Musculoskeletaal

CodeM.1092
PeriodeKwartiel 3-4, Kwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieEnschede
TaalNederlands
Max deelnemers30
ContactMelvin van der Voet | m.vandervoet@saxion.nl  | 06 - 123 817 60
Type minorC: Toegankelijk voor één hbo-opleiding (Fysiotherapie)
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

MusculoskeletaalDifferentiatie in professionele gebieden binnen de fysiotherapie is belangrijk. Deze minor ondersteunt je om meer te leren over musculoskeletale indicaties, waaraan je de verbijzondering Manueel Therapeut en Sportfysiotherapeut kunt koppelen. Daarnaast ga je in deze minor uitgebreid aan de slag met researchvaardigheden.

MusculoskeletaalOm deel te kunnen nemen aan deze minor ben je voltijd student fysiotherapie. Je hebt je propedeutisch examen fysiotherapie behaald. Voor studieonderdelen die behaald zijn in de minor musculoskeletaal, kunnen je vrijstellingen krijgen binnen de opleiding Master Musculoskeletaal. Deze toekenning van vrijstellingen is mogelijk als je de betreffende producten indient na het starten van je master.

MusculoskeletaalManueel therapeutische en sportfysiotherapeutische diagnostiek en behandeling staan centraal in deze minor. In het eerste deel leer je alles over bindweefselopbouw en weefselherstel. Je maakt kennis met manuele mobilisatievaardigheden, zoals driedimensionale arthrogene mobilisaties. Deel twee gaat om inspanningsfysiologie en trainingsleer. Deze onderwerpen liggen meer op het vlak van sportfysiotherapie. Tijdens vaardigheidslessen maak je de slag van theorie naar praktijk: kracht-, conditie- en coördinatietraining met een opbouw naar sportspecifieke oefeningen. Ook kom in je aanraking met de thema’s communicatie en gedragsbeïnvloeding. 

Je besteedt een belangrijk deel van de minor aan researchvaardigheden. Daarbij leer je onder andere een onderzoeksplan op te stellen. Door het bestuderen van literatuur over wetenschappelijk onderzoek, het volgen van colleges, het uitvoeren van pilot study en het schrijven van rapportages werk je aan je onderzoekscompetenties. Daarbij ga je tevens aan de slag met SPSS.

MusculoskeletaalHet onderwijs bestaat uit colleges, leerwerkgroepen, praktijklessen en zelfstudie. De leseenheden worden georganiseerd in twee aaneensluitende kwartielen, te weten Kwartiel 1 en Kwartiel 2, daarnaast in Kwartiel 3 en Kwartiel 4. De lesvormen die je volgt zijn een mix van frontaal, interactief, presenteren, discussie en intervisie. 

Competenties
Tijdens de minor kom je in aanraking met de competenties ‘screenen, diagnosticeren en, therapeutisch handelen’ binnen de hulpverlenersrol. Binnen de rol van beroepsontwikkelaar komt de competentie ‘onderzoeken’ aan de orde. Al deze competenties vormen een verdieping op wat je binnen de reguliere opleiding leert. Reken naast de contacturen op een groot aantal uren zelfstudie en vaardigheidstraining (oefenen).

We toetsen je vaardigheden op de volgende wijze:

  • Theorietoets: mobiliseren (manuele th.)
  • Performance toets: mobiliseren (manuele th.)
  • Rapportages: mobiliseren (manuele th.)
  • Theorietoets: trainen (sportfysio.)
  • Performance toets: trainen (sportfysio.)
  • Mini-stage: trainen (sportfysio.)
  • Theorietoets: Beroepsontwikkelaar (Research)
  • Verslag: Beroepsontwikkelaar (Research)

Contact
Melvin van der Voet
m.vandervoet@saxion.nl
06 - 123 817 60