Master Musculoskeletaal
Onderwijs

Ervaringsdeskundige Ruben is bezig met zijn tweede deeltijdmaster: ‘Ik merkte dat ik een stukje verdieping nodig had’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Ruben Zuidema studeerde onlangs af als sportfysiotherapeut via de deeltijdmaster Musculoskeletaal en op dezelfde manier is hij zich nu ook aan het specialiseren tot manueel therapeut. Als het aankomt op deeltijdstuderen mag hij dus met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. “Voor mij is het belangrijk om alles goed te plannen, veel samen te werken en vooral ook plezier te hebben in het leren.”

Hoi Ruben, kun je iets vertellen over je professionele achtergrond?

“Na de havo ben ik direct begonnen met Fysiotherapie aan de Hanze Hogeschool (HH) in Groningen. Op mijn 21e ben ik begonnen met werken als fysiotherapeut bij MCZ, een centrum voor gezond en klachtenvrij bewegen. Hiervoor had ik al een aantal jaren de verzorging gedaan bij voetbalclubs in Groningen via een opleidingsprogramma van de HH en MCZ. Op mijn 23e kreeg ik de kans om bij de eerste selectie van FC Emmen te werken, wat ik drie seizoenen met veel plezier heb gedaan. Momenteel werk ik bijna twee jaar bij AFP Fysio in Assen, met een brede patiëntenpopulatie uit het voetbal, de atletiek en het volleybal. Ik ben onlangs via de master Musculoskeletaal afgestudeerd als MSc Sportfysiotherapeut en bezig met de master Manuele Therapie bij Saxion.”

Waarom heb je de keuze gemaakt om in deeltijd te studeren?

“Ik ben de opleiding begonnen toen ik bij FC Emmen werkte. Ik merkte daar dat ik een stukje verdieping in de sportfysiotherapie nodig had. Dit kon natuurlijk niet ten koste gaan van mijn werk en daarnaast moest de studie ook bekostigd worden. Hiernaast is het ook verplicht om deze opleiding in deeltijd te volgen, omdat de opdrachten veelal gekoppeld worden aan patiënten in de praktijk.”

Hoeveel tijd kost het jou om in deeltijd te studeren?

“Ik heb het nooit precies berekend en de tijd die het kost varieert natuurlijk per periode. In de tentamenperiodes is het soms wel erg druk, maar daaromheen kun je het goed plannen. In uren uitgedrukt is het, denk ik, gemiddeld zo’n 16 tot 20 uur per week.”

En hoe combineer je je opleiding dan met werk en privé?

“In het begin was mijn grootste uitdaging de planning. Hier had ik wel wat moeite mee. Later in de studie werd dat steeds makkelijker, ook omdat je toch tijdelijk je leven hierop aanpast. Ik ben naast de opleiding fulltime blijven werken, maar veel klasgenoten hebben ervoor gekozen om één dag in de week vrij te nemen als studiedag.”

Door de lessen en opdrachten ga je hier toch meer in doen en treed je ook vaker buiten je comfortzone, waardoor je waardevolle dingen leert.

Master Musculoskeletaal
Ruben over het ontwikkelen op persoonlijk én professioneel vlak

Hoe pas jij de theorie die je leert in de praktijk toe?

“Ik pas de opleiding op meerdere manieren toe in de praktijk. Het belangrijkste is het klinisch redeneren. Ik heb hier geleerd hoe je dit gestructureerd doet en hoe je hier kritisch naar leert kijken. Een concreet voorbeeld hiervan is de sportrevalidatie. Door een goede analyse van de sport te maken én van de sporter – hoe hij of zij beweegt – kun je door middel van goed klinisch redeneren een betere inschatting maken van de oorzaak van de klachten. Op deze manier kun je hiervoor een individueel behandelplan maken in plaats van een one size fits all behandelplan.”

Wat vind jij tot nu toe het leukste aan je studie?

“Het leukste aan de studie is eigenlijk niet per se één ding, maar vooral het continu jezelf blijven ontwikkelen, op persoonlijk en professioneel vlak. Door de lessen en opdrachten ga je hier toch meer in doen en treed je ook vaker buiten je comfortzone, waardoor je waardevolle dingen leert.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging tijdens je deeltijdstudie?

“De grootste uitdaging tijdens de studie is, naast het goed plannen van de studieopdrachten, toch wel het innovatieplan. Dit was een volledig nieuw concept voor ons als studenten, dus we hadden hier nog geen ervaring mee. Het is een belangrijk onderdeel van fysiotherapie, omdat het voor ons belangrijk is om te blijven innoveren en onderzoeken, om het vak uiteindelijk naar een hoger niveau te tillen. Ik heb dit opgelost door hier heel veel over te lezen en feedback te vragen aan klasgenoten en docenten.”

Kijk eerst naar wat je doel is en kies daarna je studie. Wanneer je een doel hebt en deze nastreeft, kun je veel bereiken!

Master Musculoskeletaal
Ruben met een tip voor mensen die zich oriënteren op een deeltijdopleiding

Hoe vind je het om een deeltijdstudie te doen bij Saxion?

“Ik ervaar het als heel erg leerzaam, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Ik heb mij op veel verschillende punten kunnen ontwikkelen in de afgelopen drie jaren.”

Wat gaan we in de toekomst van je zien?

“Eerst wil ik de master Manuele Therapie afronden en daarna houd ik het waarschijnlijk even bij cursussen. Voor de wat verdere toekomst lijkt het me leuk om nog wat meer in onderzoek en innovatie in de fysiotherapie te doen.”

Heb je nog tips voor anderen om succesvol een deeltijdopleiding af te ronden?

“Voor mijzelf was het belangrijk om alles goed te plannen en natuurlijk ook daadwerkelijk uit te voeren, veel samen te werken met klasgenoten en docenten en vooral ook plezier hebben in het leren.”

Uniek. Dat word je samen.

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Coby Organisatie

Nominatie landelijke scriptieprijs HRM

21 november 2024
Saxion Apeldoorn (bron: brandportal) Onderwijs

Twee nieuwe Saxion-masters geven straks antwoord op vraagstukken rond gezondheid en duurzaamheid

13 november 2024
Onderwijs

Professionele Leergemeenschap: vertragen voor inzicht