Collegetour 'Wijn en Spijs' met Ricardo Rozema en Juan Holtrigter
Studievereniging Promaître had donderdag twee speciale gasten over de vloer voor hun eerste collegetour van het jaar. In een workshop van Ricardo Rozema en Juan Holtriger leerden de aanwezige studenten de fijne kneepjes van het combineren van wijn en spijs.
Rozema heeft een indrukwekkend CV. Hij werkte bij verschillende Michelin restaurants, waaronder Librije’s Zusje in Amsterdam. Sinds kort runt hij samen met drie andere ‘idiots’, zoals hij ze zelf noemt, Gastrobar Base in Apeldoorn. Vandaag verzorgt hij het spijs gedeelte van de workshop. Voor de studenten maakt hij het ‘Enrico Nieuwenhuis dessert’: een toetje geïnspireerd op een schilderij van Nieuwenhuis. Op het bord ligt een mooi gerecht met aalbes, framboos, ijs van pandanrijst en een Earl Grey meringue.
De juiste wijn
Mede-eigenaar Holtrigter vertelt over de bijpassende wijn. “Normaal kijk je bij wine pairing naar het hoofdingrediënt en de zij-ingrediënten van het gerecht. Je wil eigenlijk het gerecht balanceren met de wijn. Ik doe eigenlijk het tegenovergestelde, want Ricardo heeft vaak een ingrediënt wat erg aanwezig is en de andere ingrediënten balanceren dat al. Voor mij is het dus lastig om een goede wijn te vinden.” Ondertussen opent hij een red muscadel van Lindenhof “Ik hoop dat jullie goed geluncht hebben, want het is vrij sterk wijntje”, waarschuwt hij direct. De red muscadel is een zoete wijn uit Zuid-Afrika waarin je duidelijk rozijnen proeft. En inderdaad, de zoete wijn gaat perfect samen met het fruitige dessert van Rozema, vindt iedereen in de collegezaal. “Mocht je toch liever een biertje drinken, kies bij dit toetje dan voor een Jillz Raspberry, door het rode fruit en de zoete smaak.”
De workshop wordt afgesloten met een luid applaus en een wijntje voor onze docenten van vandaag. Nu maar hopen dat ze het uitgezochte drankje vinden passen bij de chocolade die de bestuursleden voor ze hebben uitgezocht ;-).