Waarom proefstuderen slim is voor je studiekeuze
Het blijft toch wel een van de lastigste onderdelen van je studiekeuze: erachter komen hoe het nou écht is om een bepaalde studie te doen. Past het wel bij je en is jouw beeld van de opleiding eigenlijk wel realistisch? En tja, daar kom je meestal maar op één manier achter: doen! Bijvoorbeeld door te komen proefstuderen. Zo neem jij alvast een voorproefje en een kijkje in de keuken van jouw favoriete studie.
Al eerder legden we uit hoe proefstuderen precies werkt. Maar het is natuurlijk nog mooier als je de ervaring van een student hoort! Wij spraken daarom met student Archeologie Luuk Stammen. Hij kwam proefstuderen en vond dit doorslaggevend voor zijn studiekeuze. Lees het interview hier!
Luuk, heb je altijd al het idee gehad dat je archeologie wilde studeren?
“Ik vond geschiedenis en archeologie al vanaf kleins af aan erg interessant. Ik had echter het idee dat je alleen archeologie alleen aan de Universiteit kon studeren. Toen ik mij ging oriënteren op een hbo-opleiding, kwam ik erachter dat het ook op het hbo kon. Ik ben naar de open dag van deze opleiding geweest. Ik voelde direct dat deze studie interessant voor mij was.”
Hoe kwam je erachter dat je kon komen proefstuderen bij Archeologie?
“Ik kwam erachter doordat ik op de open dag in gesprek was geraakt met een student. Hij vertelde mij dat je kon proefstuderen en wat dat inhield.”
Hoe zag het programma er ongeveer uit? Is het alleen college volgen?
“Tijdens het proefstuderen werd een aantal colleges gegeven. Naast wat theorie gingen we ook aan de slag met scherven. Daarnaast hebben we een rondleiding gehad door het gebouw en zijn we op de plekken geweest waar je als (archeologie)student vaak komt. Bij het proefstuderen worden tijdens de colleges ook vragen over de theorie gesteld.”
Heb je nog docenten, studenten of toekomstige klasgenoten kunnen spreken tijdens het proefstuderen?
“De colleges werden verzorgd door docenten van de opleiding. Er was ook voldoende ruimte om vragen aan hen te stellen. Daarnaast waren er begeleidende studenten met wie je in gesprek kon gaan. Het was dan ook leuk om die docenten, studenten en een aantal klasgenoten van het proefstuderen tegen te komen toen ik daadwerkelijk aan de opleiding was begonnen.”
Was het wat je verwachtte? Had je twijfels? Wat gaf voor jou de doorslag om Archeologie te kiezen?
“Tijdens het proefstuderen gingen de verschillende lessen wel zoals ik had verwacht. Ik had helemaal geen twijfels meer. Het proefstuderen was voor mij dan ook de doorslag om mij definitief voor deze opleiding aan te melden.”
Is het proefstuderen een aanrader? Voor wie is het interessant?
“Het proefstuderen is absoluut een aanrader! Het geeft een heel goed beeld van de opleiding. Het is dus interessant om mee te doen als je nog twijfelt, maar ook als je al zeker weet dat je de opleiding wilt doen is het erg leuk om alvast te zien wat je kunt verwachten.”
Heb je verder nog tips voor studiekiezers?
“Begin op tijd met oriënteren, zodat je je op kan geven voor open dagen of proefstuderen. Daarnaast heb je dan voldoende tijd om meerdere opleidingen te bezoeken, zodat je daarna een weloverwogen studiekeuze kunt maken!”