SHS-Wouke 82.jpg
Open dag

10 antwoorden waar je ouders naar op zoek zijn

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Jouw ouders dachten misschien dat dit moment nog lang niet zou komen. Maar hun kleine gup is inmiddels groot en bijna klaar voor de sprong in het diepe. Binnenkort gaat het namelijk toch echt gebeuren: jij gaat studeren!

De overgang van de middelbare naar het hbo is voor scholieren (en hun ouders) vaak een moment van grote keuzes. Want hoe kies je nou een studie die bij je past? Waar ga je studeren? Blijf je thuis wonen of ga je op kamers? En hoe zit het eigenlijk met alle geldzaken en studiebegeleiding? Je ouders willen je gelukkig vaak wel een handje helpen met al deze vragen. Maar wie helpt hen eigenlijk? Wij zetten daarom de tien meestgestelde vragen van ouders en verzorgers hier op een rijtje. Plus onze antwoorden natuurlijk.

1. Hoe kan je je kind ondersteunen bij het studiekeuzeproces?
Voor de een is een studiekeuze maken zo gepiept. De ander vindt het lastig en blijft heen en weer gaan. Hoe vind je nou wat echt bij je past? En hoe kun je als ouder hierbij helpen? In ‘Help, mijn kind gaat studeren’ hebben we een helder stappenplan gemaakt voor ouders. Zo kun je samen stressbestendig oriënteren.

2. Hoe is het om te studeren bij Saxion?
Wij vinden het uiteraard erg gezellig hier, maar past het ook bij jou? Die check kun je samen met je ouders doen tijdens onze open dagen. Kom alles te weten over de verschillende opleidingen tijdens de voorlichtingen en kom sfeerproeven op onze locaties. Lees hier welke data beschikbaar zijn en hoe het werkt.

3. Welk oriëntatie-activiteiten zijn er?
Naast de open dagen zijn er nog meer opties om je te oriënteren op een studie. Zo kun je bijvoorbeeld komen proefstuderen. Of je nou gaat voor een opdracht maken met andere studiekiezers of liever een dag meeloopt met een huidige student; met proefstuderen krijg je echt een goede indruk van de opleiding.

4. Hoe weet je dat je de juiste studiekeuze maakt?
Tja, het blijft lastig. Wij geven scholieren en hun ouders in ieder geval mee: probeer zo veel mogelijk informatie op te halen. Heb jij al een open dag meegemaakt en ben je wezen proefstuderen? Dan heb je waarschijnlijk een bepaalde studie op het oog. Wil je nou zeker weten of dit echt bij je past? Ga dan eens naar ons studentenplatform IntoSaxion. Hier vind je namelijk studenten van al onze opleidingen. Vraag hen werkelijk alles wat je nog wilt weten en spreek je twijfels uit. Hier krijg je misschien net de laatste info om je definitieve keuze te kunnen maken.

5. Hoe werkt aanmelden en inschrijven?
Jij hebt goed rondgekeken en hebt je keuze gemaakt. Top! Hoe ga je dan verder? Het kan best een administratief klusje lijken om je aan te melden bij een studie. Vaak kijken ouders even mee om alles te regelen. Hier vind je hoe je je in 5 stappen kunt aanmelden en inschrijven.

6. Hoe zit het met financiën zoals collegegeld?
Zeker niet onbelangrijk om voor elkaar te hebben: je geldzaken. Soms betalen studenten dit zelf, soms helpen ouders (gedeeltelijk) mee. Maar hoe werkt dit allemaal? Alles over opleidingskosten, collegegeld en studiefinanciering vind je hier.

7. Hoe is het eerste jaar voor nieuwe studenten?
Natuurlijk kunnen eerstejaars studenten je dat in geuren en kleuren vertellen, bijvoorbeeld via IntoSaxion. Maar hoe is het om de overgang te maken naar het hbo? Wat komt daarbij kijken? Welke faciliteiten zijn er? Maar ook: welke effecten heeft corona (gehad) op het soort onderwijs dat je volgt? Al deze info vind je bij de Startersinformatie: de kickstart van je studie!

8. Welk soort studiebegeleiding biedt Saxion?
Je springt natuurlijk niet zonder enige voorbereiding in het diepe. Daarom kan het slim zijn om hulp in te schakelen voor een goede start en begeleiding tijdens je studie. Van hulp bij studiekeuze, loopbaanbegeleiders, studentendecanen en -psychologen: neem een kijkje bij de opties op het gebied van studiebegeleiding.

Een andere goede tip: Het StudieSuccesCentrum van Saxion. Hier bieden we voorzieningen om studenten zo succesvol mogelijk te laten studeren. Van online coaching en individuele begeleiding tot trainingen en workshops over persoonlijke ontwikkeling, effectief studeren, taal en studiekeuze en van carrière tot sport en cultuur.

9. Welke mogelijkheden zijn er voor studeren met een ondersteuningsvraag?
Kom je een opleiding volgen bij Saxion en heb je een ondersteuningsvraag? Bijvoorbeeld dyslexie, ad(h)d, autisme, een visuele of auditieve beperking, of een chronische of psychische ziekte? Een ondersteuningsvraag hoeft absoluut geen belemmering te zijn om goed te kunnen studeren. Wij bieden hier namelijk ondersteuning en waar mogelijk maatwerk voor. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

10. Hoe vind je een studentenkamer?
Een actueel thema en vaak een flinke zoektocht: het vinden van een kamer. Als je hebt besloten dat je niet bij je ouders blijft wonen, kun je op zoek gaan naar je eigen studentenkamer. Saxion heeft locaties in drie steden: Apeldoorn, Deventer en Enschede. En hoewel het lastig blijft om gelijk iets (betaalbaars) te vinden, hebben wat tips voor het vinden van je eigen huisje. Bekijk de studentensteden en -kamers hier.

Tot slot kunnen we niks anders tegen jou (en je ouders) zeggen dan: heel veel succes met je studiekeuze en maak de sprong! Jij voelt je straks vast als een vis in het water.

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Saxion Wervingscampagne by StR - JPEG - Lars - 3906 (2).jpg Onderwijs

Alle must-know tips voor de open dagen

04 november 2024
Saxion Wervingscampagne by StR - JPEG - Zineb - 4944 (1).jpg Onderwijs

Hoe kan ik mij het beste oriënteren op een studie?

14 oktober 2024
Saxion Wervingscampagne by StR - JPEG - Tijn - 6263.jpg Onderwijs

Online Oriëntatie Event: wat kun je verwachten?