Grenzenloos

CodeM.1029
PeriodeKwartiel 3-4
VormVoltijd
LeslocatieEnschede
TaalDuits, Nederlands
Max deelnemers24
ContactBertus Botter | a.botter@saxion.nl | +31 6 2362 03 89
Type minorB: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (economisch domein)
URL kiesopmaat.nlKies op Maat

Grenzenloos, word Duitslandspecialist / werde Niederlandespezialist


Het bedrijfsleven heeft behoefte aan economen met kennis van het buurland, zowel in Nederland als in Duitsland. Dit komt voort uit het feit dat Duitsland en Nederland belangrijke handelspartners zijn. Het Duitse Auswärtiges Amt meldt: ‘Alleen de economische verwevenheid van de VS en Canada is nog sterker dan die van Duitsland en Nederland.’

Er gaat echter veel mis in de dagelijkse omgang met Duitsers en omgekeerd, met als gevolg dat het Nederlandse bedrijfsleven 8 miljard euro misloopt. De oorzaken: een gebrekkige kennis van de taal maar vooral van de cultuur. Deze minor leert je cultuurverschillen te overbruggen. Je maakt kennis met onder meer het bestuurlijke en politieke systeem van het buurland, het medialandschap, de economie van beide landen en beider rollen in Europa. Maar bovenal laat de minor je ervaren wat de verschillen tussen de twee landen zijn en hoe je hier mee om kunt gaan.

De minor is ontwikkeld in samenwerking met een Duitse Fachhochschule en met het Duits- Nederlandse bedrijfsleven. De klassen bestaan uit een mix van Nederlandse en Duitse studenten. Lessen worden zowel bij Saxion in Enschede gegeven als op een Duitse Fachhochschule in de buurt.

Je bent een voltijdstudent en studeert een economische richting. De groepsgrootte van de minor is maximaal 24 studenten, twaalf Duitse en twaalf Nederlandse deelnemers.

De minor is bedoeld voor intrinsiek gemotiveerde studenten. Een intake met een van tevoren ingevulde motivatie, maakt deel uit van de inschrijfprocedure.

Je hebt een bepaald minimaal niveau van Nederlands én Duits nodig. Dit niveau is van tevoren bekend. Er komt een handleiding beschikbaar met verwijzingen naar digitale lessen waarmee je het noodzakelijke niveau van tevoren kunt bereiken.

De minor Grenzenloos leert je cultuurverschillen te overbruggen, zorgt ervoor dat je kennis maakt met onder meer het bestuurlijke en politieke systeem van het buurland, het medialandschap, de economie van beide landen en beider rollen in Europa. Maar bovenal laat deze minor je ervaren hoe het er in het buurland aan toe gaat.

Uiteindelijk leert de minor je om, in welke situatie je ook verzeild raakt als econoom, op de juiste wijze om te gaan met je zakenpartner aan de andere zijde van de Duits-Nederlandse grens.

De opleiding is opgezet rond vier thema’s:

  1. Taal en cultuur
  2. Europees perspectief
  3. Maatschappij-inrichting en economie
  4. Persoonlijke ontwikkeling

De opleiding kent ook een aantal pijlers:

  • Theorielessen die je nodig hebt als basis om in de praktijk aan de slag te gaan: interculturele communicatie, maatschappijleer, geschiedenis et cetera.
  • Workshops en trainingen waarin je de theorie toepast en oefent in de praktijk: gesprekken, vergaderingen, presenteren et cetera.
  • Workshops en opdrachten waarbij je persoonlijke ontwikkeling in internationaal (Europees) perspectief centraal staat.
  • Praktijkopdrachten: concrete onderzoeks- en adviesopdrachten bij en door zakelijke partners.
  • Excursies.

De lessen zijn in het Duits en in het Nederlands, de keuze is aan de docent. Al het in te leveren werk mag je in je eigen taal schrijven. Alle opdrachten doe je in binationale teams (Nederlands/Duits).

De minor kent geen toetsen. Je produceert meerdere producten vanuit de praktijk in het buurland. Zo werk je in opdracht van zowel een Duitse als een Nederlandse onderneming. Je doet onderzoek en je levert een adviesrapport op, gebaseerd op een concrete vraag uit het bedrijfsleven. Daarnaast wordt je beoordeeld op verschillende presentaties en assessments.

Al het in te leveren werk mag je in je eigen taal schrijven. Alle opdrachten doe je in binationale teams (Nederlands/Duits).


Contact
Bertus Botter
a.botter@saxion.nl
+31 6 2362 03 89