Politiek

CodeM. 1132
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieDeventer
TaalNederlands
Max deelnemers32
ContactJoost Nijrees | j.j.nijrees@saxion.nl | 06 - 2273 8723
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

Politiek en bestuurDe minor Politiek is interessant voor studenten met belangstelling voor de werking en beïnvloeding van politiek. Voor bijna alle werkomgevingen is het enorm handig om de politieke context te kunnen snappen. Want wanneer je politiek sensitief bent, kun je veel sneller en effectiever invloed uitoefenen op besluitvorming die jou raakt. Hier heb je natuurlijk  theoretische kennis maar ook politieke vaardigheden voor nodig.

We richten ons vooral op de lokale democratie en de vraag of en hoe politici nog hun volksvertegenwoordigende rol weten in te nemen. 

Belangrijk thema binnen deze minor is de verschuiving van overheid richting een “nevenheid”: overheden zijn een van de spelers in de lokale beleids- en besluitvorming onder het motto: Nevenheid waar het kan, overheid waar het moet. Dit betekent dat je gaat werken aan en leren van praktijkcases die nu spelen binnen lokale gemeenschappen om maatschappelijke problemen aan te pakken.

Als voltijdstudent kun je deze minor volgen. Neem je deel, dan verwachten we dat je gemotiveerd bent om je te verdiepen in politieke en democratische samenwerkingsprocessen. Je bestudeert wekelijks de lesstof en voert de bijbehorende leeropdrachten uit.

Je vergroot je kennis over politieke en democratische processen en de vaardigheden die hierbij van belang zijn. Beide elementen komen samen in de integrale leerlijn waarin de praktijk volop aan bod komt. Je werkt daarbij aan een praktijkopdracht over bestuurlijke en democratische vernieuwing (9 EC). 

Met de kennismodulen duik je in de politieke geschiedenis (2x 3 EC), Politicologie (3 EC), Lobby en invloed (3 EC) en Verkiezingen (3 EC). 

Tenslotte oefen je met politieke vaardigheden (2x 3 EC). Hierbij kun je denken aan het analyseren van een politieke toespraak en welke politieke instrumenten handig en effectief zijn om in te zetten, afhankelijk van een politiek besluitvormingsproces dat speelt.

De minor wordt in de eerste twee kwartielen van het studiejaar aangeboden. De onderstaande tabel geeft een samenvatting van de opzet van de minor en de studielast. Als je meer wilt weten over de precieze studiebelasting, neem dan contact op met de minorcontactpersoon.
 

Kwartiel 1 Module EC
Praktijkopdracht Politieke Praktijk I 3
Kennislijn Politieke Geschiedenis I 3
  Politicologie 3
Vaardighedenlijn Politieke vaardigheden I 3
  Verkiezingen 3
Kwartiel 2    
Praktijkopdracht Politieke Praktijk II 6
Kennislijn Politieke Geschiedenis II 3
  Lobby en invloed 3
Vaardighedenlijn Politieke vaardigheden II 3

 

In de integrale leerlijn werk je in groepsverband aan onderzoeksopdrachten. Toetsing vindt plaats door een werkstuk. In de kennislijn volg je hoorcolleges. De kennisvakken sluit je af met een schriftelijke toets. In de vaardighedenlijn volg je trainingen. We beoordelen je op je werkstukken. De lessen zijn in het Nederlands. 

We hanteren verschillende toetsvormen, zoals rapporten / verslagen en (schriftelijke) toetsen. Per onderdeel vermelden we op welke manier de toetsing plaatsvindt.


Contact
Joost Nijrees
j.j.nijrees@saxion.nl
06 - 2273 8723