Montessori

CodeM.845
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd,Deeltijd
LeslocatieEnschede, Apeldoorn
TaalNederlands
Max deelnemers15
ContactEsther Pelgrom | e.t.m.pelgrom@saxion.nl | 06 - 4490 84 49
Type minorC: Toegankelijk voor één hbo-opleiding (Pabo/Pedagogiek)
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

MontessoriJe volgt een deel van officieel erkende opleiding Basisbekwaam tot montessorileerkracht. Naast het bestuderen van de theorie van het onderwijsconcept oefen je je in het leren observeren, het werken met didactische materialen en verdiep je je in het kosmische in opvoeding en onderwijs. Alle lessen vinden plaats in Enschede of Apeldoorn. Je loopt drie dagen stage per week op een montessorischool in jouw regio. Ook ga je twee weken zelfstandig naar het buitenland waar je stage loopt op een montessorischool.

Het montessorionderwijs is gebaseerd op het gedachtegoed van Maria Montessori en wordt voortdurend aangepast aan de hedendaagse onderwijskundige inzichten. Jij draagt bij aan de continue vernieuwing.

Door het volgen van de montessoriminor vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk, ben je van de allernieuwste ontwikkelingen op de hoogte, vergroot je je professionele handelen en kun je op alle montessorischolen in binnen– en buitenland aan het werk.

Heb je de minor afgerond, dan ontvang je een certificaat waarop de behaalde modules staan beschreven. Je kunt daarna de opleiding Basisbekwaam tot montessorileerkracht versneld volgen. Dit kan zowel tijdens je pabo-opleiding als daarna. De geldigheid van het certificaat van de montessoriminor is 5 jaar.

 

MontessoriOm deel te nemen aan deze minor moet je minimaal in het bezit zijn van je propedeuse en in het 3e jaar van een pabo- of een opleiding pedagogiek zitten.

 

 

 

 

 

 

MontessoriJe leert de visie kennen van Maria Montessori. Je ontdekt hoe het werken in een heterogene groep georganiseerd is. Je leert diverse werkvormen kennen en hoe je de materialen hanteert. 

Je leert goed kijken naar kinderen, je leert luisteren naar kinderen en echt afstemmen. Je ziet hoe passend onderwijs vorm krijgt.

 

 

 

 

MontessoriDe start is jaarlijks in september, de duur is 6 maanden.
Je loopt mee met het reguliere montessoriprogramma.
Enschede: maandag van 16.30 tot 20.00 uur (ongeveer 10 bijeenkomsten)
Apeldoorn: dinsdag van 9.00 tot 16.00 uur (ongeveer 5 bijeenkomsten)

Daarnaast heb je 3 volledige dagen extra les, op maandag. Je loopt stage in de omgeving van je woonplaats en je gaat zelf op zoek naar een stageschool. Ook loop je minimaal 10 dagen stage in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een geschikte school.

Literatuur
Pelgrom, E. & Hendriksen, J.
En nú: Montessori!
2018
Holten: AVE.IK
 

 

Je schrijft verslagen, houdt een stagelogboek bij, presenteert je kennis over de theorie en toont je kennis van het materiaal.

“Deze minor heeft mijn kijk op kinderen voorgoed veranderd.”
“Al mijn medestudenten hebben direct een baan gekregen na afronding van de pabo.”
“Ik moest wel wennen dat ik zelf niet de hele dag voor de klas hoefde te staan. Je werkt hier echt anders”
“Wow, ik had gewild dat ik zelf op een montessorischool had gezeten.”


Contact
Esther Pelgrom
e.t.m.pelgrom@saxion.nl
06 - 4490 84 49