Nomads: Elien hielp kinderen in Curaçao
Studentenleven

Nomads: Elien hielp kinderen in Curaçao

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC
Daphne Striekwold Leestijd Minuten

Veel studenten hebben het op hun bucketlist staan: reizen. Maar waarom wachten tot je je papiertje hebt? Elk jaar slaan tal van Saxion-studenten hun vleugels uit om te studeren in het buitenland. Elien Stratingh, vierdejaarsstudent Social Work, liep stage bij een Naschoolse Opvang in Curaçao. Hier heeft ze met haar kennis een verschil gemaakt en leerde ze hoe je je als ‘rijke witte Nederlander’ kunt aanpassen aan een nieuwe cultuur.

Hi Elien, wat moest je doen tijdens je stage?

In mijn periode op Curaçao heb ik stage gelopen bij een naschoolse opvang voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Hier was ik om de kinderen te begeleiden en mijn kennis over te brengen op mijn Antilliaanse collega’s. Ik liep vier dagen in de week stage en in de weekenden deed ik leuke dingen met mijn huisgenootjes.

Waarom heb je ervoor gekozen om stage te lopen op Curaçao? 

In het derde jaar van mijn opleiding Social Work had ik de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland en ik wist direct dat ik deze kans wilde pakken. Het leek mij superleuk om wat van de wereld te zien, mijn kennis te verbreden en in aanraking te komen met een andere cultuur. Ik heb voor Curaçao gekozen omdat ik daar altijd al een keer heen wilde gaan. Het leek me een heerlijk land met mooie stranden en tóch de Nederlandse taal. Bovendien hoorde ik om mij heen dat er meer mensen stage hadden gelopen op Curaçao en zij waren allemaal erg enthousiast! Daarom vertrok ik in februari naar de andere kant van de oceaan om hier vijf maanden lang werkervaring op te doen. 

Hoe zou je je tijd op Curaçao omschrijven? 

Mijn tijd op Curaçao is één van de leukste periodes van mijn leven geweest. Ik heb ervaren hoe het is om in een andere cultuur te leven: niet altijd even makkelijk, maar ik heb er veel van geleerd. Naast mijn stage heb ik heel veel leuke mensen ontmoet, vrijheid ervaren en heel veel leuke dingen gedaan. Ik woonde in Janwé, een centraal gelegen en veilige wijk dichtbij de stranden en Willemstad. Curaçao is natuurlijk een eiland waar veel mensen op vakantie gaan, dus aan feestjes, stranden en zon geen gebrek! 

Wat is je meest bijzondere ervaring?

De meesten van mijn collega’s waren niet opgeleid om te werken met kinderen. Doordat iedereen een andere mening had over de manier van omgang met kinderen, hadden we regelmatig felle discussies. Ik heb geprobeerd mijn kennis over te brengen over onderwerpen als autisme, maar als 20-jarige stagiaire is dit best lastig. Toch heeft het uiteindelijk wél effect gehad: zo is er voor een autistische jongen meer structuur aangebracht.

Wat was het meest bijzondere dat je hebt gedaan of gezien in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd heb ik samen met mijn huisgenootjes het hele eiland gezien. Elk weekend gingen we op pad om het eiland te ontdekken met onze kleine autootjes. Deze mini roadtrips waren heel erg leuk. Daarnaast gingen we naar de vele feestjes op het strand en hebben we carnaval gevierd, de Christoffelberg beklommen en gedoken. Af en toe huurden we een bootje om een stuk te varen. Het meest bijzondere wat ik heb gezien is klein–Curaçao, een eilandje bij Curaçao waar het water hemelsblauw is en de stranden zo wit als de sneeuw. Prachtig om te zien. 

Wat was voor jou de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging op Curaçao vond ik het aanpassen aan de cultuur. Als Nederlander word je gezien als ‘makamba’, oftewel ‘rijke witte Nederlander’. Dit is niet bepaald een compliment. Curaçao is een erg arm land en stagiaires zijn er niet altijd even geliefd. Dit was te ook op mijn stage te merken: sommige kinderen op stage vonden mij niet zo leuk, omdat ik uit Nederland kwam. Ook aan de omgang moest ik even wennen. De voertaal, het Papiaments, is erg direct en dit zie je terug in de manier van communiceren.

Wat heb je geleerd van deze ervaring?

Hoewel er dezelfde taal wordt gesproken, heeft Curaçao absoluut niet dezelfde cultuur als Nederland. Ik denk dat het belangrijk is om hier zowel op de werkplek als op persoonlijk gebied rekening mee te houden. Elk mens is anders en elk mens heeft andere normen en waarden. 

Zou je andere studenten aanraden om in het buitenland te gaan studeren? 

Ik zou andere studenten absoluut aanbevelen om in het buitenland te gaan studeren of stage te lopen. Het is een echte levenservaring, heel erg leerzaam en heel erg leuk! Je leert zoveel nieuwe mensen en leeft een tijd in een ander deel van de wereld. Ik zou het zo weer overdoen als ik de kans kreeg!

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC

Daphne Striekwold

Gerelateerde artikelen

DSC_2227.JPG Studentenleven

Saxion Nomads #4: Jorien en Jasper hielpen de Indonesische bevolking na aardbevingen op Lombok

17 juli 2019
Inge Jansen (eigen foto) Onderwijs

Een Zweedse droom: Inge studeerde Social Work en werkt nu in Ljusdal

04 november 2024
Onderwijs

Kaartspel maakt lastige kwesties bespreekbaar voor jongeren