Tubbergse RED Engineers Sanne en Danique winnaars GreenTech

06.01.2017

RED Engineers Sanne (15) en Danique (14) van de Tubbergse afdeling van scholengemeenschap Canisius zijn de winnaressen van het tv-programma GreenTech!

Tubbergse RED Engineers Sanne en Danique winnaars GreenTech

De strijd om het duurzaamste idee

GreenTech is een RTL-programma dat onder andere in samenwerking met Saxion Programma Bètatechniek, Twente Branding en Universiteit Twente tot stand is gekomen. In het voorjaar van 2016 streden 23 teams van verschillende Twentse scholen hebben op  tijdens de RED Engineers Challenge voor 4 wildcards die toegang gaven tot de landelijke voorrondes voor het  RTL 4 Programma GreenTech. Het team van Canisius, was één van de winnaars van de wildcard en mochten deelnemen aan het programma. Sanne en Danique wonnen de duurzame uitvinderscompetitie met hun idee voor Zwart Wit Lamellen.

Het winnende idee - Zwart Wit lamellen

Zoals de naam het wellicht al aangeeft, bedachten de meiden lamellen die aan de ene kant wit en aan de andere kant zwart van kleur zijn. Afhankelijk van het feit of je het binnen in huis warm of koud wilt hebben, draai je de zwarte of witte kant naar de buitenzijde. Zo kan de verwarming of de airco een standje lager en bespaar je dus energie. "Een enorme besparing, zeer indrukwekkend", zo luidde het oordeel van de vakjury over het groene idee van de Canisius-leerlingen.

Over Greentech

In GreenTech namen jongeren tussen de 9 en 15 jaar het tegen elkaar op om te kijken wie het beste idee voor een duurzame toekomst heeft. In iedere aflevering werkten drie kandidatenteams onder begeleiding van een eigen GreenCoach aan een prototype of schaalmodel van hun uitvinding. Aan het einde van de aflevering presenteerden de kandidaten hun idee aan de vakjury, die vervolgens bepaalde wie er doorging naar de finale. GreenTech was vijf weken lang iedere zaterdag te zien bij RTL 4.

>> Lees meer over de GreenTech finale
>> Meer informatie over het programma GreenTech