Bedrijfskunde in deeltijd: ‘Nu al profijt van de dingen die ik leer’
Studentenleven

Bedrijfskunde in deeltijd: ‘Nu al profijt van de dingen die ik leer’

Willem Korenromp
Willem Korenromp Leestijd Minuten

Ruim acht jaar geleden zat Sander Megelink (27) voor het laatst in de schoolbanken, maar vorig jaar besloot hij de draad weer op te pakken. Hij koos voor de deeltijdstudie Bedrijfskunde aan Saxion en heeft daar nog geen moment spijt van. “Ik heb nu al profijt van de dingen die ik leer tijdens de studie.”

Sander werkt als vertegenwoordiger bij Technische Unie. Een groothandel in installatiematerialen. Hij doet zijn werk met veel plezier, maar een paar jaar geleden bekroop hem toch het gevoel dat hij meer wilde. “Ik was op zoek naar verbreding in mijn eigen werkgebied, wilde doorgroeien binnen het bedrijf. Daarom besloot ik weer te gaan studeren. De keuze viel op Bedrijfskunde. In mijn ogen was dat de ideale studie, want je pakt alle facetten waar je in een bedrijf mee te maken krijgt mee; zowel juridische zaken als bedrijfskundige thema’s.”

Voor Sander betekende het een terugkeer in de schoolbanken. Dat was even wennen voor de 27-jarige. “Het was een jaar of acht, negen geleden dat ik voor het laatst naar school ging. Ik was negentien. Had de havo gedaan en ben daarna naar het buitenland gegaan. Daar kwam ik erachter dat ik het liefst aan het werk wilde gaan. In een jaar tijd heb ik een mbo+-diploma gehaald en ben aan de slag gegaan. Nu merk ik dat ik meer wil. Dan is het handig een hbo-achtergrond te hebben.”

En dus schreef Sander zich in bij Saxion. Inmiddels heeft hij zijn eerste jaar achter de rug. Met succes rondde hij al zijn vakken af. Toch was er geregeld twijfel bij Sander. Met name in de eerste weken van de studie Bedrijfskunde. “Ik wist niet zo goed wat er van me verwacht werd. Of hoe ik mijn vrije tijd moest indelen nu ik naast mijn werk een studie volgde. Ook waren veel dingen nieuw. Ik was vanuit mijn vorige opleiding gewend dat ieder kwartiel werd afgesloten met een kennistoets, maar hier moet ik rapporten schrijven waaruit blijkt dat ik dingen kan toepassen. Al die zaken zorgden voor onzekerheid. Pas na een week of drie, vier kreeg ik meer inzicht in de opdracht die ik kreeg vanuit Saxion, hoe ik deze moest aanvliegen en vorm moest geven. De probleemcasus werd duidelijker. Daardoor nam de twijfel snel af. Al ben ik aan het begin van ieder nieuw kwartiel, als ik weer aan een nieuwe opdracht begin, nog steeds zoekende hoe ik dingen moet aanpakken.” 

Buddy

Op die momenten heeft Sander geregeld contact met een buddy. “Ik heb bij mijn studiecoach aangegeven dat ik behoefte had om te praten met iemand die tegen dezelfde dingen aan was gelopen, toen ben ik gekoppeld aan een vierdejaarsstudent”, zegt de deeltijdstudent. “Daar heb ik zoveel aan gehad. Met een buddy voer je toch andere gesprekken dan met een docent. Een buddy weet wat je meemaakt, hoe je situatie is. Zeker in het begin is het puzzelen. School ben je niet gewend. De uren die je moet maken, moet je in je vrije tijd inplannen. Een buddy kan je daarbij helpen, door aan te geven hoe hij of zij dat heeft gedaan. Zelf heb ik tegenwoordig op zaterdagmorgen een blok school ingepland. Daar ben ik heel trouw aan. Verplaatsen is geen optie. Dat vraagt soms best zelfdiscipline.”

Omdat hij veel aan een buddy heeft gehad, wil Sander zichzelf ook graag inzetten om andere studenten verder te helpen. Daarom meldde hij zich aan als buddy voor nieuwe deeltijdstudenten. “Ik ga vanaf februari zeven deeltijdstudenten begeleiden. Dat gaat laagdrempelig: via Whatsapp, door even te bellen of door een praatje te maken in de kantine als je elkaar tegenkomt. De studenten kunnen bij mij terecht met bepaalde vragen over hun studie. Ook vraag ik ze hoe het gaat, waar ze tegenaan lopen. Als buddy kan je advies geven, de studenten gerust stellen dat alles goed komt. Je bent een klankbord voor ze.” 

Vertrouwen

Sander voelt zich inmiddels helemaal op zijn plek als deeltijdstudent Bedrijfskunde. Met vertrouwen gaat hij dan ook de rest van zijn studietijd tegemoet. Wat hij als een groot voordeel ervaart, is dat hij de opdrachten die hij krijgt direct kan toepassen binnen zijn werkgebied bij Technische Unie. “De opdrachten zijn vormgegeven door Saxion, maar die leg je vervolgens over je eigen organisatie heen. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een opdracht over procesoptimalisatie gekregen. Om dat uit te voeren kies ik een proces dat ik kan optimaliseren binnen Technische Unie. Ik ervaar dat als zeer prettig. Je werkt niet met fictieve bedrijven, maar in een vertrouwde omgeving. Bovendien kan je de dingen die je leert al heel snel toepassen in je dagelijkse werk. Daardoor merk ik nu al dat ik profijt haal uit de studie.”

Of hij een deeltijdstudie kan aanraden aan anderen die een stap in hun carrière willen maken? “Absoluut”, zegt Sander. “Realiseer je dat je wel wat van je vrije tijd kwijtraakt, maar het is goed te doen als je de focus houdt. Bovendien brengt het je tijdens je werk zoveel meer, dat het absoluut de moeite waard is.”

Onderwijs in coronatijd

Wat het eerste jaar van de studie voor Sander enigszins heeft bemoeilijkt, was de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Zeker tijdens de eerste golf was het even schakelen, omdat alle colleges zich verplaatsten van de collegezaal naar een online omgeving. “Alles moest vanuit huis, van achter de laptop. Maar ik moet zeggen dat Saxion dat allemaal uitstekend geregeld heeft. Nu, tijdens de tweede golf, biedt Saxion hybride onderwijs. Als deeltijd student mogen we zelf bepalen of we de colleges online willen volgen, of fysiek aanwezig willen zijn. Ik kies voor dat laatste. Dat werkt voor mij beter. Bovendien maak je op die manier ook gemakkelijker contact met medestudenten.” 

Ook Bedrijfskunde studeren in deeltijd?

Ontdek je opties!
Uniek. Dat word je samen.

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Voltijd studeren paste niet bij Diede, daarom studeert ze nu naast haar baan in deeltijd

15 mei 2024
Coby Organisatie

Nominatie landelijke scriptieprijs HRM

21 november 2024
Saxion werkt aan nieuw onderwijs met Politie Oost-Nederland Onderwijs

Saxion werkt aan nieuw onderwijs met Politie Oost-Nederland