steeds bepalender zijn en wapens autonomer? Zijn we het systeem nog de baas én waar ligt de verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers die AI aangestuurde systemen maken?
Merle Zwiers (chief data officer bij het ministerie van Defensie) bespreekt met ons de positionering van Nederland en de NAVO in dit geheel. Is er een hernieuwde wapenwedloop gaande? Maakt de digitalisering van conflicten ons veiliger of juist extra kwetsbaar? En hoe moet Nederland zich tot deze ontwikkelingen verhouden?
Alle geïnteresseerden zijn welkom. Aanmelden is niet nodig.
Samenwerkingspartners:
Applied Data Science & AI, Veiligheid en Digitalisering, Integrale Veiligheidskunde, Minor Cyber Security en het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering.
Donderdag 14 november | 15:00 – 16:15 | CVD Wapenrustlaan 11 Apeldoorn - ruimte Shuffle Club op de begane grond. LET OP deze ruimte is niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn / rolstoelafhankelijk zijn.
Portfolio uren zijn voor dit programma van toepassing.
- Locatie
Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Wapenrustlaan 11, Apeldoorn
- Datum en tijd
14 november 2024 - 15:00 tot 16:15