Bezorgde ouder.jpeg
Onderwijs

Help, mijn kind gaat studeren!

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

De juiste studiekeuze maken: het blijft spannend. Kiezen voor een vervolgopleiding is een flinke klus waar menig scholier nachten van wakker kan liggen. En jij als ouder waarschijnlijk niet minder. Want waar begin je met zoeken naar een geschikte opleiding?

Wat past bij je kind? Wat kan je kind verwachten van het eerste jaar van diens studie? En wat dacht je van de financiën? Tja, het kan echt een doolhof aan informatie zijn. Wij willen scholieren en hun ouders graag helpen om het overzicht te houden. Hieronder delen we daarom ons stappenplan bij studiekeuze!

Stap 1: oriënteren tijdens open dagen 

Een logische eerste stap is natuurlijk verkennen wat er allemaal is qua studieaanbod. Dat kun je bijvoorbeeld doen op een open dag.

Meld je aan en ga langs bij de opleidingsvoorlichtingen. Je kunt ook gewoon langslopen bij de studies en al je specifieke vragen stellen aan de docenten en studenten van de opleiding. 

Dit is een fijne manier om eens een kijkje in het gebouw te nemen, sfeer te proeven en één op één in gesprek te gaan. Ook zijn er vaak studentendecanen aanwezig om je op weg te helpen met je studiekeuze.

Bekijk hier alles over onze open dagen en meld je aan!

Stap 2: verdiepen met proefstuderen

Na het bezoeken van open dagen komen er misschien opleidingen voorbij waar je kind in is geïnteresseerd. Een goede manier om te kijken hoe die opleiding nou écht is, is door te komen proefstuderen. Je kan kiezen tussen een dag meelopen en vakken volgen met een zittende student óf proeflessen volgen met andere studiekiezers. Proeflessen is een ochtend of middag college volgen, opdrachten maken en alvast kennismaken met docenten en studenten van de opleiding. 

Zoek je naar de eerstvolgende proefstudeermogelijkheid van een specifieke opleiding? Selecteer dan de opleiding in de studiekiezer en bekijk bij ‘Proefstuderen’ wanneer jouw kind een keer mee kan lopen.

Stap 3: studiekeuze maken  

Na een open dag en het proefstuderen komt er een moment van keuzes maken. Zit er een opleiding bij die goed lijkt te passen? Dat is mooi, ga door naar stap 4!

Sommige scholieren blijven echter wikken en wegen. Hoe help je je kind in zo’n situatie? Lees hier onze tips voor ouders om te helpen bij het maken van een passende studiekeuze. 

Heeft jouw kind nou echt nog geen idee? Ga dan eens terug naar de basics en verdiep je in de verschillende branches. Door weg te strepen wordt het keuzeaanbod minder overweldigend. 

Stap 4: inschrijven voor 1 mei en Meet & Greet 

Hang (letterlijk) de vlag uit! Dat eindexamen is (bijna) in de pocket en jouw kind heeft een leuke opleiding gekozen en wil zich aanmelden! Hoe doe je dat? Op deze pagina leggen we het aanmelden stap voor stap uit. Het is belangrijk om te zorgen dat jouw kind zich vóór 1 mei aanmeldt. Deze datum hanteren hogescholen en universiteiten zodat scholieren de ruimte hebben om een ‘studiekeuzecheck’ te doen. Dit was ooit een verplicht onderdeel van de toelating, maar dat is niet langer het geval (bij Saxion).

Opleidingen bij Saxion hebben nu een Meet & Greet. Na aanmelding bij een opleiding ontvangt jouw kind een bericht om mee te doen met de Meet & Greet. Dit is een laatste (online) bijeenkomst voor de zomervakantie waarin aankomende studenten alvast kennismaken met de opleiding, de docenten en natuurlijk toekomstige studiegenoten. Het is ook een moment om te checken of je je écht op je plek voelt. Een studiekeuzecheck dus!

Toch nog twijfels? Vraag een individueel gesprek aan bij de opleiding. 

Stap 5: aangemeld, en nu? 

Oké, jouw kind heeft zich aangemeld, heeft de Meet & Greet gedaan en is overtuigd van zijn of haar studiekeuze. Hartstikke mooi! En dan? Er zijn nog een paar stappen die je moet doorlopen om de inschrijving definitief te maken. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.  

Stap 6: startersinformatie bekijken 

Klaar om te starten na de zomer? Een laatste stap (en tip) is het goed doorlezen van de algemene startersinformatie. Hierin staat allerlei nuttige informatie voor een goede start van je opleiding. Denk aan zaken zoals inlogcodes van alle systemen, collegegeld, de overgang naar het hbo, en nog veel meer. Richting de zomer wordt hier steeds meer aangevuld en in de zomervakantie komt alle informatie per opleiding vrij.

Bekijk de opleidingspagina voor de opleidingsspecifieke startersinformatie zoals de boekenlijst voor het eerste jaar, het rooster en informatie over de introductieweek. Kan je de opleidingspagina niet vinden? Speur hem even op in de studiezoeker en ga naar ‘Startersinformatie’ rechts op de pagina. 

Vragen of hulp nodig? 

Mocht het nou toch nog duizelen of heb je vragen? Neem dan contact op met het Saxion Informatiecentrum. Heel veel succes gewenst bij het (helpen) maken van een goede studiekeuze!  

tips voor ouders geschiedenis.jpg

Nog meer tips voor ouders en verzorgers

Meer lezen over do's & don'ts voor ouders? Bekijk deze pagina vol met tips bij het ondersteunen van je kind tijdens het studiekeuzetraject.
Tips voor ouders en verzorgers
Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

XR-hub in Gezondheid & Welzijn: door de bril van de cliënt

14 januari 2025
Anka Mulder Corporate

Hoe sensortechnologie de toekomst wordt van textielrecycling: beluister deel 5 van de podcast Denkers & Doeners

10 januari 2025
Studenten tijdens de archeologische opgraving in Duitsland Organisatie

Internationale ervaring voor archeologiestudenten: pilot met korte veldwerkprojecten in het buitenland