Image-27.png
Studentenleven

Saxion Nomads #5: Ellen filmde haar avontuur in Sydney

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Veel studenten hebben het op hun bucketlist staan: reizen. Maar waarom wachten tot je je papiertje hebt? Elk jaar slaan tal van Saxion-studenten hun vleugels uit om te studeren in het buitenland. In de vijfde aflevering van Saxion Nomads vertelt derdejaars Hotel Management-student Ellen Verschuuren over haar tijd in Sydney. “Ik heb nog nooit zo’n mooi land gezien als Australië.”

Hoi Ellen, wat deed je precies in Sydney?

“Ik werkte tot 7 juli als receptioniste in een hostel en daarna heb ik nog een maand gereisd door Azië. Ik werkte vijf dagen per week en acht uur per dag. Mijn rooster verschilde elke week. Mijn taken waren: mensen inchecken en uitchecken, ervoor zorgen dat alle betalingen op orde zijn en natuurlijk onze gasten zo goed mogelijk helpen tijdens hun avontuur in Sydney. Ook werd ik soms gevraagd om promotievideo’s of flyers te maken.”

Waarom heb je ervoor gekozen om dit te doen?

“Het lijkt mij leuk om later iets voor mezelf te beginnen, maar ik vind werken in grote hotels niet leuk. Aangezien ik tijdens het reizen zelf altijd in hostels slaap was ik er benieuwd naar hoe dit achter de schermen was. Ik wilde weten of werken in een hostel net zo leuk is als slapen in een hostel.  Ik heb gekozen om ver weg van huis te gaan omdat... waarom niet? Het is een kans die je niet elke dag krijgt, dus heb ik ervoor gekozen om hem met beide handen aan te pakken.”

Hoe was het? 

“Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad. Sydney is een stad die goed bij mij past, daarbij heb ik nog nooit zo’n mooi land gezien als Australië. Het werken in een hostel is anders dan ik had verwacht. Ik vind het heel leuk dat elke dag anders was, vooral in een grote stad als Sydney. Elke dag was er weer een nieuw probleem dat een oplossing nodig had. Het enige wat ik minder leuk vond is dat het hostel waar ik in werkte heel erg groot was. Ik miste het persoonlijke gedeelte heel erg in mijn werk. Ik ben gewend om in kleine bedrijven te werken, waar altijd tijd is voor de gast. In een bruisende stad als Sydney kan dit niet altijd: wij als personeel hadden er niet altijd tijd voor, maar bovenal had de gast er vaak geen behoefte aan. Zij hadden vaak een zware reis achter de rug, aangezien Sydney voor de meesten het begin van hun reis is.”

Wat was het mooiste aan je stage?

“Het mooiste aan mijn stage was dat ik erachter ben gekomen welke richting ik op wil gaan in mijn studieloopbaan. Ik heb veel kansen gekregen om mijzelf te ontwikkelen, ook op vlakken waar ik nooit eerder veel mee bezig ben geweest. Ik ben erachter gekomen dat ik later graag een eigen boutiquehotel wil: iets persoonlijks, waarbij ik al mijn gasten ken en zij mij kennen. Maar ik ben er ook achter gekomen dat ik graphic en video design heel erg leuk vind om te doen. Dit was voor mij ook een bijzonder moment. Ik mocht een video maken voor het hostel én kreeg hier een kleine vergoeding voor.”

Ik raad het aan, omdat je kennis opdoet die je niet kan leren door boeken te lezen of naar school toe te gaan. Zie het als een extra les die onwijs veel leuke momenten met zich mee brengt.

Hotel Management-student Ellen Verschuuren over studeren in het buitenland

Wat is het meest bijzondere dat je daar hebt gedaan?

“Ik ben met twee vriendinnen, die ook in Sydney zijn vanuit Saxion, op vakantie geweest naar de westkust van Australië. We hebben twee weken in een campervan van plek naar plek gereden. Dit vergeet ik nooit meer. We hebben langs de weg moeten slapen, negen uur aan een stuk lang moeten rijden en naast bosbranden gereden. Ook zijn we op een parelwit strand geweest waar de kangoeroes naar je toe komen springen. Dit is een van de bijzonderste dingen in mijn leven geweest, omdat we twee weken lang op onszelf gesteld waren. We hadden heel vaak geen internetbereik, geen douche en het was soms maar de vraag of we het tankstation gingen redden.”

Wat vond je het leukste aan het hele avontuur?

“Het leukste vond ik alle nieuwe vrienden die je maakt en alle avonturen die je weer met elkaar beleeft. Je wordt uit je veilige Nederland gehaald en hierdoor leer je jezelf nog beter kennen. Het is leuk om voor een langere periode in een grote stad te zijn. Je ziet net wat andere dingen en andere plekjes dan als je alleen voor vier dagen gaat. Sydney voelt écht als mijn thuis nu.”

Welke cultuurverschillen kwam je tegen?

“Australië is over het algemeen erg westers ingesteld, er zijn dus geen hele grote cultuur verschillen. Wat ons opviel was dat Australiërs heel erg behulpzaam zijn. Als je ook maar een beetje verdwaald om je heen keek, vroegen ze meteen of ze je de weg konden wijzen. Ik denk dat ik het meest moest wennen aan de vraag ‘Hi, how are you?’, die hier wordt gebruikt als begroeting en niet als een daadwerkelijke vraag. Ik trok elke keer mijn mond alweer open om te zeggen dat ik een goede dag had.” 

Wat heb je ervan geleerd?

“Zoals ik al eerder heb aangegeven heb ik meer geleerd over wat ik later wil gaan doen. Ik denk dat dit voor mij een belangrijke reden was om op stage te gaan. Maar bovenal leer je hoe je moet omgaan met verschillende culturen, omgaan met tegenslagen, je aanpassen aan je omgeving en de mensen en het op jezelf aangewezen zijn. Dit is voor mij de reden om altijd op reis te gaan.”

Raad je het andere studenten aan om in het buitenland te gaan studeren?

“JA! JA! JA! Je stage hoeft natuurlijk niet aan de andere kant van de wereld te zijn, maar ik denk dat het erg belangrijk is om ooit een keer ver en lang op reis te zijn geweest. Ook al ga je met heimwee naar huis, dan heb je het alsnog ervaren. Ik raad het aan, omdat je kennis opdoet die je niet kan leren door boeken te lezen of naar school toe te gaan. Zie het als een extra les die onwijs veel leuke momenten met zich mee brengt.”

Kan men je avontuur nog ergens terugzien?

“Ja, ik heb ervoor gekozen om mijn avontuur te filmen via een vlog die ik bijhield. Ik probeerde elke week iets op Youtube te zetten, zodat de mensen thuis konden mee kijken. Het is toch anders om beeld te zien dan alleen foto’s. Daarbij was in het begin het tijdsverschil nog tien uur. Ik sprak het thuisfront bijna niet, maar op deze manier wisten ze toch wat ik aan het doen was. Ik ben super blij dat ik deze keuze heb gemaakt, omdat het heel leuk is om nu de video’s terug te kijken van het begin van onze stage. Als ik weer in Nederland ben, komt er een vlogavond aan: met z’n allen op de bank alles opnieuw kijken!”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Esmee.jpg Studentenleven

Esmée studeert in Barcelona en mag haar tas niet op de grond zetten

24 maart 2023
Saxion en University of Dutch Caribbean (UDC) gaan samen talent opleiden voor Curaçao Onderwijs

Saxion en The University of the Dutch Caribbean gaan samen talent opleiden voor Curaçao

23 september 2024
Onderwijs

Op weg naar bloeiende bestemmingen: Yvonne van Klaarbergen is docent Destinatiemarketing én reisblogger