BIM Engineering (BIME)

CodeM.853
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieEnschede
TaalNederlands
Max deelnemers25
ContactMichel Mossel | m.a.g.mossel@saxion.nl | 06 - 510 935 62
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (Bouwkunde, civiele techniek, bouwtechnische bedrijfskunde)
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

BIM EngineeringAlle bedrijven in de bouwbranche willen BIM adopteren en zich verder ontwikkelen op dit gebied. Doordat we aan het begin van deze ontwikkeling staan, moet er door ieder bedrijf nog veel werk verzet worden om BIM in het interne maar ook projectproces werkende te krijgen. Met behulp van studenten van Saxion kan dit proces versneld worden.

In het BIM-model worden vele aspecten verwerkt zoals: architectuur, bouwen, constructies, installatietechniek, facility management en dergelijke. Alle projectdeelnemers komen met deze nieuwe werkwijze in aanraking met als doel proces-, informatie-optimalisatie en faalkostenreductie. Tijdens deze minor gaan we in op wat BIM is, welke consequenties dit heeft voor het samenwerken en hoeverre software oplossingen aansluiten op de integrale aanpak.

BIM EngineeringAls voltijd bachelor-student die in het werkveld in aanraking gaat komen met BIM-bouw informatiemodellen is deze minor geschikt voor jou. De opleidingen bouwkunde, civiele techniek en bouwtechnische bedrijfskunde sluiten goed aan op deze minor. Kennis van 3D modelleren en projectprocessen is en groot voordeel. Studenten van andere opleidingen zijn welkom en kunnen worden toegelaten na een persoonlijk gesprek met de programmaleider.

Om deel te nemen heb je je propedeutisch examen behaald, plus 51 studiepunten in het tweede jaar. Kennis van softwarepakketten die werken op bouwkundige 3D-basis, zoals Revit, Allplan of Archicad, is een pré.

 

 

 

BIM EngineeringElke student zorgt zelf voor een geschikt stagebedrijf. We gaan ervan uit dat er slechts één stagiaire per bedrijf de minor volgt. Alleen in overleg met en goedkeuring door de programmaleider, wordt hiervan afgeweken. Saxion kan hierbij assisteren in de omgeving van Enschede. Samen met het stagebedrijf bepaal je een onderzoeksthema. Vaak is dit de volgende stap op het gebied van BIM, die het bedrijf wil gaan zetten. Het onderzoek kan verbredend zijn maar ook verdiepend.

Implementatieplan BIM
Als het bedrijf aan het begin staat om BIM te adopteren zal er goed gekeken moeten worden wat de visie is van het bedrijf. Daarbij is het belangrijk de structuur en cultuur in kaart te brengen alvorens verder te gaan kijken naar de mogelijkheden en stappen van BIM binnen de organisatie.

De stage, de theorie en het “bimmen” in softwaresystemen maken deze minor innovatief. 

Competenties
Je werkt aan de volgende competenties:

  • Analytisch inzicht en systematisch denkvermogen. Je licht bedrijfsprocessen door en maakt een inschatting van waar mogelijk problemen ontstaan.
  • Vermogen tot samenwerken. Het proces BIM doorvoeren met daarbij oog voor een bouwgerelateerde omgeving, vergt overleg tussen veel partijen, zoals toeleveranciers, opdrachtgevers, aannemers, architecten, maar ook de interne afdelingen binnen een bedrijf moeten meer samenwerken. Ieder heeft zijn eigen belangen. Je moet dus goed kunnen samenwerken met al deze partijen.
  • Sociale en communicatieve vaardigheden. Je beschikt daarnaast ook over een flinke dosis inlevingsvermogen en goede communicatieve vaardigheden.
  • Accuratesse. Je moet ervoor zorgen dat je gestelde onderzoek, systematisch wordt uitgewerkt en voldoet aan de wensen en eisen welke het stage bedrijf heeft gesteld.
  • Advisering. Je adviseert het stage bedrijf over de volgende stappen binnen hun organisatie. Dit kan zowel gaan over bedrijfsprocessen, diensten en technieken.

BIM EngineeringNa de kennismaking met het bedrijf, werk je aan een onderzoeksdoel tijdens je 4 dagen stage. Tijdens de onderwijsdag ga je veel kennis opdoen van de diverse bouwpartijen en maak je kennis met alle thema’s op het gebied van BIM kennis, waaronder: BIM, processen, informatiebeheer, algemeen, rendering, calculatie, prefab, planning, beheer & onderhoud, energieberekening, installaties. Onderzoek doen en rapportage schrijven zijn onderdeel van de lesstof. De afsluiting van de minor bestaat uit een eindverslag en een presentatie waarin je jouw onderzoeksresultaten en aanbevelingen voor het stage bedrijf verdedigd. 

Naast workshops en gastcolleges (door docenten, praktijkmensen) bezoeken we bedrijven om te kijken hoe ver de bouwbranche inmiddels is met de ontwikkelingen van BIM. Daarnaast werk je op school aan cases binnen een BIMLab. Je brengt theorie in de praktijk met behulp van nieuwe tools voor integraal BIM. 

Je moet alle onderdelen van de minor met een voldoende afsluiten om de 30 ECTS te behalen. Let op! Het stagebedrijf betaalt een vergoeding aan Saxion voor het aangeboden onderwijs binnen de BIM Engineering minor. Aanwezigheid bij lesactiviteiten is verplicht. Bij verzuim reiken we extra opdrachten aan de hand van Artikelen schrijven uit.

Elke student maakt een eindverslag ofwel rapportage over zijn onderzoeksthema en presenteert de resultaten binnen het bedrijf. De beoordeling van het verslag ligt bij het bedrijf (50%) en Saxion (40%). Het groepswerk wordt gepresenteerd aan de docenten en wordt beoordeeld a.d.h.v. de presentatie (10%). Het geheel resulteert in een eindcijfer.


Contact
Michel Mossel
m.a.g.mossel@saxion.nl
06 - 510 935 62