Business Network Development

CodeM.1129
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieEnschede
TaalNederlands
Max deelnemers32
ContactMetha Fennis- Bregman | m.fennis@saxion.nl | 06 - 2267 83 81
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen ((technische) bedrijfskunde, economie, gezondheidszorg, hospitality en evenementen, bouwkunde, rechten en ondernemerschap)

Je maakt als organisatie niet het verschil door alleen eigen expertise in te zetten. Dat doe je vooral door effectieve samenwerking met andere partijen. Van elke (jonge) professional wordt creatief ondernemerschap, slimme inzet van technologische middelen en vooral samenwerkingsvaardigheden gevraagd. In een praktijkopdracht leer je hoe je op een slimme manier de samenwerking tussen organisaties vormgeeft. Je werkt aan een business- of netwerkmodel voor je opdrachtgever, waarin je (nieuwe) waarde creëert door goed samen te werken. 

Het efficiënt organiseren en managen van (nieuwe) samenwerkingsvormen is steeds belangrijker. Dat zie je op allerlei gebieden zoals binnen de gezondheidszorg, het openbaar vervoer, duurzaamheid en circulaire economie en wonen en veiligheid. Voor studenten uit deze richtingen of met interesses is deze minor bijzonder geschikt.

Je leert de belangen van partijen te ontdekken, partijen te verbinden en samenwerkingsprocessen te begrijpen en te ontwerpen. Je zoekt naar de ‘what’s in it for me’ van alle partijen en bedenkt van daaruit een nieuw, gemeenschappelijk businessmodel. Uiteraard kijk je ook naar hoe je met dat nieuwe bedrijfs/samenwerkingsmodel toegevoegde waarde kunt bieden aan nieuwe of bestaande doelgroepen (in geld of maatschappelijk nut).

De minor is gericht op voltijdstudenten die geïnteresseerd zijn in netwerken en hoe je het samenwerken in multidisciplinaire teams in en tussen organisaties vanuit een bedrijfskundige context slim vormgeeft. We vragen een basiskennis van bedrijfskundige processen en een proactieve, gemotiveerde en ondernemende houding.

Het is een pré wanneer je je stage hebt afgerond. Naast het feit dat je je inhoudelijk verdiept in hoe je samenwerking tussen organisaties organiseert, kan de minor ook een springplank vormen naar een mooi afstudeerproject. In de meest ideale situatie maak je tijdens de minor al een start met je afstudeeropdracht, die gerelateerd is aan de samenwerking tussen organisaties.

Deze minor is met name interessant voor studenten van (technische) bedrijfskunde, economie, gezondheidszorg, hospitality en evenementen, bouwkunde, rechten en ondernemerschap en is gericht op de private en publieke sector.

Tijdens de minor leer je:

 1. Resultaatgericht en projectmatig werken voor een echte opdrachtgever.
 2. Wat de essentie van samenwerking is. De kern van samenwerken is het verbinden van mensen en middelen, maar hoe doe je dat nu in de praktijk en hoe doe je dat in een multidisciplinaire of internationale setting?
 3. Wat de meest gangbare en gebruikte samenwerkingsstructuren zijn. Samenwerking kan niet alleen tussen bedrijven onderling maar ook tussen bedrijven en de overheid (PPS), tussen een bedrijf en consumenten (co-creatie), tussen consumenten onderling of tussen de overheid en burgers (burgerparticipatie).
 4. Hoe de razendsnelle ontwikkeling van technologie, zoals artificial intelligence en informatie- en communicatietechnologie, ervoor zorgt dat samenwerkingsvormen veranderen en nieuwe mogelijkheden biedt.
 5. Hoe je samenwerking tussen organisaties vormgeeft. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een businessmodel, door het slim inzetten van soft-skills of door efficiënt projectmatig te werken.

 1. Aanleiding voor opdracht en gesprek opdrachtgever
 2. Onderzoek en analyse bij de opdrachtgever
 3. Basiskennis samenwerken (theorievorming)
 4. Ontwikkelen van een businessmodel
 5. Onderbouwing
 6. Eindpitch

Je brengt je kennis in de praktijk door deel te nemen in een samenwerkingsverband dat gericht is op de ontwikkeling van een bestaand innovatief project. In het project zijn tenminste twee, maar het liefst meer partijen betrokken. In de projecten komen veel aspecten van samenwerking bij elkaar. Het kan gaan over samenwerking waar zowel bedrijven, overheden als vaak ook andere belanghebbenden bij betrokken zijn en waar bij voorkeur aspecten van duurzaamheid (MVO) een rol spelen.

Voorbeelden van zulke projecten zijn:

 1. Rainbeer: de transformatie van afvalwater tot bier in opdracht van Waterschap Vechtstromen.
 2. Het innoveren van het bestaande businessmodel voor de FBK Games in Hengelo.
 3. De ontwikkeling van het businessmodel van Vliegveld Twente om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk belanghebbenden hun belangen behartigd zien.
 4. Het waarborgen van de leefbaarheid in de gemeente Tubbergen, door het ontwikkelen van een samenwerkingsverband tussen de verschillende culturele organisaties.

Het toetsen gebeurt door go/no go-momenten tijdens het project. Je levert als groep tussentijds vier deliverables ofwel beroepsproducten op, waarop zowel docent als opdrachtgever (net als in de werkpraktijk) akkoord moeten geven. Ook zijn er individuele evaluaties over jouw functioneren. Je sluit de minor af met een eindpresentatie op een minisymposium voor opdrachtgevers, medestudenten en andere stakeholders. Je presentatie onderbouw je met een adviesrapport.

Tenslotte maak je gedurende de minor een vlog (4-5 min) waarin je jouw individuele ontwikkeling in beeld brengt.


Contact
Metha Fennis- Bregman
m.fennis@saxion.nl
06 - 2267 83 81