Retail Excellence

CodeM.873
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieDeventer
TaalNederlands
Max deelnemers25
ContactRoel Koerkamp | r.k.koerkamp@saxion.nl | 06 - 1249 2602
Type minorA: Toegankelijk voor elke hbo-opleiding

Retail excellenceRetail is een interessante en dynamische branche en heeft behoefte aan goed opgeleide mensen met relevante, parate retailkennis. Wil jij na je studie het verschil kunnen maken in de retailwereld? Dan is minor REX iets voor jou! REX staat voor Retail Excellence. 

Met de term ‘Excellence’ doelen we niet alleen op studenten die willen excelleren op retailgebied, maar ook op de excellente retailers die bij deze minor betrokken zijn. Onder andere via de Anton Dreesmann Stichting (ADS) kun je namelijk in aanraking komen met ruim 20 gerenommeerde Nederlandse retailers (o.a. Score, Kruidvat, Zeeman, HEMA, Jumbo). Naast deze bedrijven bieden ook andere toonaangevende retailers in de regio (o.a. Kees Smit, Piet Zoomers) casussen, opdrachten, bedrijfsbezoeken en gastsprekers aan.

Wat deze minor verder uniek maakt is de samenwerking tussen verschillende hogescholen. Door het bundelen van retailkennis is een uniek programma samengesteld, dat garant staat voor verdieping op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau.

De voornaamste doelgroep zijn (voltijd) studenten van de opleiding Small Business & Retail Management. Daarnaast is deze minor ook toegankelijk voor (voltijd) studenten van de opleiding Commerciële Economie. Daarnaast kun je als student van een andere opleiding deelnemen aan de verdiepende minor REX, als je voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

  • De eerste voorwaarde is dat je een stage in de retail hebt afgerond en/of relevante werkervaring in de retail hebt opgedaan.
  • De tweede voorwaarde om aan de minor REX deel te nemen is dat je jouw marketing-kennis op bachelor eindniveau hebt.
  • De derde en laatste voorwaarde is dat de je het vak onderzoeksvaardigheden op bachelor eindniveau hebt afgerond.

Daarnaast schrijf je een motivatiebrief waarin je aangeeft waarom je deel wilt nemen aan de minor REX. In een intake gesprek zullen deze voorwaarden bij jou worden getoetst. De eigen bijdrage voor de retailreis is €250 - €500.

De minor REX bereidt jou voor op retail 2020. Je komt zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau in aanraking met retail. Daarbij maak je kennis met verschillende branches, zowel offline als online. Met deze hoogwaardige retail-minor kun je je voorbereiden op je afstuderen, als je daar voor kiest. 

Niet alleen leer je alles over praktijk van retail, je krijgt ook de kans je netwerk uit te bouwen. Met interactieve workshops ga je kennis opdoen van de laatste ontwikkelingen binnen de retail, vaardigheden ontwikkelen ten aanzien van onderzoek en praktijkervaring opdoen. Bovendien ga je gastcolleges van Nederlandse topretailers bijwonen en alles leren over de laatste internationale trends & ontwikkelingen tijdens een retailtrip naar het buitenland.

Na een centrale landelijke aftrap zul je bij een van de aangesloten retailers een korte stage lopen. Voor die retailer voer je tevens gedurende de minor samen met een medestudent een stevig onderzoek uit. Gedurende 20 weken doorloop je daarnaast drie retailblokken: Branding & Positioning,  Shopper Marketing en Operations. 

Je bent gemiddeld 2 dagen per week op Saxion en op de overige dagen werk je aan je onderzoeksopdracht, werk je casussen uit en bereid je presentaties voor. Tevens ga je gastcolleges van Nederlandse topretailers bijwonen. Daarnaast ga je tussen het tweede en derde blok op retailreis en maak je kennis met inspirerende winkelformats (verplicht onderdeel).

Bekijk de video voor een korte impressie van de minor Retail Excellence (1:42 min.)

De minor REX bestaat uit 30 EC’s. Aan de retailblokken Operations & Shopper Marketing zijn verschillende assessments gekoppeld. Het retailblok Branding & Positioning rond je af door een landelijke (kennis)toets te voldoen. Daarnaast loopt de onderzoeksopdracht. Allereerst dien je een onderzoeksvoorstel te schrijven. Indien jouw onderzoeksvoorstel is goedgekeurd, dan ga je het onderzoek uitvoeren. Indien het onderzoeksrapport is goedgekeurd, dan rond je dit gehele traject af met een presentatie en verdediging.


Contact
Roel Koerkamp
r.k.koerkamp@saxion.nl
06 - 1249 2602