Julia Bakker - foto Thomas Busschers
Studentenleven

Julia was coronacoach en is sinds vandaag Green Dreamer: ‘Duurzaamheid gaat ook over goed in je vel zitten’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Vorig jaar zette Julia Bakker zich als coronacoach in voor medestudenten die een luisterend oor en een steuntje in de rug konden gebruiken. Vandaag, op Green Ambassador Day, ontvangt ze daarvoor met haar groep coaches het certificaat voor Green Dreamer: “Duurzaamheid gaat óók over vitaliteit en goed in je vel zitten. Het coachen van studenten heeft me ontzettend geïnspireerd en eigenlijk wil ik hier een vervolg aan geven.”

Denkend aan een thema als duurzaamheid gaat er al snel een groen lichtje branden: hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk samenleven, in harmonie met onze aarde? Voor Julia Bakker, inmiddels vierdejaars Saxion-student Toegepaste Psychologie, gaat het thema nadrukkelijk ook over mentale gezondheid en duurzame inzetbaarheid, vertelt ze. Vorig jaar startte ze als coronacoach, samen met elf andere studenten Toegepaste Psychologie en Social Work. Tijdens het project, dat drie maanden duurde, begeleidde ze andere Saxion-studenten die tijdens de tweede lockdown een moeilijke tijd doormaakten. Het leverde Julia en haar medecoaches een nominatie op als Green Dreamer, waarvoor ze vandaag haar certificaat ontvangt. Tijd om terug te blikken op deze bijzondere ervaring.

Psychische klachten onder studenten

“In coronatijd hadden veel Saxion-studenten het moeilijk met alle landelijke maatregelen,” vertelt Julia. "Wanneer je als eerstejaars student, al dan niet vanuit het buitenland, ineens op je nieuwe kamer in een nieuwe stad zit, kan het een enorme uitdaging zijn om zo geïsoleerd te moeten leven en te studeren. Dat gold niet alleen voor Saxion-studenten. Uit de landelijke nieuwsberichten bleek een behoorlijke toename in psychische klachten onder studenten.”

Bekend terrein

Dus besloot Julia te solliciteren op een vacature als coronacoach, voor het project van het Saxion StudieSuccesCentrum, vertelt ze. Het initiatief was gericht op studenten met milde klachten, die coaching kregen van ouderejaars Toegepaste Psychologie- en Social Work-studenten. “In onze opleiding hebben we inmiddels het nodige geleerd over coaching. We hebben genoeg technieken om anderen weer op weg te kunnen helpen, bij dit soort klachten.” Na een sollicitatieprocedure werd Julia aangenomen en doorliep ze een cursus, waarin ook afspraken over vertrouwelijkheid werden gemaakt. “Voor een groot deel was dit al bekend terrein, door mijn opleiding. We hoorden dat we periodiek met een groepje van vier coaches intervisie kregen: samen praten over de vraagstukken die we tegenkwamen in onze begeleiding.”

We noemen dat peer coaching. Je coacht mensen van jouw leeftijd, je zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Maar vanuit jouw opleidingsachtergrond heb je de tools om de ander te ondersteunen. Los daarvan zit je in dezelfde levensfase als andere studenten.

Julia Bakker - foto Thomas Busschers
Julia Bakker krijgt vandaag op Green Ambassador Day haar certificaat als Green Dreamer, voor haar werk als coronacoach

Mooi initiatief

Wilde ze vooral werkervaring opdoen of was er vooral de motivatie om medestudenten te helpen in coronatijd? “Eigenlijk had ik deze twee doelen tegelijkertijd. Persoonlijk probeer ik alles uit mijn opleiding en mijn tijd bij Saxion te halen. Ik vind het leuk om bezig te zijn. We zaten allemaal thuis door corona, maar ondanks dat wilde ik me graag blijven ontwikkelen. Ik vond het gewoon een erg mooi initiatief en dacht: als ik mijn steentje kan bijdragen aan dat iemand lekkerder in zijn vel zit, dan wil ik dat heel graag.” En qua werkervaring? “Ja, het was óók een supervette werkervaring. Het is mooi om te kunnen vertellen dat je coronacoach geweest bent en wat je daarvan geleerd hebt.”

Dezelfde levensfase

Wat de coronacoaching uniek maakte, is dat studenten elkaar coachten, vertelt Julia. “We noemen dat peer coaching. Je coacht mensen van jouw leeftijd, je zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Maar vanuit jouw opleidingsachtergrond heb je de tools om de ander te ondersteunen. Los daarvan zit je in dezelfde levensfase als andere studenten. Dat hoorde ik terug: het is een tijd waarin veel gebeurt. Je begrijpt dat goed van de ander. Net als hoe een schooljaar qua piekbelasting in elkaar zit. Dat maakt je denk ik een extra goede gesprekspartner voor een medestudent.”

Julia Bakker 2-min.jpg

Toegepaste Psychologie-student Julia Bakker

Prestatiedruk

En zo doorliepen Julia en haar medecoaches met verschillende studenten een één op één-traject van gemiddeld zes tot acht gesprekken. Al was dat niet altijd nodig: “Sommige studenten gaven na twee a drie keer aan dat ze goed geholpen waren en weer verder konden. Het is fijn dat we heel direct hebben bijgedragen aan hun welzijn. Je hoort vaak van mensen die in de jaren ’80 en ’90 studeerden dat ‘studeren de tijd van je leven is’, maar het is goed om je te realiseren dat studenten vandaag de dag een hogere prestatiedruk ervaren. De maatschappij is veranderd en de afschaffing van de basisbeurs heeft er aan bijgedragen dat veel van ons naast een full time studie ook regelmatig 28 uur per week werken om alles te kunnen bekostigen. Voor een groot aantal studenten was de druk al hoog, bij sommigen dreigde door corona de emmer over te lopen.”

Duurzame inzetbaarheid

Julia ziet duurzaamheid dan ook als een thema dat te maken heeft met vitaliteit. “Als je goed in je vel zit, kunt schakelen als het even niet lekker gaat, dan ben je wendbaar genoeg om het op school en in je privéleven fijn te hebben. Als dat even niet lukt, ben je dan minder vitaal? Wanneer studenten daardoor uitvallen, verliezen ze ook hun vermogen om te werken en te studeren. Zoals sporten je lichaam vitaal houdt, kan coaching je helpen je mentale gesteldheid goed te houden. Vanuit mijn vakgebied draag ik dus zeker bij aan een duurzame wereld en duurzame inzetbaarheid van mensen. Een thema als Weerbaarheid hoort daar zeker bij. Corona is ons wereldwijd overkomen, maar ook tijdens je studietijd kunnen er allerlei andere uitdagingen op je pad komen. Het is dan ontzettend fijn als er even iemand met je meedenkt.”

Vanuit mijn vakgebied draag ik dus zeker bij aan een duurzame wereld en duurzame inzetbaarheid van mensen. Een thema als Weerbaarheid hoort daar zeker bij. Corona is ons wereldwijd overkomen, maar ook tijdens je studietijd kunnen er allerlei andere uitdagingen op je pad komen. Het is dan ontzettend fijn als er even iemand met je meedenkt.”

Julia Bakker - foto Thomas Busschers
Julia Bakker krijgt vandaag op Green Ambassador Day haar certificaat als Green Dreamer, voor haar werk als coronacoach

Bredere insteek

Julia kijkt goed terug op haar periode als coronacoach. Ze was blij verrast met haar nominatie als Green Dreamer. “Toch denk ik dat alle betrokkenen hier de credits verdienen: de initiatiefnemers en de projectleider van het StudieSuccesCentrum. Zij zagen de noodzaak en hebben daar naar gehandeld. Dat heeft me ontzettend geïnspireerd trouwens. Als ik hier binnen mijn afstudeerperiode geen vervolg aan kan geven, wil ik er graag zelf mee aan de slag. Er is onder studenten veel vraag naar begeleiding. Natuurlijk zijn de studentenpsychologen daar ook volop mee bezig, maar misschien is er met deze nieuwe vorm van peer coaching voor mensen met milde klachten wel meer mogelijk. Ik woon zelf in Enschede. Wie weet kunnen het binnen onze gemeente breder insteken, om ook studenten van het ROC en de universiteit te helpen. Het lijkt me erg tof om hier een vervolg aan te geven.” Met recht een Green Dreamer.

Fotografie: Thomas Busschers

Saxion Green Office & het Green Ambassador Programme

Het Saxion Green Office is dé plek bij Saxion waar we de Sustainable Development Goals (SDG's) verankeren. Vanuit het Green Office inspireren, enthousiasmeren en activeren wij studenten en medewerkers om een bijdrage te  leveren aan de SDG’s.

Met het Green Ambassador Programme willen we studenten en medewerkers inspireren, enthousiasmeren en activeren om zich in te zetten voor een betere wereld. Want: duurzaamheid in het DNA van iedere student en medewerker, dat willen we graag! Het Green Ambassador Programme richt zich op de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De duurzame ambassadeurs van Saxion zijn zich bewust van de impact van eigen handelen op de wereld om zich heen en passen de SDG’s toe in hun vakgebied en dragen dit uit. Studenten en medewerkers die een bijdrage leveren aan de SDG’s, van klein tot groot, ontvangen hiervoor een certificaat als blijk van waardering. Er zijn drie verschillende niveaus: de Green Dreamer, de Green Performer en de Green Ambassador.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Saxion kleurt oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen / Orange The World Corporate

Saxion vraagt via Orange The World aandacht voor geweld tegen vrouwen: ‘Veilig, overal en altijd’

25 november 2024
Corporate

Een boom vol symboliek: Rob vertelt het verhaal achter de 'Netwerkboom'

20 november 2024
Inge Jansen (eigen foto) Onderwijs

Een Zweedse droom: Inge studeerde Social Work en werkt nu in Ljusdal