Cold Case en Taphonomy

CodeM.1120
PeriodeKwartiel 3-4
VormVoltijd
LeslocatieEnschede
TaalNederlands
Max deelnemers15
ContactRosalinde Hendriks (Cold Case) en Louise Lycklama à Nijeholt (Taphonomy) | r.j.l.hendriks@saxion.nl of l.lijcklamaanijeholt@saxion.nl | 06 - 22601563 (Rosalinde) of 06 - 2495 0204 (Louise)
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (CH, BML, Archeologie, studenten van andere opleidingen, Politieacademie, Life Science opleidingen)
UitsluitingenICT, WB, TN

Technology in Forensic ResearchZowel voor Cold Case als voor Taphonomy volg je in het begin van de minor een aantal hoorcolleges. Zo krijg je basiskennis en worden kennisgaten gevuld. Daarnaast ontvang je de speciale training ‘Open Source’ om breder naar informatie te kunnen zoeken in verschillende programma’s en databases.

Binnen de Cold Case lijn verricht je zelfstandig literatuurstudie over verschillende methodes en benaderingen van Adcock en Stein en anderen. Vervolgens ontvang je een Cold Case zaak die onderzocht moet worden. Je werkt aan actuele cold case zaken, verstrekt door de Nederlandse Politie of door een nabestaande (geheimhoudingsclausule is hierin verplicht). Naast het bestuderen van de casus ga je ook werken met een speciaal ontwikkelde database die gebruik maakt van Artificial Intelligence en deep-learning algorithms. 

Parallel aan de Cold Case lijn, loopt de tweede lijn taphonomy. De hoorcolleges gaan over decompositie in het algemeen en specifiek over de forensisch wetenschappelijke toepassing. De focus ligt op de ontbinding van menselijke resten, bepaling van geslacht, PMI en verwondingen enzovoort. De opgedane kennis pas je toe in het veld, op kadavermateriaal van varkens. Je doet onderzoek naar de kadavers, analyseert de gegevens en verwerkt deze bevindingen in een analyserapport.

Technology in Forensic ResearchDe minor is geschikt voor studenten die de opleiding forensisch onderzoek volgen en kennis willen opdoen in de onderwerpen Cold Case en Taphonomy.

Er wordt van je verwacht dat je op een professionele manier met gevoelige informatie om kunt gaan. Verder verwachten dat je gemotiveerd bent, zelfstandig kunt werken, een ’hands-on’ mentaliteit hebt en met creatieve oplossingen kunt komen.

 

Cold Case:

  • Kennis van diverse aanpakken/modellen in de Cold Case casuïstiek
  • Op de juiste manier Open Source naar informatie zoeken
  • De toepassing van diverse databases, waaronder Artificial Intelligence
  • Het rapporteren van alle bevindingen van de casus, dia via open source onderzoek is verkregen, volgens het voorgeschreven format

Taphonomy:

  • Kennis van het proces van ontbinding van het menselijk lichaam
  • De effecten van in- en externe variabelen op het proces van decompositie
  • Rapporteren over de staat van overblijfselen, bepaald geslacht, PMI en verwondingen, enzovoort

 

De minor bestaat uit hoorcolleges, werkcolleges, practicums, praktijkoefening, trainingen en zelfstudie.

De Cold Case minor werd in 2018 voor het eerst aan een kleine groep studenten gegeven in de vorm van een pilot. De verstrekte opdracht kwam rechtstreeks van een nabestaande. De toenmalige studenten vonden het een unieke mogelijkheid aan een ‘echte’ zaak te werken en ook contact te hebben met de opdrachtgever. Dit jaar wordt de minor voor het eerst uitgebreid met actuele coldcases en de taphonomy component.

 

  • Beroepsproduct Cold Case lijn (Cijfer 0 t/m 10)
  • Beroepsproduct Taphonomy lijn (Cijfer 0 t/m 10)