Leren Innoveren - Top Talent Development

CodeM.862
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieEnschede
TaalNederlands
Max deelnemers24
ContactIris Grijsen | i.b.grijsen@saxion.nl | 088 - 019 1016
Type minorA: Toegankelijk voor elke hbo-opleiding
UitsluitingenInternational Business and Management Studies
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

Leren innoverenStream jij muziek via Spotify? Dan maak je gebruik van een innovatie. Zelfs de rits waarmee je iedere dag je broek dichtmaakt, is het resultaat van innovatief denken. Een bedrijf dat niet meegroeit met trends en ontwikkelingen ziet zijn klanten overstappen naar de concurrent. Videotheken sluiten hun deuren omdat mensen abonnementen nemen op videostreaming services. 

Als je niet ten onder wilt gaan zal je moeten innoveren. Altijd, in alle sectoren. Maar innoveren is lastig. Het is niet uit een boekje te leren; het is mensenwerk dat creativiteit, lef en ervaring vanuit verschillende disciplines vergt. Innoveren moet je doen en ervaren, en daar gaan we bij deze minor mee aan de slag.

Lees meer op de onderzoekspagina's van Saxion.

 

Als voltijdsstudent kun je deelnemen aan deze minor, ongeacht je opleiding. Deze minor is ook geschikt voor studenten uit opleidingen waar het thema ‘innovatie’ niet zo voor de hand ligt. Van werktuigbouwkunde tot podotherapie; van hotelschool tot accountancy. De minor is aangemerkt als geschikt voor studenten uit de Top Talent Programma’s. 

Je beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit, een reflectieve houding en je bent proactief. Verder ben je in het bezit van je propedeuse. 

Je verwachtingen en motivatie bespreken we tijdens de intake. Na je inschrijving hoor je hoe je je intake voorbereidt. Na-inschrijven voor deze minor is alleen mogelijk in overleg met contactpersoon Iris Grijsen (i.b.grijsen@saxion.nl).

Innovatie valt of staat met een goede samenwerking tussen mensen die ergens verschillend naar kijken. Zo was er een bedrijf dat een prachtig systeem had ontwikkeld om patiënten te vervoeren die moeilijk ter been zijn. De patiënt nam plaats in een zak aan een railsysteem en werd door de verpleging door hun huis geduwd. Technisch een prachtige oplossing! Helaas was er geen rekening gehouden met de patiënten. Zij voelden zich net vee aan de haak in het slachthuis. Als het team dat deze innovatie had bedacht zich meer in de klant had verdiept en het vraagstuk vanuit verschillende perspectieven had bekeken, met een specialist uit de zorg, in plaats van enkel techneuten, dan had dit voorkomen kunnen worden.

Tijdens deze minor leer je over:

  • Innovatie: Je gaat in een groepje aan de slag met een innovatievraagstuk van een bedrijf. Je probeert dit vraagstuk op te lossen met frisse ideeën uit jouw vakgebied en je leert van de insteek van je projectgenoten.
  • Zelfstandigheid: Samen met je groepsgenoten kies je het vraagstuk dat je behandelt en bepaal je het programma van de minor. Je onderhoudt zelf contact met het bedrijf.
  • Persoonlijke groei: Zelfontplooiing is enorm belangrijk bij deze minor. Tijdens het hele proces word je begeleid door ervaren coaches die je uitdagen, confronteren en hulp bieden. Je leert wie je bent, wat jouw unieke vaardigheden zijn en hoe je deze kunt toepassen om te innoveren.
  • Bedrijven: Het vraagstuk dat je behandelt komt uit de praktijk. Je overlegt met de contactpersoon van het bedrijf en je werkt twee dagen per week op locatie.
  • Nieuwsgierigheid en ondernemerschap: Je moet bereid zijn om op locatie het werk- en denktempo van het bedrijfsleven te volgen. Deze minor is voor avontuurlijke, gedisciplineerde studenten die een uitdaging aandurven en out-of-the-box willen leren denken.

Lees meer op de onderzoekspagina's van Saxion.

 

In een periode van vijf maanden werk je samen met coaches, medestudenten en een bedrijf. Jullie maken zelf groepen, kiezen een vraagstuk van een bedrijf en richten het hele minorprogramma in. Je bent twee dagen per week bij Saxion en twee dagen per week op locatie, bij het bedrijf. De vrijdag is gereserveerd voor zelfstudie. Over het algemeen zijn de twee Saxiondagen in Enschede.

Wil je een indruk krijgen van deze minor, bekijk dan op de onderzoekspagina's van Saxion filmpjes en verhalen van studenten die deze minor volgden.
 

Omdat het werkveld sterk betrokken is bij deze minor, word je mede beoordeeld door het bedrijf waarmee je samenwerkt. We kijken naar de groei die je doormaakt en naar hoe je binnen het project functioneert. Een portfolio en enkele opdrachten maken daarnaast onderdeel uit van je beoordeling. 

We vinden het belangrijk dat de toetsvorm daadwerkelijk bijdraagt aan je ontwikkeling. We toetsen de theoretische basis bij voorkeur niet apart, maar integreren deze bij het beoordelen van de producten die je oplevert. De theorie speelt daar immers een belangrijke rol in. 

De verdeling is als volgt:
Innovatie-opdracht: 15 ECTS
Ontwikkelportfolio: 15 ECTS

Lees meer op de onderzoekspagina's van Saxion of neem contact op met Iris Grijsen: 088 - 019 1016 | i.b.grijsen@saxion.nl.


Contact
Iris Grijsen
i.b.grijsen@saxion.nl
088 - 019 1016