Studenten Archeologie doen bijzondere ontdekkingen op Sprengenberg

07.08.2017

Ruim dertig 3ejaarsstudenten Archeologie uit Deventer deden afgelopen winter cultuurhistorisch onderzoek op de Sprengenberg in nationaal park De Sallandse Heuvelrug. Het resultaat: bijzondere archeologische vondsten uit zeer uiteenlopende periodes in de geschiedenis!

Studenten Archeologie Saxion op Sprengenberg

Zo werd een raatakker systeem gevonden: een soort akker waarop primitieve graansoorten werden verbouwd, daterend uit de late prehistorie (1100 v. Chr. - jaar 0). Ook zijn er resten van historische routes over de heuvelrug gevonden: bundels karrensporen, vermoedelijk uit de Middeleeuwen (1000 n. Chr. - 1500 n. Chr.).
Jos Schouten, coördinator Natuurbeheer Natuurmomenten in Salland is heel blij dat de Sprengenberg op archeologische vlak nu integraal in beeld is gebracht. Hij vertelt enthousiast: “Bijzonder om te zien dat dit gebied al duizenden jaren geleden door onze voorouders werd bewoond en bewerkt. De vermoedelijk nieuw ontdekte grafheuvel aan de Bergweg in Haarle en de bevestiging van het raatakkersysteem nabij de ‘vliegveldheide’ zijn voor ons gave vondsten!” Natuurmonumenten gaat uiteraard kijken hoe ze in haar beheer rekening kan houden met deze archeologische waarden en hoe ze te beleven zijn.

Stuk roest van 3000 jaar oud

Hennie Bouwhuis, voorzitter Stichting Marke Haarle heeft alle studenten te woord gestaan en daar waar nodig op weg geholpen. Hij is vooral content dat na speurwerk van de studenten bij enkele families, een dolkmes is gefotografeerd. Dit mes werd ooit in de Wolfsslenk gevonden en is nu gedocumenteerd: “Het lijkt een stuk roest, maar je hebt wel een dolkmes van dik 3000 jaar oud in je handen.”

Koepel op de Koningsbelt

Studenten zijn ook aan de slag geweest met recentere resten. Het groepje ‘Koningsbelt’ heeft bij de presentatie van de resultaten wel de meeste indruk gemaakt. De studenten maakten op basis van oude bouwtekeningen uit 1907 een 3D visualisatie van de koepel op de Koningsbelt. De koepel op het hoogste punt van de Sallandse Heuvelrug werd gebruikt om vanuit te jagen en om van het uitzicht te genieten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers de koepel in om vliegtuigen te spotten. Aan het eind van de oorlog is het gebouw vernietigd. Met de 3D visualisatie loop je virtueel de koepel in, een fantastische manier om archeologie beleefbaar te maken.

Lees meer over de opleiding Archeologie >>