Science Café Deventer: Gezond dankzij bacteriën

11.01.2017  | Vanaf 19:30 uur  | Deventer, Burgerweeshuis

Wageningse hoogleraar Willem de Vos praat in het Science Café Deventer van woensdag 11 januari aanstaande over waarom bacteriën zo belangrijk zijn.

Science Café Deventer: Gezond dankzij bacteriën

Tien biljoen. Dat is een 1 met dertien nullen erachter, een onvoorstelbaar groot getal. En uit zoveel cellen bestaat je lichaam. Althans, als we het hebben over je eigen cellen, met jouw DNA erin. Maar in je darmstelsel bevinden zich nog eens tien keer zoveel cellen die niet van jou zijn. Dat is dus een verzameling van honderd biljoen cellen in je spijsverteringskanaal die uit enkele honderden verschillende soorten microben bestaat. Je bent eigenlijk maar voor tien procent mens.

Denk je normaal gesproken bij microben aan ziektes en infecties, in het Science Café van januari komt prof. dr. Willem de Vos, hoogleraar microbiologie van Wageningen Universiteit en tevens Professor of Human Microbiomics aan de medische faculteit van de universiteit van Helsinki, vertellen dat je eigenlijk niet zonder de microben in je darmen kunt: “Recente studies hebben laten zien dat deze microben – samen microbiota genoemd en vroeger bekend als darmflora – essentieel zijn voor onze gezondheid omdat ze communiceren met onze darm, en via dit orgaan met onze lever, hersenen en de rest van het lichaam.”

In zijn lezing gaat De Vos in op de structuur en functie van de microbiota, hoe zuigelingen deze verwerven, het belang ervan voor je gezondheid, en wat de mogelijkheden zijn als er iets mis mee is.

Meer informatie

Het Science Café Deventer vindt zoals gebruikelijk plaats in de Grote Zaal van het Burgerweeshuis. De zaal gaat open om 19.30 uur, met live muziek van Martin van de Vrugt. De lezing begint om 20.00 uur. Vanaf 21.15 uur discussie met de zaal onder leiding van James van Lidth de Jeude. De toegang is gratis.

Saxion is sponsor van de Sciencecafés in Deventer en Enschede