Duurzame chemie

CodeM.1117
PeriodeKwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieEnschede
TaalNederlands
Max deelnemers
ContactTon Lemmens | a.a.g.lemmens@saxion.nl | 088 - 019 1585 / 06 - 4863 2282
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (Chemie, Chemische Technologie, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Life Science opleidingen)
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

Duurzame ChemieMet deze minor leer je over de actuele ontwikkelingen op het gebied van duurzame productie en gebruik van grondstoffen en energie. 

Aan de hand van de modules Green Chemistry, Retrosynthese, Katalyse, Energie en Chemie en een keuzemodule maak je kennis met de verschillende aspecten van het vakgebied van de Duurzame Chemie.

 

 

 

 

De doelgroep is studenten van de opleidingen Life Sciences, Chemie, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemische Technologie.

Met de module Green Chemistry maak je kennis met de actuele ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in relatie met chemie en de beoordeling daarvan met Life Cycle Assessment (LCA). Vervolgens gaan we met Retrosynthese kijken naar de manier waarop een bepaalde verbinding kan worden gemaakt. Uitgaande van deze verbinding onderzoek je welke stappen nodig zijn om dit product uit andere verbindingen te kunnen maken. Hierbij beschrijven we de syntheseroute in omgekeerde (retro) volgorde. Katalyse is essentieel om verbindingen efficiĆ«nt te produceren tegen minimale milieubelasting en kosten. 

Je leert meer over de theoretische achtergrond en we behandelen een aantal type reacties meer in detail. Daarbij hebben we specifieke aandacht voor industriƫle toepassingen van gekatalyseerde reacties. Bij Energie en Chemie verdiep je je kennis in een onderwerp van de duurzame energie. Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen voor de chemie van plastic zonnecellen of de chemie van energieopslag. De keuzemodule mag je in overleg met de minorcontactpersoon invullen.

Deze minor bestaat uit de volgende modules:

  • Green Chemistry
  • Retrosynthese
  • Katalyse
  • Energie en Chemie (keuzemodule)

We toetsen je kennis aan de hand van opdrachten en schriftelijke toetsen.


Contact
Ton Lemmens
a.a.g.lemmens@saxion.nl
088 - 019 15 85 / 06 - 4863 2282