Ondernemerschap

Bram Kuipers wint de Saxion Ondernemers Award 2023

Bram Kuipers is de winnaar van de Saxion Ondernemers Award 2023, die werd uitgereikt in Enschede tijdens de opening van het nieuwe hogeschooljaar. Met zijn groene onderneming Triple Green Innovation, inspireerde én imponeerde Bram de jury. Sowieso is dit een bijzondere editie van de Ondernemers Award: na afwezigheid tijdens de coronapandemie, keert de prijs nu in volle glorie terug. Een stimulans voor een jonge, ondernemende generatie.

Uit vier nominaties koos de jury, die voor een groot deel bestond uit ondernemende Saxion-alumni, Bram Kuipers vol overtuiging tot winnaar. Met zijn innovatieve bedrijf Triple Green Innovation, ontwikkelt hij trays voor slateelt op water. Dit brengt grote voordelen met zich mee op het gebied van energiezuinigheid en efficiëntie. Een groen concept dat past bij de transitie naar een steeds duurzamere wereld. De andere genomineerden voor de Ondernemers Award 2023 waren Anneloes Bonvanie met haar bedrijf Rootz, Guido Smelt met Kadra Bikes en Tom Grashof met Shotix.

Hartstikke mooi! Het is toch echt wel een eer.

Bram Kuipers, winnaar Ondernemers Award 2023

“Uiteraard ben ik blij,” zegt Bram in een eerste reactie, vlak naast een podium waarop de muziek nog uit de speakers schalt. “Hartstikke mooi! Het is toch echt wel een eer.” Op de vraag waar hij op dit moment staat met zijn bedrijf, antwoordt Bram: “We hebben wereldwijd al meerdere klanten, zowel in Europa als in Amerika. We zijn nu bezig met verschillende aanvragen in andere werelddelen.”

Het is duidelijk: Bram denkt groen én groot. “De volgende stap is een dynamisch, bewegend systeem,” zegt hij. “Waarbij kwekers 50% minder kas, gas en elektra nodig hebben.” In één onderdeel van zijn prijs heeft Bram al heel veel zin: een reis naar het Slush event voor startups in Helsinki. Bram: “Ik weet zeker dat ik daar met heel veel prachtige ondernemers een gesprek ga voeren. Hopelijk kan ik daar nieuwe samenwerkingspartners vinden.” Overigens blijft Bram zich niet alleen focussen op slateelt: tomaten, komkommers en paprika’s zullen wat hem betreft volgen.

Bijzondere editie

De elfde Saxion Ondernemers Award is extra bijzonder na enkele jaren van afwezigheid in verband met de coronapandemie. Het is een terugkeer die aansluit bij de ambities van Saxion ten aanzien van ondernemerschap. Patty Rademaker, Team Coördinator Events en Communicatie bij het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCVO), houdt zich dagelijks bezig met deze ambities. “Het aanmoedigen en het bevorderen van het ondernemerstalent dat wij binnen onze hogeschool hebben,” zegt Patty over het doel van de Ondernemers Award.

Het gaat ook om studenten die met een idee rondlopen waar ze verder mee willen. Daar begint een ondernemerstraject vaak.

Danique van ’t Erve, medewerker Events & Communicatie bij het SCVO.

Er was een breed draagvlak om de prijs dit jaar terug te laten keren. “Voorheen had de Ondernemers Award een Saxion-brede focus,” vertelt Patty. “Dat was voor corona. In die periode heeft de award stilgelegen. Toen ontstonden plannen om de opzet te veranderen. In de variant waar we dit jaar mee te maken hebben, zijn een aantal studenten uit de programma's van het SCVO door coaches en docenten genomineerd op basis van hun resultaten als startende ondernemers.”

Het idee is om in 2024 de Ondernemers Award weer Saxion-breed te organiseren. Patty licht toe: “Dan kunnen mensen van alle academies en opleidingen studenten nomineren.” En moeten genomineerden dan ook echt al actief zijn binnen een startup? “Het gaat ook om studenten die met een idee rondlopen waar ze verder mee willen,” vertelt Danique van ’t Erve, medewerker Events & Communicatie bij het SCVO. “Daar begint een ondernemerstraject vaak. Sommige studenten weten nog niet wat ze uiteindelijk precies met hun idee willen. Zij kunnen dan bij ons komen pitchen.”

Ondernemend onderwijs

In het strategisch plan van Saxion is de ambitie uitgesproken om ‘ondernemend onderwijs’ voor 2025 in alle opleidingen te integreren. “Er wordt op dit moment gesproken over de exacte manier waarop dat moet gebeuren,” zegt Patty. “In ieder geval moet het Centrum voor Ondernemerschap breder worden opgezet. Academies en opleidingen kunnen ook nu al bij ons terecht. Maar in de toekomst kunnen we idealiter nog beter ondersteuning bieden op het vlak van onderwijs. Bijvoorbeeld bij een vraag als: hoe neem ik ondernemend onderwijs meer op in mijn curriculum?”
 

Onze jonge ondernemers zijn de professionals van de toekomst

Patty Rademaker, Team Coördinator Events en Communicatie bij het SCVO

Sustainable Development Goals

Als het gaat over de strategie achter ondernemend onderwijs, dan komen automatisch Sustainable Development Goals (SDG’s) aan bod. Vooral aan duurzaamheid wordt veel waarde gehecht. “Onze jonge ondernemers zijn de professionals van de toekomst,” zegt Patty. “Zij gaan verder innoveren en ontwikkelen. En ja, die duurzaamheid moet daar gewoon in terugkomen.” Danique vult aan: “Wij hebben duurzaamheid als opdracht meegekregen. We hebben dit in een vraag proberen te vatten: hoe zie jij jezelf als ondernemer in de toekomst? Daarnaast hebben we de jury de opdracht meegegeven om zeker ook op duurzaamheid te beoordelen.” Naast duurzaamheid keek de jury naar maatschappelijke impact, innovatiekracht, groeipotentieel en onderscheidend vermogen.

Gevraagd naar hun eigen toekomstplannen, vertellen Patty en Danique dat ze de Saxion Ondernemers Award verder willen laten groeien. “Sowieso willen we studentondernemers iedere keer zo'n groot podium bieden,” zegt Patty. Waar dat allemaal toe kan leiden, wordt goed duidelijk als er wordt gekeken naar winnaars uit het verleden. Als voorbeeld noemt Danique alumnus Sjoerd Hageman, die met zijn mediabedrijf Million Miles inmiddels video’s maakt voor nationale campagnes en grote merken. Ook de korte film ’25 Jaar Saxion’ was bij Sjoerd in professionele handen. Op naar nog vele million miles in het teken van creatief ondernemerschap.

Fotografie: Dennis Moekotte / Moekotte Media

Jos Eertink

Als redacteur probeert Jos alles wat complex is toegankelijk te maken. Buiten werktijd houdt hij zich het liefst bezig met poëzie en schilderkunst. Hij was de achtste stadsdichter van Enschede, maar rijmt alleen als het moet.

Gerelateerde artikelen

Noa Rijnenberg (foto: zelf aangeleverd) Ondernemerschap

Noa volgde de minor Startup Ondernemer: ‘Ik wil gelukkig zijn en blijven in mijn onderneming’

28 november 2024
Saxion-studenten winnen Apeldoornse Business Awards 2024 met ABNØRMAAL Events Ondernemerschap

Saxion-studenten winnen Apeldoornse Business Awards 2024 met ABNØRMAAL Events

28 oktober 2024
Studenten Daan en Nicky genomineerd voor Apeldoornse Business Awards 2024 Ondernemerschap

Ondernemende Daan en Nicky genomineerd voor Apeldoornse Business Awards 2024