Sebastian.jpg
Onderwijs

Hoe alumnus Sebastian in een debat belandde met de minister en meewerkte aan de Elfstedentocht van zwemmer Maarten van der Weijden

Maya ter Steege
Maya ter Steege Leestijd Minuten

Sebastian Piest heeft niet stilgezeten sinds hij aan zijn eerste studie bij Saxion begon. Hij volgde toen hij was afgestudeerd aan de opleiding Human Resource Management een Fast Forward Traineeship en deed daarna nog verschillende opleidingen terwijl hij al aan het werk was. In dit interview deelt Sebastian enkele unieke ervaringen en geeft hij tips aan andere afgestudeerden: “Pak vooral de kans om jezelf als student ook bij bedrijven uit te nodigen.”

Hoi Sebastian, waarom heb je destijds gekozen voor de studie Human Resource Management?

“Ik wilde, nadat ik mijn propedeuse in Toegepaste Psychologie had behaald, graag een opleiding doen waarbij je veel met mensen in contact bent en continu bezig bent met ontwikkeling. De opleiding Human Resource Management is me heel erg bevallen en komt zelfs nu in mijn huidige werk bij de Universiteit Twente nog terug. De Universiteit Twente is natuurlijk technisch, maar wil naast de high tech echt een human touch en dat komt in veel van mijn onderzoeken ook terug. Toen ik klaar was met de studie had ik mij gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding, maar toen dacht ik: hoe ga ik mensen adviseren over een loopbaan, wanneer ik zelf nog moet beginnen met een loopbaan? Daarom wilde ik graag werkervaring opdoen en ben ik een Fast Forward Traject gaan volgen.”

Hoe ben je precies bij het Fast Forward Traineeship gekomen?

“Ik zag het online voorbijkomen toen ik net was afgestudeerd en het sprak mij heel erg aan. Als afgestudeerde wil je natuurlijk snel veel ervaring opdoen en jezelf ontwikkelen. Ik zag dat je bij een Fast Forward Traineeship in twee jaar bij drie verschillende bedrijven gaat werken voor acht maanden lang, waar je dus mooi ervaring op kan doen. Toen ben ik gaan solliciteren voor het Fast Forward Traineeship, waarbij je door een heel selectieproces met assessments en testen moet. Dat proces was heel uitgebreid: je had een deel op papier, met een brief, je cv en een gesprek, en daarna was er een hele ochtend met testen over jou als persoon, waarna je nog een klein assessment moest doen. Vervolgens was er nog één gesprek, waarna je hoorde of je werd geselecteerd of niet.”

Was dat selectieproces dan niet heel heftig?

“Ik vond het selectieproces heel interessant, vooral de testen. Je krijgt veel inzicht over jezelf, want je moet bijvoorbeeld ook persoonlijkheids-, interesse- en intelligentietesten doen. Dat was dus vooral heel leerzaam.”

Bij welke bedrijven heb jij toen traineeships gedaan?

“Ik heb dus drie keer acht maanden meegelopen binnen drie organisaties. Ik ben begonnen bij Rotor in Eibergen, een productiebedrijf dat elektromotoren maakt. In die acht maanden heb ik een innovatiecentrum mogen opzetten. Dat was eigenlijk compleet buiten mijn comfortzone, maar dat vond ik wel een hele leuke en leerzame klus om te mogen doen. Dat project heeft uiteindelijk vier jaar gedraaid, waarbij nog acht andere Fast Forward-trainees eraan hebben gewerkt. De innovatiehubs in de achterhoek die je nu soms ziet, komen eigenlijk allemaal voort uit dat project. Daarna ben ik acht maanden bij CAPE Groep in Enschede gaan werken, een IT-bedrijf. Daar wilden ze het bedrijf voorbereiden voor groei, dus daar mocht ik toen het HR-beleid opzetten. Mijn derde traineeship was bij Siemens in Hengelo. Daar heb ik een optimalisatieproject mogen doen op basis van lean manufacturing. Tijdens mijn project bij Siemens heb ik ook nog versneld in deeltijd Technische Bedrijfskunde kunnen doen bij Saxion. De trajecten waren compleet verschillend, waardoor het heel leerzaam was.”

Waarom had je ervoor gekozen om naast je traineeship nog een deeltijdopleiding te doen?

“Ik werkte bij Siemens echt in de industrie en ik merkte dat ik qua techniek en technische bedrijfsprocessen simpelweg kennis miste. Toen ben ik in gesprek gegaan bij Saxion en kon ik versneld in twee jaar de volledige bachelor doen. Eigenlijk heb ik het als een soort verbreding op HRM kunnen doen. Het was heel fijn dat dat mogelijk was. De deeltijd was ook superleuk: je zit met allemaal mensen van verschillende bedrijven en verschillende achtergronden in de klas, dus dat maakt het, naast de inhoud, heel erg interessant. Het is daarnaast ook nog goed voor je netwerk: ik heb nu nog steeds contact met een aantal mensen die toen die deeltijdopleiding volgden.”

Ik kreeg op een avond eens de vraag van een hoogleraar of ik de volgende ochtend om acht uur in Den Haag bij een debat wilde aanschuiven dat live uit werd gezonden voor meer dan duizend mensen. De hoogleraar die in een talkshow zou zitten met minister Cora van Nieuwhuizen zat thuis met corona.

Wat ben je toen daarna gaan doen?

“Toen ik klaar was bij Siemens kreeg ik te horen dat CAPE Groep in de groei zat en ze mij wel konden gebruiken om die groei verder voort te zetten. Ik ben toen weer bij CAPE Groep gaan werken voor ruim acht jaar. Het werk was heel divers, doordat het bedrijf zo snel groeide. Ieder jaar leek het wel weer of je bij een ander bedrijf werkte. Dat vond ik echt een superleuke en leerzame tijd. Ik heb veel mogen doen en daarin ook veel vrijheid gehad. Ik heb zelfs het spin-offbedrijf eMagiz vanuit CAPE Groep vanuit concept naar de markt mogen brengen als een afstudeeropdracht. Ik ben een aantal jaar daar bezig geweest met de promotionele kant, maar na 6,5 jaar merkte ik dat mijn ontwikkeling een beetje afvlakte en dat het tijd was voor iets nieuws. Ik had in die tijd ook een driejarige deeltijdmaster International Supply Chain Management gevolgd in Duitsland en wilde mij graag verder ontwikkelen.”

Hoe heb je dat toen aangepakt?

“In mijn tijd bij CAPE Groep werkte ik veel met de Universiteit Twente samen aan verschillende onderzoeksprojecten. Ik heb toen aan een professor van de universiteit gevraagd of zij mijn tweede begeleider bij mijn masterthesis wilde zijn. Toen mijn masterthesis klaar was, zag zij dat ik het wel in mij had. Vervolgens zijn we samen een project gaan zoeken en heb ik vier jaar terug de stap gemaakt om bij de Universiteit Twente te gaan werken als onderzoeker. En dat doe ik nu nog.”

Waar ben je dan nu veel mee bezig?

“In het begin was ik veel bezig met een ontwerpgericht promotietraject: je hebt dan een praktijkprobleem, waarvoor je een technologische oplossing verzint, die je gaat ontwerpen en probeert te implementeren. We hebben toen voor mkb-bedrijven in de logistiek een platform opgezet om het toegankelijker voor hen te maken om met nieuwe technieken te kunnen starten. Daar ben ik de afgelopen drie jaar, samen met een aantal bedrijven, druk mee bezig geweest, om dat platform ook te ontwikkelen. Net voor de zomer heb ik daardoor mijn PDEng (Professional Doctorate in Engineering) afgerond en nu ben ik bezig met een PHD-traject. Het PHD-traject begint vooral met literatuurstudie om te kijken wat er over het onderwerp, intelligence amplification, bekend is, om vervolgens de ontwerptheorie te gaan ontwikkelen. Momenteel ben ik in de procedure om in januari voor 2,5 maand in Tokio een case study te gaan doen, dat is even afwachten, maar het lijkt mij heel leuk en leerzaam.”

Heb je nog bijzondere ervaringen gehad in je loopbaan tot nu toe?

“Ik kreeg op een avond eens de vraag van een hoogleraar of ik de volgende ochtend om acht uur in Den Haag bij een debat wilde aanschuiven dat live uit werd gezonden voor meer dan duizend mensen. De hoogleraar die in een talkshow zou zitten met minister Cora van Nieuwhuizen zat thuis met corona. Dat zijn van die dingen die op je pad komen waarvan ik denk Ik krijg maar één keer zo’n kans, dus laten we het maar gewoon doen. Dat was wel echt een heel bijzondere ervaring. Nog zo’n soort ervaring was dat ik via mijn vrouw een keer door Maarten van der Weijden werd gevraagd of ik de logistiek wilde organiseren voor het evenement waar hij de Elfstedentocht ging zwemmen om geld op te halen voor het KWF. Dat heb ik toen gedaan en dat was ook echt een fantastische ervaring.”

Wat zou je andere afgestudeerde studenten adviseren?

“Ik zou zeggen: zoek iets wat niet voor de hand ligt. Je hebt natuurlijk de veilige paden, maar durf verder te kijken en ergens op in te stappen, ook wanneer je niet per se alle skills hebt. Je hebt nooit alle kennis en kunde, dus doe het gewoon! Pak ook vooral de kans om jezelf als student bij bedrijven uit te nodigen. Probeer ook veel verschillende dingen, uit mijn ervaring brengt dat je heel veel kennis en weet je steeds beter wat je leuk vindt en waar je je in wilt specialiseren. Blijf in ieder geval niet stilzitten: er is altijd meer om te leren. Ook is het handig om je zo vroeg mogelijk aan te sluiten bij een netwerk. Er zijn hier heel veel in Twente, dit heeft mij zelf ook echt geholpen.”

Ook Human Resource Management studeren?

Lees verder over deze opleiding!
Maya ter Steege

Maya ter Steege

Maya studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze houdt niet van stilzitten en heeft daarom altijd wel iets te doen, maar probeert toch ook de ruimte te nemen om te ontspannen. Ze maakt in haar vrije tijd daarom graag een wandeling of pakt eens in de zoveel tijd weer een oude creatieve hobby op.

 

 

Gerelateerde artikelen

Business

Alumnus Inge is HR-manager bij Nedap en voerde sollicitatiegesprekken op Lowlands

27 mei 2021
Michiel.jpg Business

Michiel maakt festivalpodia: ‘Dat gevoel dat je krijgt als tijdens een feest alle elementen bij elkaar komen’

15 april 2021
IMG_3656.JPG Studentenleven

Blije afgestudeerden ontvangen diploma tijdens walkthrough