Forensic computing & cybercrime investigation

CodeM.1116
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieEnschede
TaalNederlands
Max deelnemers30
ContactTaco Graafsma | t.l.g.p.graafsma@saxion.nl | 088 - 019 3029
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (Forensisch Onderzoek, Integrale Veiligheidskunde en ICT-opleidingen)
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

De maatschappij kan niet meer zonder computers. Van de traditionele pc tot aan koelkasten die automatisch bier bestellen wanneer je er het laatste flesje uithaalt. Ook criminelen kunnen met computers omgaan. Met de opkomst van het Internet is dat alleen maar lucratiever geworden.

De minor legt een basis voor het uitvoeren van digitaal forensisch onderzoek. Je gaat aan de slag met het veiligstellen van digitale sporen (acquisitie), het analyseren daarvan (onderzoeksmethoden) en het toepassen van deze kennis in een praktijkopdracht (casus of forensisch onderzoek). Het gaat hierbij niet alleen om ict-kennis, maar ook om forensisch verantwoorde werkwijzen en rapportage.

Cybercrime verandert elke dag. We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de meest recente ontwikkelingen, zoals automotive forensics en Internet of Things

Deze minor is geschikt voor voltijdstudenten Forensisch Onderzoek, Integrale Veiligheidskunde en ICT-opleidingen. Basiskennis op het gebied van forensisch onderzoek en recht is zeer wenselijk.

We beginnen met basiskennis op het gebied van ict (Linux, netwerktechnologie), duiken dan de diepte in (FAT16 tot op het niveau van individuele bits), besteden aandacht aan forensisch verantwoord verzamelen van sporenmateriaal, relevante wetgeving, en meer. Daarna worden specifieke technieken behandeld, vanaf basistechnieken, zoals zoeken op trefwoorden, naar geavanceerdere technieken, zoals steganografie, encryptie, network en mobile forensics. 

Er wordt ook aandacht besteed aan scripting (automatiseren van onderzoeksactiviteiten). Het dark web komt aan de orde. En onder voorbehoud wordt ook aandacht besteed aan het digitaal onderzoeken van auto’s en aan het Internet of Things.

De minor wordt gemoderniseerd. Daarom is deze informatie onder voorbehoud. Er zijn in principe vijf modulen: Internet forensics, Mobile forensics, Programming, Cyber Security, en Computer Forensics. 

Doorgaans starten we de week met een introductiecollege. Daarna ga je aan de slag met huiswerk. Aan het eind van de week wordt het onderwerp afgerond. Bij sommige onderwerpen kan sprake zijn van een practicum. Daarnaast maakt een project onderdeel uit van de minor. Alles wordt ondersteund met materiaal op Blackboard.

Er zijn twee digitale toetsen. Het project wordt afgerond met presentaties en verslagen.


Contact
Taco Graafsma
t.l.g.p.graafsma@saxion.nl
088 - 019 3029