Algemene Ontwikkeling

CodeM.830
PeriodeKwartiel 3-4, Kwartiel 1-2
VormVoltijd
LeslocatieDeventer
TaalNederlands
Max deelnemers40
ContactRoel Rietberg | r.e.rietberg@saxion.nl | 06 - 234 571 10
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen
UitsluitingenBedrijfskunde MER, Bestuurskunde/Overheidsmanagement, International Business and Management Studies
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

Algemene ontwikkelingHoe zit de wereld in elkaar? Wat zijn de meest recente en toekomstige ontwikkelingen in de wetenschap, politiek en maatschappij? Hoe werkt alles in het klein (in Nederland) en in het groot (op Europees en mondiaal niveau)? Hoe vind je zelf je weg in de wereld, bijvoorbeeld in interculturele contacten? En hoe sta je als mens en als professional sterker in je schoenen? Je leert het in deze inspirerende kennisminor.

Deze minor is geschikt voor alle voltijdstudenten van Saxion en andere hogescholen. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar.

In de eerste module leer je alles over de cultuur, geschiedenis, politiek en economie van Nederland. Daarna verbreed je je blik en kijken we naar Europa en de rest van de wereld. Welke samenwerkingsverbanden zijn er, hoe zitten culturen in elkaar? 

Vervolgens maak je kennis met de belangrijkste wetenschappen, waarbij je colleges krijgt van verschillende docenten. Denk daarbij aan psychologie, filosofie, geschiedenis, taalwetenschap, economie, een inleiding β-wetenschappen, wiskunde, geologie, natuurkunde, scheikunde, biologie, neurologie en sterrenkunde. 

Hierna duik je gezamenlijk in de achtergronden van de actualiteit. Techniek, maatschappij en ethiek ontmoeten elkaar in Living Technology, een speerpunt van Saxion. In een reeks colleges duik je dieper in deze onderwerpen. De minor bevat diverse excursies.

  1. Nederland: geschiedenis, bevolking, gezondheidszorg, economie, infrastructuur, cultuur en overheden.
  2. Europa/Wereld: de Europese Unie, culturen, de toekomstperspectieven van Europa, de geschiedkundige, geografische, geologische en politieke indeling van de wereld, welvaartverschillen, migratiestromen, machtsverhoudingen, communicatie, verkeers- en handelsstromen.
  3. Wetenschappen: psychologie, filosofie, geschiedenis, taalwetenschap, economie, inleiding β-wetenschappen, wiskunde, geologie, natuurkunde, scheikunde, biologie, neurologie, sterrenkunde.
  4. Achtergronden van de actualiteit: we bespreken de belangrijkste actuele thema’s uit NRC Handelsblad.
  5. Living Technology: een reeks colleges over de verhouding tussen techniek, maatschappij en ethiek en over toekomstperspectieven.
  6. Excursies: Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer in Den Haag, Nijmegen (oudste stad van Nederland), een symfonisch concert en Brussel (hoofdstad van Europa).

Er zijn zes grote tentamens: Overheid 1 en 2, Europa, Wereld, Achtergronden van de actualiteit 1 en 2. Verder maak je een aantal kleinere tentamens en werkstukken. Je bent aanwezig bij de verplichte lessen.

Britt Hoekstra
Britt Hoekstra, 4e jaars International Business and Languages bij Saxion
“Bij deze minor worden we klaargestoomd voor de toekomst! De onderwerpen gaan van Astronomie tot de Europese Unie en zelfs over de hele wereld… Het allerleukste is dat je niet alleen in de schoolbanken zit, maar de avonturen ook zelf beleeft; tijdens excursies naar Den Haag en Brussel. Ben jij een leergierige student die overal over mee wil kunnen praten? Wil jij een streepje voor hebben op het gebied van algemene kennis? Volg dan de minor Algemene Ontwikkeling!”

 

Pieter ImminkhuizenPieter Imminkhuizen, 3e jaars Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam
Deze minor is voor iedereen interessant. Er komen gastsprekers, die gepassioneerd over hun vakgebied vertellen. Zo waren er een sterrenkundige, rechter, dirigent en zelfs Jan Terlouw kwam. Ook zijn er excursies om te zien hoe de theorie in praktijk functioneert. Zo valt onder het vak Overheid een excursie naar de Tweede Kamer, waar we in gesprek gingen met Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). Bij het vak Europa hoort een excursie naar Brussel, omdat dit de hoofdstad van de Europese Unie is. Je doet veel kennis op over de wereld om je heen; het is zeker de moeite waard om deze minor te volgen!”

 


Contact
Roel Rietberg
r.e.rietberg@saxion.nl
06 - 234 571 10