Bedrijfsopvolging bij familiebedrijven

CodeM.870
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieEnschede, Deventer
TaalNederlands
Max deelnemers30
ContactErik Wierstra | e.wierstra@saxion.nl | 06 - 1907 3410
Type minorA: Toegankelijk voor elke hbo-opleiding
UitsluitingenInternational Business and Management Studies
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

Familiebedrijven zijn uniek: het gaat niet alleen om werk, het gaat ook om familiebanden en trots. Als jij het bedrijf overneemt wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk doen. Familiebedrijven zijn significant anders dan ‘reguliere bedrijven’, vooral rondom het thema bedrijfsopvolging. 

Deze minor is een unieke aanvulling op je studie voor als je overweegt (op termijn) een bedrijf van familie over te nemen of om als bedrijfsadviseur op dit terrein aan de slag te gaan.

Als deelnemer moet je je propedeuse hebben behaald. De minor is toegankelijk voor alle potentiële opvolgers: als je ouders (mede)eigenaar zijn van een bedrijf en je overweegt dit over te nemen. Je kunt daarbij vanuit elke mogelijke opleiding afkomstig zijn. Ga je in de toekomst juist aan de slag als bedrijfsadviseur op het gebied van marketing, financiën of juridische zaken, dan is deze minor ook interessant voor je.

Je krijgt de ruimte om je voor te bereiden op allerlei zaken waar je tijdens het langdurige opvolgingsproces mee te maken zult krijgen. Zo kun je beter een besluit nemen over jouw (mogelijke) opvolging. 

Na deze minor weet je tegen welke zaken je aan zult lopen en welke oplossingen jij dan hebt. Je word je bewust van alle zaken die te maken hebben met bedrijfsopvolging. Je leert hoe je de familiebanden in stand houdt én tegelijkertijd de continuïteit van je bedrijf waarborgt. Een complex maar leerzaam proces.

We passen de theorie direct in de praktijk toe op jouw eigen familiebedrijf. Daarnaast bezoek je gezamenlijk familiebedrijven om elkaar beter te leren kennen en elkaar te helpen waar dat mogelijk is. Op onze Saxion-website vind je filmpjes en verhalen van studenten die deze minor hebben gevolgd: saxion.nl/minor/familiebedrijf.

Met een interne analyse bekijk je hoe het bedrijf ervoor staat. Welke kwaliteiten hebben de overdrager en jijzelf? Bij de financiële analyse wordt duidelijk hoe het familiebedrijf er financieel voorstaat en welk inkomen je met het bedrijf kunt verdienen. Bij de overdracht hoort ook een waardebepaling van het bedrijf. Hoe financier je die? We besteden een aparte module aan juridische en fiscale aspecten. Ook staan toekomstige strategieën centraal. Hoe kun je je bedrijf bijvoorbeeld nog sterker maken? Rond het thema Innovatie voer je zelf een opdracht uit.

De module bevat een aantal tentamens. Ook schrijf je een aantal rapporten en presenteer je je bevindingen. Je eindbeoordeling is een presentatie aan de hele groep studenten én aan alle betrokkenen bij deze minor, waaronder dus jullie ouders als eigenaar van het familiebedrijf. We proberen elke eindbijeenkomst ook een interessante spreker uit te nodigen, om er een feestelijke dag van te maken.

Deze minor staat voor 30 ects. Dat is 20 weken voltijds. De minor wordt één keer per jaar aangeboden, in kwartiel 1 en 2. De lessen zijn verdeeld tussen Deventer en Enschede. Bijvoorbeeld: op dinsdag les in Deventer, woensdag in Enschede.


Contact
Erik Wierstra
e.wierstra@saxion.nl
06 - 1907 3410