Stagiair Koen verdiept zich in huisvesting voor mensen met dementie: ‘Het is heel bijzonder hoeveel erbij komt kijken’
Koen Klein Hazebroek is derdejaars Bouwkunde-student en zit in het bestuur van studievereniging Construct. Hij doet tegelijkertijd met zijn pre-master een onderzoeksstage bij IAA Architecten, waar hij kijkt naar huisvestingsmogelijkheden voor mensen met dementie. “Nu moest ik mij ineens gaan verdiepen in de zorg en de vaktermen die daarbij horen.”
Hoi Koen, kan je wat vertellen over je opleiding?
“In het eerste jaar van de studie Bouwkunde leer je voornamelijk de basis van de bouw. Elk kwartiel volg je eigenlijk een project en met de vakken ernaast leer je alle basisonderdelen van de bouw. In het tweede jaar ga je je kennis toepassen in een groter project. Dan ga je over drie kwartielen een project uitvoeren, van voorontwerp tot oplevering. Daarbij ga je ook veel dieper in op de materie. Aan het einde van leerjaar twee kan je je verdiepen in wat je zelf leuk vindt. Je kunt dan een keuzemodule kiezen om je daarin te verdiepen. Het derde jaar bestaat uit een stage en een minor en in het vierde jaar heb je het Smart Solutions Semester en ga je afstuderen.”
Waarom heb je voor de opleiding Bouwkunde gekozen?
“Zelf had ik eerst eigenlijk iets anders in gedachten. Ik wilde juist meer richting de biologie en de medische kant. Het trok mij alleen niet om hele dagen in laboratoria te staan, dus toen ben ik verschillende open dagen gaan bezoeken om bij verschillende opleidingen te kijken. Ik ben toen bij Bouwkunde blijven hangen. Het ontwerpen van iets sprak mij heel erg aan, ook de vrijheid daarin en alles wat erbij kwam kijken leek mij heel interessant. Ik heb zeker geen spijt, het bevalt me nog steeds heel goed.”
Je volgt nu een minor en een onderzoekstage tegelijk, hoe werkt dat?
“Het derde jaar is opgesplitst in twee semesters: een stage en een minor. Ik zit nu in het minorsemester en het stagesemester begint vanaf februari. Dan ga ik bij een ander bedrijf stagelopen. In het minorsemester volg ik gedurende het hele semester een minor: de pre-master architectuur bij Artez in Arnhem. Die pre-master betreft alleen slechts 15 van de 30 studiepunten. Daarom volg ik dit onderzoek ernaast. Dus ik loop drie dagen stage bij IAA Architecten voor mijn onderzoek en daarnaast heb ik twee dagen college in het kader van de pre-master. De combinatie van deze twee en het bestuur is zwaar, maar ik weet overal grip op te krijgen. Ik heb hier bij IAA Architecten ook de vrijheid om met de minor bezig te gaan. Omdat dat ook architectuur betreft, willen ze mij daarbij helpen. Dat is heel fijn.”
Wat doet IAA Architecten?
“IAA Architecten is een vrij breed architectenbureau. Ze specialiseren zich wel een beetje in het zorgdeel, dat kunnen bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen of inrichtingen zijn. Ze hebben bijvoorbeeld ook het MST in Enschede ontworpen.”
Mensen met dementie ervaren een ruimte namelijk echt heel anders. Grote contrasten in kleuren kunnen hen bijvoorbeeld afschrikken. Daar denk je normaal gesproken helemaal niet bij na als je een gebouw ontwerpt.
Hoe ben je bij IAA Architecten terechtgekomen voor je stage?
“Ik was een tijdje op zoek naar een bedrijf waar ik een onderzoek bij kon uitvoeren. Vanuit Saxion was de enige eis eigenlijk dat het een connectie moest hebben met architectuur. Ik was toevallig vanuit de vereniging bij het jubileum van onze opleiding. Daar waren ook mensen uit het bedrijfsleven en zodoende raakte ik aan de praat met een bouwtechnisch tekenaar die bij IAA Architecten werkt. Ik vertelde over mijn zoektocht naar een plek voor mijn onderzoek en toen gaf hij aan dat IAA Architecten vaak op zoek is naar studenten. Zo ben ik met IAA Architecten in contact gekomen en in gesprek geweest, waar ze me wat opties gaven voor het onderzoek wat ik kon doen.”
Welke opties waren dat?
“Toen ik op gesprek kwam gaven ze me twee opties. Als eerste kon ik bezig gaan met paramedisch ontwerpen. Dat is dat je een ontwerp maakt waar bepaalde berekeningen in zitten om tot de meest optimale indeling te komen, zoals bij parkeerplekken. De andere optie was om voor ouderen met dementie onderzoek te doen naar wat voor huisvesting we deze mensen kunnen geven of hoe we gebouwen kunnen ontwikkelen die voor deze mensen prettig werken. Ik heb gekozen voor het onderzoek naar huisvestingsmogelijkheden voor ouderen met dementie, omdat ik dat een leuke uitstap vond naast wat ik normaal gesproken deed in mijn opleiding. Ik werk dan voornamelijk drie dagen in de week op kantoor en één dag in de week ga ik met collega’s naar een soort inspiratiesessie, waar we ook met specialisten uit de zorg om tafel gaan, om te kijken wat er mogelijk is met de nieuwe ontwikkelingen in de zorg voor de huisvesting van ouderen.”
Hoe verloopt zo’n onderzoek?
“Het was wel wennen. Ik heb natuurlijk twee jaar Bouwkunde gevolgd, dus dan ben je helemaal gewend aan bouwkundetermen. Nu moest ik mij ineens gaan verdiepen in de zorg en de vaktermen die daarbij horen. Dat was wel echt uit mijn comfortzone. Gelukkig willen de mensen hier op kantoor en de specialisten in de zorg je altijd graag helpen, dus daar heb ik heel veel aan gehad. Ik vind het bijzonder hoeveel dingen er eigenlijk bij dit onderzoek komen kijken. Door dit onderzoek heb ik kunnen zien hoe specifiek sommige dingen kunnen worden als je je richt op een bepaalde doelgroep en hoever je daarin kan gaan.”
Wat vind je tot nu toe het leukste aan je stage?
“Vooral de inspiratiesessies waar we met het team werden geïnspireerd door professionals en deskundigen, op het gebied van dementie en nieuwe ontwikkelingen in de zorg, zijn vaak bijzonder. We hebben bijvoorbeeld een breinlezing gehad over hoe een brein van iemand met dementie werkt en hoe zo iemand eigenlijk zijn dag doormaakt. We gaan dat binnenkort ook nog zelf meemaken door middel van virtual reality en andere technologieën, om te ervaren hoe dat dan echt is. Dat zijn wel dingen die mij bijblijven. Mensen met dementie ervaren een ruimte namelijk echt heel anders, wat erg interessant is. Grote contrasten in kleuren kunnen hen bijvoorbeeld afschrikken. Daar denk je normaal gesproken helemaal niet bij na als je een gebouw ontwerpt.”
Waar zie je jezelf later werken?
“Ik zie mezelf later echt op een architectenbureau werken. Welke rol ik daar dan precies zou hebben, ben ik nog niet helemaal zeker van: veel dingen spreken mij daarin aan. Als ik dan echt een droombeeld mag schetsen, zou dat binnen een kleinschaliger architectenbureau zijn, zodat je echt die connectie hebt met je collega’s en misschien van alle facetten wat kan meepakken. Doordat ik nu een bestuursjaar heb gedaan, merk ik dat ik ook een bestuursfunctie heel erg leuk vind. Het allerliefste zou ik dan wat hoger in de regie van het bureau willen zitten.”
Heb je nog tips voor studenten die een stage zoeken?
“Mijn tip is: hou het breed, maar experimenteer met wat je later leuk lijkt. Zelf wilde ik juist niet een heel jaar bij een architectenbureau zitten, zodat ik nog wat kon proeven van alle andere facetten binnen dit vakgebied. Ook al denk je misschien Ik wil dit echt: als je het vijf dagen in de week van acht tot vijf doet, kan het zijn dat je toch ontdekt dat het niet helemaal voor jou is weggelegd. Als je dan eenmaal stageloopt: haal er dan ook alles uit. Zelf loop ik hier voor onderzoek, maar ik profiteer ook door andere dingen binnen het bedrijf mee te pakken, bijvoorbeeld door actief mee te doen met de vergaderingen. Een bedrijf staat vaak open om je meer te leren dan waar je voor komt, dus maak daar ook gebruik van.”
Deel je verhaal!
Elke woensdag vertelt op deze plek een student over de ins en outs van zijn of haar stage. Lees vooral ook de voorgaande verhalen!
Wil jij ook je verhaal delen? Mail dan naar nieuws@saxion.nl!