Geschiedenis

CodeM.837
PeriodeKwartiel 3-4, Kwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieDeventer
TaalNederlands
Max deelnemers32
ContactPaul Hilferink | p.g.m.hilferink@saxion.nl | 088 - 019 3056 of 06 - 1907 3421
Type minorA: Toegankelijk voor elke hbo-opleiding ( )
UitsluitingenStudenten die een tweedegraadslerarenopleiding geschiedenis volgen of afgerond hebben. Studenten die een BA of MA geschiedenis in hun vooropleiding gehad hebben.
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

Met deze minor kun je je kennis van de geschiedenis weer eens grondig opfrissen en uitbouwen. Enthousiaste docenten nemen je bij de hand tijdens een tocht door verschillende tijdvakken uit de westerse geschiedenis. Gedurende de minor krijg je globaal de hele geschiedenis voorgeschoteld vanaf de oudheid tot en met het heden. 

Om niet alleen de feiten juist op een rijtje te krijgen, maar om ook de historische context beter te begrijpen, worden de typische geschiedenisvakken omlijst met beeld en geluid door bijdrages vanuit de vakken kunstgeschiedenis en muziekgeschiedenis. Daarnaast is er circa 1 keer per 3 weken een (verplichte) excursie naar een museum om de feiten beeld te geven. 

Tot slot wordt bij de vakken 'historiografie en onderzoek' en 'historisch onderzoek' de basis gelegd om intellectueel weerbaarder te worden en te leren onderbouwen waarom bepaalde zaken in de geschiedschrijving zijn zoals ze zijn, of juist niet zijn.

Bron afbeelding: rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-855 

Beeld minor Geschiedenis

  • Voltijd studenten Pabo met een propedeuse zijn van harte welkom. Geschiedenis tijdens je pabo-opleiding spitst zich doorgaans toe op de vaderlandse geschiedenis. Er valt alleen zo veel meer te leren wanneer je deze vanuit een internationaler perspectief bekijkt.
  • Daarnaast staat de minor open voor hbo-studenten met een propedeuse. Ook studenten die geen pabo-achtergrond hebben kunnen de minor volgen. We hebben inmiddels al studenten van bijna alle type opleidingen en uit alle hoeken van het land mogen ontvangen. Denk aan journalistiek, archeologie, commerciële-economie, vastgoed en makelaardij, mediaopleidingen, sociaal-juridische dienstverlening, accountancy en bestuurskunde.
  • Studenten van de tweedegraads lerarenopleiding, anders dan ‘geschiedenis’.

 

Door het vergroten van je kennis krijg je beter zicht op de loop van de geschiedenis en de invloed daarvan op het heden. Je leert de historische component binnen actuele vraagstukken binnen jouw vakgebied beter te zien en te hanteren bij het komen tot nieuwe inzichten/ oplossingen. Daarnaast word je intellectueel meer weerbaar door kennis van de verschillende filosofische tradities. 

Je leert hoe je historisch onderzoek doet. Zo krijg je ook vaardigheden om primaire bronnen (archief) en secundaire bronnen op waarde te schatten. Je leert historische feiten tot historische sensaties om te vormen door kennis van kunstgeschiedenis en muziekgeschiedenis in samenhang met kennis over de algemene loop der geschiedenis.

Twee lesdagen in Deventer (maandag en donderdag) en de derde dag een excursie (woensdag).

We behandelen de belangrijke perioden uit de geschiedenis: de Klassieke Oudheid, de Middeleeuwen, de Vroeg Moderne Tijd, de periode van de Revoluties, Ideologieën en Wereldoorlogen en de westerse geschiedenis van 1945 tot nu. Speciale aandacht is er voor Kunst- en muziekgeschiedenis en een historisch persoon die je door een biografiestudie beter leert kennen. We staan stil bij Historiografie en Historisch onderzoek. Wanneer je onderzoek doet moet je de juiste onderzoeksvraag kunnen stellen. Vervolgens moet je de juiste bronnen vinden en op de juiste manier interpreteren om tot een degelijk verslag te komen. Met deze kennis merk je dat je in het dagelijks leven anders tegen de wereld aankijkt.

De lessen zijn klassikaal. Je leest 200-300 pagina’s per week. We gaan regelmatig op excursie naar een museum in Nederland en we ondernemen een 2- of 3-daagse reis naar een historisch interessante locatie in het nabije buitenland (kosten circa € 199). Deze reis kan op een dinsdag of vrijdag vallen. Bij de excursies geldt een aanwezigheidsplicht van 70% of 90% als je niet mee gaat op de trip naar het buitenland. Toegang tot de Nederlandse musea betaal je zelf. Voor het vervoer gebruik je je OV-kaart.

Iedere kennismodule wordt afgesloten met een schriftelijke toets. De vakken ‘historiografie en onderzoek’ en ‘historisch onderzoek’ sluit je af met een paper. De excursies worden afgetekend. De biografiestudie sluit je af met een paper.

“Wanneer je passie bij geschiedenis ligt of je er meer van wilt weten, dan ben je hier goed op je plek.”

“Na deze minor heb je een veel betere kijk op de wereld. Ik was onder de indruk van hoeveel je leert en hoeveel beter je dingen in de wereld begrijpt.”

“Als je van geschiedenis houdt is het echt fantastisch. Ontzettende leuke en gepassioneerde docenten en deze keer een ontzettende leuke groep. Leuke activiteiten en ruimte voor plezier en niet alleen maar luisteren. Echt geen spijt van gehad.”

“Het is erg goed georganiseerd, je weet precies wat je kunt verwachten en ik vond het ontzettend interessant.”

“Er is gevarieerde lesstof, je leert historisch onderzoeken en er zijn mogelijkheden voor leuke excursies.”


Contact
Paul Hilferink
p.g.m.hilferink@saxion.nl
088 - 019 3056 | 06 - 1907 3421