Studenten delen onderzoek naar LHBTIQ+ beleid Saxion met College van Bestuur
Is het mogelijk om ook in Deventer en Apeldoorn een LHBTIQ+ community voor Saxion op te zetten? Die vraag stelde het College van Bestuur aan het Th!nk With Pride-netwerk van Saxion. Vier studenten van de Academie Bestuur, Recht en Ruimte deden vervolgens het afgelopen halfjaar onderzoek. Aanvullend keken ze hoe Saxion de sociale veiligheid van LHBTIQ+ medewerkers en -studenten kan vergroten. Vanmiddag presenteerden ze hun resultaten aan Timo Kos van het College van Bestuur.
Gelukkig konden studenten Dubjiên, Rosanne, Jace en Jasmijn hun opdrachtgevers Timo Kos en Marco Strijks (Th!nk With Pride – Saxion) vanmiddag live in de ogen kijken. Ze troffen elkaar in Deventer, waar de projectgroepleden een korte pitch hielden over hun onderzoeksresultaten en hun rapport aan Timo Kos overhandigden.
Landelijk goed zichtbaar
Uit dat rapport blijkt dat Saxion het landelijk qua online zichtbaarheid op het gebied van LHBTIQ+ goed doet. “We onderzochten negen hogescholen,” vertelt Dubjiên Kleine namens de projectgroep. “Bij veel hogescholen is daar nauwelijks iets over te vinden, hooguit een korte algemene tekst over diversiteit op de website. Saxion profileert zich prominenter.” Zo spreekt Anka Mulder zich als College van Bestuur-voorzitter duidelijk uit over het onderwerp, vonden de studenten de nodige artikelen en sloot Saxion zich in 2018 als één van de eerste hogescholen aan bij de Workplace Pride Foundation, vertelt Dubjiên.
Doorvertalen naar beleid
Tijdens de eerste fase van het onderzoek richtte hij zich met zijn projectgroep op deskresearch. Dat leverde ook andere conclusies op dan de externe zichtbaarheid als het om LHBTIQ+ gaat: “In het meerjarenbeleid van Saxion vonden we er juist weinig over terug. Daar ligt nog een kans om veel duidelijker te benoemen welke visie Saxion op dit gebied heeft en welke stappen de organisatie over een langere termijn wil zetten. Eén van onze adviezen aan het College van Bestuur is dan ook: we vinden het belangrijk dat LHBTIQ+ op jullie netvlies staat, maar vertaal het ook door naar je beleidsvoornemens en blijf de voortgang monitoren. Die boodschap hebben we aan Timo Kos overgebracht tijdens onze presentatie van het rapport.”
Het normaliseren van pronouns
Zo adviseert de projectgroep om het gebruik van aanspreekvormen, ofwel het normaliseren van pronouns, te stimuleren. Dubjiên: “Het wordt steeds gangbaarder om te vragen hoe iemand graag aangesproken wordt. Dat helpt ook non-binaire of transgender studenten en medewerkers om zich comfortabeler te voelen. Iedereen kan daar al in het klein mee beginnen, door dit over zichzelf te vermelden in de eigen e-mailhandtekening: her/his, she/her, they/their. Je ziet het ook steeds meer in LinkedIn-profielen terug.”
Eén van onze adviezen aan het College van Bestuur is dan ook: we vinden het belangrijk dat LHBTIQ+ op jullie netvlies staat, maar vertaal het ook door naar je beleidsvoornemens en blijf de voortgang monitoren.
Th!nk With Pride-netwerk nog te onbekend
De studenten, die hun onderzoek deden in het kader van hun StadsLAB- en Safety & Security Lab-semester, enquêteerden en interviewden het afgelopen half jaar ook Saxion-studenten en enkele medewerkers. “We schreven 400 klassen aan, die zowel aan de locaties Enschede, Deventer als Apeldoorn verbonden waren. Dat leverde 140 compleet ingevulde enquêtes en een aantal aanvullende interviews op.” Wat viel op? “Dat ook studenten in Deventer en Apeldoorn een LHBTIQ+ studentenvereniging wel zien zitten, naast het bestaande Exaltio in Enschede. Verder is het Th!nk With Pride-netwerk in Saxion nauwelijks bekend. Dat mag online en in de school veel zichtbaarder worden. Bijvoorbeeld met posters.”
Veiligheid in stand houden en uitbouwen
Timo Kos van het College van Bestuur nam het rapport vanmiddag in ontvangst: "Als College van Bestuur vroegen we het Th!nk with Pride-netwerk om te kijken of het mogelijk was om ook in Deventer en Apeldoorn een actieve LHBTIQ+ community op te zetten, zoals wij die sinds enkele jaren ook in Twente hebben." Door de verbrede onderzoeksvraag leverde het rapport extra informatie op, concludeert hij. "Ondanks dat Saxion al een eind op weg is met sociale veiligheid voor LHBTIQ+ herkennen we als College van Bestuur dat het continue aandacht en steun verdient om deze in stand te houden en nog verder uit te bouwen. Dit rapport geeft ons inzicht en handvatten om daar verder mee aan de slag te gaan. Op de korte en langere termijn. Ook om stappen te blijven zetten voor het verder optimaliseren van een veilige studie- en werkomgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn, zich thuis voelt en dat ook zo beleeft en ervaart. Dat vinden we belangrijk. De ambitie om ook in Deventer en Apeldoorn een actieve community voor LHBTIQ+ op te bouwen draagt daar weer aan bij."
Ondanks dat Saxion al een eind op weg is met sociale veiligheid voor LHBTIQ+ herkennen we als College van Bestuur dat het continue aandacht en steun verdient om deze in stand te houden en nog verder uit te bouwen. Dit rapport geeft ons inzicht en handvatten om daar verder mee aan de slag te gaan. Op de korte en langere termijn.
Veilige hogeschool
De projectgroep peilde tenslotte of het klimaat om uit de kast te komen bij Saxion als veilig wordt ervaren: “Met de enquête hebben we ons niet specifiek gericht op LHBTIQ+ studenten en -medewerkers. Iedereen kon meedoen. De enquête liet zien dat onze respondenten Saxion over het algemeen een veilige hogeschool vinden. Een plek waar je jezelf kunt zijn,” zegt Dubjiên. “We geven het College van Bestuur nu een aantal concrete adviezen waarmee Saxion verder kan bouwen aan alle goede voornemens.”
Het onderzoek naar het verbeteren van de sociale veiligheid van LHBTIQ+ medewerkers en -studenten bij Saxion werd uitgevoerd door tweedejaars studenten Dubjiên Kleine (Bestuurskunde), Jace Ekkel, Jasmijn Smeier en Rosanne Brunet de Rochebrune (allen Integrale Veiligheidskunde).
Dubjiên Kleine: "Door deze opdracht ben ik meer naar mijn eigen identiteit gaan kijken."
Persoonlijk kijkt Dubjiên Kleine positief terug op het onderzoek. Net als zijn overige projectleden, vertelt hij: “Het onderwerp staat dicht bij me. Ik ben al ruim vijf jaar samen met mijn vriend en hoor dus ook tot de LHBTIQ+ community van Saxion. Al langer had ik de wens om er meer mee te gaan doen. Ik was nieuwsgierig hoe het leeft bij Saxion, in vergelijking met wat ik op het voortgezet onderwijs en het mbo had ervaren. Door deze opdracht ben ik meer naar mijn eigen identiteit gaan kijken. Dat heeft me geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben comfortabeler geworden met wie ik zelf ben. Verder zijn we met onze groep ook in een groter netwerk beland. Binnen Saxion, maar ook in de samenwerking met ROC Aventus en de Politieacademie. Daar vloeit waarschijnlijk nog een vervolgopdracht uit voort.”