Armoede, Schuldhulpverlening & Participatie

CodeM.1062
PeriodeKwartiel 3-4, Kwartiel 1-2
VormVoltijd,Deeltijd
LeslocatieEnschede
TaalNederlands
Max deelnemers27
ContactWillemijn van de Stadt | w.vandestadt@saxion.nl  | 06 - 8354 6518
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (Social Work of opleidingen in het sociale domein (in overleg))
UitsluitingenBouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde, Civiele Techniek, International Business and Management Studies, Technische Bedrijfskunde, Sociaal Juridische Dienstverlening
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

Welke psychosociale oorzaken en gevolgen spelen er rond het hebben van schulden? Hoe werken communicatiepatronen en machtsverhoudingen in relatie tot mensen met schulden? Welke maatschappelijke oorzaken van problematische schulden zijn er?

Bij het ondersteunen van mensen met schulden help je met het opstellen en onderhouden van een budgetplan en onderhandel je effectief met schuldeisers. Op efficiënte wijze verwerk je een groot aantal vragen. Daarnaast motiveer en enthousiasmeer je mensen om hun schulden te beheersen of te overwinnen.

Aan deze verdiepende minor kun je alleen deelnemen als vierdejaars student. Omdat de lessen plaatsvinden op dinsdag, kun je als deeltijdstudent ook aansluiten.

Twijfel je of je genoeg praktijkervaring hebt? Neem dan voorafgaand aan je aanmelding contact op met de contactpersoon van deze minor.

Je bent in het bezit van je propedeuse en hebt 51 van de 60 ects van de methodische vakken van het tweede jaar en binnen je derdejaars profiel gehaald. Ook heb je je stage en de daarbij behorende toetsen behaald. Ben je student van een andere opleiding dan Social Work, neem dan vooraf contact op om af te stemmen of je voldoende theorie- en praktijkervaring hebt om te kunnen deelnemen.

Je leert op microniveau communicatiepatronen en machtsverhoudingen binnen relaties herkennen en benoemen. Op macroniveau word je je bewust van de maatschappelijke oorzaken en effecten van problematische schulden en armoede. Je leert inspelen op toekomstige ontwikkelingen in de samenleving. 

Je kunt straks cliënten helpen hun financiële huishouding op orde te krijgen en te houden. Je kunt ook effectieve gesprekken voeren met schuldeisers en andere professionals in een samenwerkingsnetwerk. Vanuit een grondige analyse pleeg je effectief de juiste interventies. Daarbij motiveer en enthousiasmeer je mensen. Je leert een voet tussen de deur te zetten en deze daar net zo lang te houden tot mensen opendoen.

De minor bestaat uit twee onderdelen. In het onderdeel "hulpverleningscyclus" werk je in kleine groepjes aan beroepsproducten die kenmerkend zijn voor de praktijk van de schuldhulpverlening. Een voorbeeld van zo’n beroepsproduct is een onderhandelingsgesprek met een schuldeiser of een intakegesprek met een weinig gemotiveerde cliënt.

In het onderdeel “innovatie” richt je je op onderzoek en verbetering van de uitvoeringspraktijk van de schuldhulpverlening. Het eindproduct dat je levert is een essay en een presentatie voor vakgenoten.

Je kennis en vaardigheden worden op drie manieren getoetst:

  • kennistoets;
  • portfolio Integrale Schuldhulpverlening;
  • presentatie en essay (innovatie).

 


Contact
Willemijn van de Stadt
w.vandestadt@saxion.nl
06 - 8354 6518