Foto: Saxion beeldbank
Studentenleven

Een budget proof make over voor je studentenkamer: zo doe je dat!

Elçin Coraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

In een studentenhuis heb je vaak te maken met kleine ruimtes, huisgenoten en regels waar je aan moet voldoen. Maar jouw studentenkamer is daarentegen de plek waar je je eigen gang kunt gaan en een thuisgevoel kan creëren. In deze blog geeft studentredacteur Elçin tips om je kamer een budgetproof make over te geven. Perfect om in de zomervakantie mee aan de slag te gaan!

Opruimen en schoonmaken 

De belangrijkste eerste stap is om je kamer grondig schoon te maken en kritisch te kijken welke spullen je daadwerkelijk nodig hebt. Vooral in een kleine ruimte kan het namelijk erg storend zijn als je te veel en te weinig opbergruimte hebt. Het is dus belangrijk om selectief te zijn en alleen de items te bewaren die je echt gebruikt en waardeert. Hierbij kun je gebruik maken van de Marie Kondo-opruimmethode. Met deze methode kijk je niet naar welke spullen je moet weggooien, maar leg je de focus op spullen waar je gelukkig van wordt en die je dus kunt behouden. 

Opruimcoach en Saxion-alumnus Roos van der Meijden heeft hier een aantal tips voor:

Wees eerlijk naar jezelf over hoeveel je echt nodig hebt. Vaak denken we meer nodig te hebben dan daadwerkelijk het geval is. Vraag jezelf af of je echt vijf fietspompen, drie kaasschaven of achttien borden nodig hebt. Denk na over situaties zoals een groot familiebezoek: kun je niet iets lenen van een huisgenoot of vragen om iets mee te nemen, in plaats van alles te bewaren voor die ene gelegenheid die een keer in het jaar voorkomt? 

Een goede motivatie om spullen weg te doen is of je iemand anders er blij mee kunt maken. Als dat niet zo is, is het item echt voor jou. Overweeg om dingen gratis weg te geven of te verkopen, en gebruik de opbrengst voor iets waar je echt blij van wordt. 

Als je twijfelt, zet dan een doos met twijfelachtige spullen tijdelijk weg. Na een maand kun je de inhoud zonder te kijken naar de kringloop brengen! 

Hoog, hoger, hoogst

Heb je een kleine kamer? Geen probleem, je kunt hem ook op een creatieve manier inrichten zodat hij niet klein oogt. Richt de aandacht op de hoogte van de ruimte door gebruik te maken van het plafond. Overweeg bijvoorbeeld hoge, smalle kasten of kies voor een hoogslaper. Het is belangrijk om zoveel mogelijk vloeroppervlak vrij te houden omdat dit je kamer ruimer doet lijken.  

Aan de slag met de verfkwast 

Met een frisse laag verf op de muren transformeer je je slaapkamer in een handomdraai. Ook je meubels kun je nieuw leven inblazen door ze een vrolijke kleur te geven. Verf biedt de mogelijkheid om iets bijzonders en unieks te creëren, dus laat je creativiteit de vrije loop met de verfkwast! 

Accentmuur
Kies één muur uit om te schilderen in een opvallende kleur of een patroon. Je kleine studentenkamer krijgt hierdoor meer perspectief! 

Whiteboardmuur
Verf een muur met speciale whiteboardverf zodat je erop kunt schrijven met whiteboardmarkers. Handig voor notities, boodschappenlijstjes of gewoon creatief tekenen. 

Ombre-effect
Creëer een zachte overgang van kleuren op een muur, van bijvoorbeeld lichtblauw naar donkerblauw of van roze naar paars. Dit kun je doen met verf in verschillende tinten en een spons of roller. 

Patroon met sjablonen
Gebruik sjablonen om een herhalend patroon op de muur te schilderen, zoals bloemen, bladeren of geometrische vormen. 

Het is belangrijk om zoveel mogelijk vloeroppervlak vrij te houden omdat dit je kamer ruimer doet lijken.  

Op jacht naar parels 

Kringloopwinkels zijn onze beste vriend. Ga op zoek naar de leukste kringloopwinkels en laat je verrassen. Ook op platforms zoals Marktplaats en Vinted vind je vaak prachtige dingen. Let bij het zoeken naar meubels niet alleen op esthetiek, maar ook op functionaliteit. Een poef met opbergruimte of een salontafel met uitschuifbare bladen kunnen bijvoorbeeld handig zijn in een kleine ruimte. Wees creatief! Opruimcoach Roos komt met het leuke idee om de Twentse vlooienmarkt te bezoeken: “In september staat de vlooienmarkt voor je klaar, met ruim 500 kramen. Van vintage spullen tot kleding!” 

In september staat de vlooienmarkt voor je klaar, met ruim 500 kramen. Van vintage spullen tot kleding!

Opruimcoach en Saxion-alumnus Roos van der Meijden

Decoreren 

Heb je je kamer schoongemaakt, opgeruimd en goedkope meubels gevonden die niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel? Dan heb je al een goede basis gelegd voor een mooie make over. De laatste en leukste stap is het decoreren. Met de volgende creatieve tips kun je jouw ruimte een persoonlijke touch geven. 

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Een spiegel geeft direct een ruimtelijk effect in je kamer.   

Room divider
Maak een room divider om verschillende functies in je kamer van elkaar te scheiden. 

Kledingrek
Ga op zoek naar een sier-kledingrek voor je mooiste kledingstukken en show them! 

Textiel
Gebruik textiel, zoals goedkope kussenslopen, dekens of stoffen om je bed en zitgedeeltes op te fleuren. Soms kun je zelfs leuke stoffen vinden die je kunt gebruiken als tafelkleed of om kussens te bekleden. 

Opbergen
Gebruik manden, bakken of oude dozen om spullen op te bergen. Ze kunnen functioneel zijn en tegelijkertijd dienen als decoratief element. 

Posters
Hang posters op van je favoriete films, bands of kunstwerken. Dit is een goedkope manier om 'persoonlijkheid' aan je kamer toe te voegen. Denk ook aan schilderijlijsten die je voor een prikkie kunt vinden. Speel met lijsten van verschillende formaten en creëren een mooie chaos!  

Planten
Voeg groen toe aan je kamer met goedkope kamerplanten zoals vetplanten, cactussen of luchtzuiverende planten als de sansevieria. Planten geven een frisse uitstraling aan de ruimte, zonder veel te kosten. Op internet zijn diverse plekken te vinden waar je tweedehands planten kunt kopen! Alumnus Roos geeft het advies om stekjes te vragen aan je omgeving: “Door met je familie of vrienden stekjes uit te wisselen, kan je ook hele mooie kamerplanten verzamelen,” vertelt ze. 

Elçin Coraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
ThuisofKamers.jpg Studentenleven

Thuis wonen of op kamers gaan?