Veel media-aandacht voor de hoofddoeken van Roos Anne Herder

17.02.2017

Roos Anne heeft drukke tijden achter de rug! De ontwerpster van regenbestendige hijabs en studente Fashion & Textile Technologies werd platgebeld door regionale én landelijke media.

Foto Emiel Muijderman van de Tubantia

De foto is van Emiel Muijderman van de Stentor/Tubantia/AD

>> Het begon met een interview in de Stentor

>> Alle edities van de Persgroep met o.m. het AD

>> TV Enschede

>> Tubantia

>> Nu.nl

>> i-D

>> Radio 1

>> NPO Radio 5

De ontwerpen van Roos Herder (22) zijn meer dan hoofddoeken. Roos (student Fashion & Textile Technologies) ging voor haar afstudeeronderzoek eerst op onderzoek uit. Waarom dragen moslimvrouwen een hoofddoek? Zo begon ze met teksten lezen in de koran. Daar vond ze dat het draait om behoudend en fatsoenlijk gedrag voor mannen en vrouwen. Zo kwam ze ook terecht bij de Sisterhood in Deventer. Daar bracht ze haar eerste bezoek aan een moskee. ‘’De vrouwen daar noemen elkaar echt zusters, heel lief’’.

Vervolgens ging ze aan de slag en kwam met vijf verschillende typen hijabs. Van stijlvol vissershoedje tot een stoere beanie. Allemaal afgestemd met de juiste stoffen en zeer modieus met respect voor de religie.

Hoe het kan dat er zo vaak negatief over wordt gepraat? Volgens Roos komt dat met name door onwetendheid, vaak door angst voor het onbekende. Zo leerde zij door ontmoetingen met moslimvrouwen dat niet een vrouw hetzelfde was. Wel kiezen ze er vaak voor het dragen van een hoofddoek doordat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Het gaat erom dat een hoofddoek beter laat zien wie zij als persoon zien en dat willen ze naar voren brengen.