‘Met zijn benoeming maken we een toekomstbestendige keuze, voor Saxion én voor de regio’
Met de benoeming van Timo Kos als lid van het College van Bestuur, kiest Saxion nadrukkelijk voor het benutten van kansen om de regio nog sterker te bedienen. Het nieuwe collegelid treedt per 1 januari 2020 aan. “We zijn heel blij met de komst van Timo Kos,” vertelt Karl Dittrich, voorzitter van de Raad van Toezicht. “Met zijn benoeming maken we een toekomstbestendige keuze, voor Saxion én voor de regio.”
Hoe is de Raad van Toezicht tot deze uitbreiding van het College van Bestuur gekomen?
“Een jaar na het aantreden van Anka Mulder als voorzitter van ons College van Bestuur, hebben we als Raad van Toezicht een evaluatie gehouden, precies zoals we ook met het College hadden afgesproken,” aldus Karl Dittrich. “Daarbij stond de vraag centraal of we door zouden gaan met een College van twee leden, of dat er voor uitbreiding met een derde lid gekozen moest worden. Als Raad van Toezicht waren we sterk voorstander van die laatste optie. We zien dat de regio veel van Saxion vraagt. Saxion heeft de regio op haar beurt ook veel te bieden. Samenwerking en verbinding is er volop, maar er ligt nog veel onbenut potentieel waarmee Saxion en de regio elkaar nog verder kunnen versterken. Het huidige College van Bestuur moet nu kansen laten liggen omdat het letterlijk niet overal tegelijk kan zijn, niet overal op in kan spelen. Landelijk staan Anka en Ineke daarnaast bekend als goede bestuurders. Ze zijn graag geziene gesprekspartners en Saxion wordt landelijk ook als een grote en belangrijke speler gezien. Het vraagt tijd en aandacht om Saxion op dat niveau te blijven vertegenwoordigen en voor onze belangen te staan. Een keuze voor een derde CvB-lid is een keuze om kansen in de breedte te kunnen benutten, ook met de regionale ontwikkelingen waar we met elkaar op in moeten spelen. De toekomst klopt hard op onze voordeur.”
Timo Kos is nu Executive Director van de Extension School van de TU Delft. Wat neemt hij mee naar Saxion?
“In zijn huidige functie is Timo verantwoordelijk voor het ontwikkelen van onderwijs voor werkende professionals. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Timo is op strategisch niveau in staat om onderwijsinnovatie vorm te geven en heeft met name veel ervaring met digitalisering van het onderwijs. Die ervaring heeft hij de afgelopen jaren tevens ingezet om de samenwerking tussen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam op het gebied van onderwijsonderzoek en docentprofessionalisering te versterken. Timo is trekker geweest van een groot aantal onderwijsprojecten en heeft bijvoorbeeld binnen SURF met veel universiteiten en hogescholen samengewerkt. Ook zijn achtergrond in de consultancy heeft hem gevormd tot een strategisch denker met de nodige daadkracht. Timo weet wat samenwerken is. In de gesprekken die we met hem hadden, heeft die combinatie van vaardigheden en persoonlijke eigenschappen ons ervan overtuigd dat hij de goede kandidaat is om het College van Bestuur in aanvulling op Anka Mulder en Ineke van Oldeniel te completeren. We kijken overigens terug op een goede selectieprocedure. We zijn daarbij ondersteund door een wervingsbureau. Via een longlist van vijftig kandidaten, kwamen we uit op een shortlist van zeven personen, die door de selectiecommissie werd teruggebracht van vier naar uiteindelijk twee kandidaten. De commissie bestond uit twee afgevaardigden van de Centrale Medezeggenschapsraad, de twee leden van het College van Bestuur, twee leden van de Raad van Toezicht en twee directeuren. We hebben daarin prettig en zorgvuldig steeds de volgende stap kunnen zetten. De keuze voor Timo Kos was een breed gedragen besluit. ”
Timo heeft een grote passie voor onderwijsinnovatie en gaat zijn blik zowel naar binnen als naar buiten richten
Hoe gaat ons College van Bestuur straks, met Timo Kos in de gelederen, opereren?
“Met een driemanschap kiezen we voor een geografische en een inhoudelijke verdeling van de portefeuilles. Onze regio strekt zich breed uit: van Apeldoorn, via Deventer naar Enschede. Ineke gaat zich richten op Apeldoorn, waar veiligheid en ICT hoog op de agenda staan. Anka gaat zich sterker focussen op de regio Twente, waar techniek de boventoon voert. In Deventer zijn ICT, duurzaamheid en zorg belangrijke speerpunten. Deventer wordt het domein van Timo. Hij heeft geschiedenis gestudeerd in Amsterdam, waar hij sindsdien woont met zijn gezin en waar zijn kinderen nog op het voortgezet onderwijs zitten. Dat is de reden waarom hij nog even wacht met een permanente verhuizing naar onze regio tot zijn oudste dochter is geslaagd voor haar eindexamen. Die verhuizing komt er binnen ongeveer anderhalf jaar. Hij wil zich echt inwoner en onderdeel van onze regio gaan voelen.”
Welke inhoudelijke portefeuille krijgt Timo binnen het College van Bestuur?
“Als we naar de inhoudelijke portefeuille van Timo kijken, dan ligt zijn focus Saxion-breed op onderwijs. Timo heeft een grote passie voor onderwijsinnovatie en gaat zijn blik zowel naar binnen als naar buiten richten. In die onderwijsportefeuille zit uiteraard de verdere uitwerking van ons Saxion Onderwijs Model. Al die elementen van het SOM moeten goed ingebed worden in ons onderwijs. Ook is er die externe focus: hoe kun je met je onderwijs direct inspelen op wat de regio nodig heeft? Je wilt professionals opleiden die de arbeidsmarkt kunnen bedienen: op het gebied van techniek, zorg, duurzaamheid en op al die andere terreinen waarop we in Oost-Nederland goed opgeleide mensen nodig hebben. Saxion zet zich in om onze regio leefbaar te houden en toekomstbestendig te maken. Het gaat daarbij niet alleen om het leveren van nieuwe arbeidskrachten, maar ook om werkende professionals die we helpen om hun kennis op peil te brengen en houden. De toekomst vraagt om nieuwe en andere vaardigheden. Die doorontwikkeling van het Saxion-onderwijs gaat de komende jaren het nodige van ons vragen. Timo zal in dat dossier volop zijn passie voor toekomstbestendig onderwijs kwijt kunnen. Hij is de schakel tussen wat de regio vraagt en hoe we dat intern bij Saxion vorm moeten geven om daaraan te kunnen voldoen.”
Waarin gaat Timo ons huidige College van Bestuur met Anka en Ineke aanvullen?
“Anka en Ineke hadden beiden een grote voorkeur voor een man als derde collegelid. Ze zeiden: we hebben samen een hele goede werkrelatie opgebouwd, we zoeken iemand die die relatie versterkt en aanvult. Anka en Ineke geven bij de Raad van Toezicht aan dat die strategische blik op de onderwijsportefeuille hen zal helpen om Saxion nog sterker te positioneren. Om vanuit een onderwijskundig perspectief samen te kunnen bepalen waar de grootste kansen voor Saxion en de regio liggen. Een derde collegelid zorgt bovendien voor een andere dynamiek bij het voorbereiden en nemen van besluiten. Je kunt elkaar nog scherper houden, bevragen en uitdagen om je mening sterker te motiveren. Dat draagt alleen maar bij aan de kwaliteit van de besluiten die je met elkaar neemt. Anka en Ineke zijn enthousiast over de samenwerking met Timo, die zij beiden al kenden. Ze hebben daarnaast de ruimte gekregen om op informele wijze langdurig met Timo te spreken, om er zeker van te zijn dat ze echt een goed team met hem kunnen vormen. Alles begint bij vertrouwen. Dat vertrouwen is er volop.”