Enschede - Stadscampus
Persbericht

Detectie van microbiële besmettingen: sneller, gevoeliger en betaalbaar

Leestijd Minuten

Een multidisciplinair team onder leiding van Femi Ojambati (Universiteit Twente), samen met Abeje Mersha (Saxion Hogeschool) en de industriële partners Biotactical en Studio Gydiar, ontwikkelt een innovatief detectiesysteem voor microbiële besmettingen. Met een financiering van 2,5 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifondsprogramma NXTGEN Hightech wordt gewerkt aan een combinatie van nanofotonica, robotica en kunstmatige intelligentie om gezondheids- en veiligheidsproblemen wereldwijd aan te pakken.

Microbiële besmettingen vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid en kunnen leiden tot onder andere, ziektes, voedselvergiftiging en ziekenhuisinfecties. Huidige detectiemethoden zijn vaak duur, tijdrovend en afhankelijk van hoogopgeleid personeel. Betaalbare alternatieven kampen met een gebrek aan betrouwbaarheid en gevoeligheid. Bovendien verhoogt menselijke tussenkomst tijdens het testen de kans op fouten en inconsistenties.

Nanofotonica, robotica en AI

Het project richt zich op het ontwikkelen van een geautomatiseerd detectiesysteem dat snel, nauwkeurig en betaalbaar is. Door geavanceerde technologieën zoals nanofotonica, robotica en AI te gebruiken, wil het consortium een efficiënt hulpmiddel creëren dat menselijke tussenkomst minimaliseert. Dit zal de veiligheid in meerdere sectoren verbeteren.

Het consortium combineert expertises uit verschillende disciplines, waaronder nanofotonica, robotica en industrieel ontwerp. Dit zorgt voor een naadloze overgang van fundamenteel onderzoek naar een marktklare oplossing. Biotactical, een van de industriële partners, zal het systeem na afronding van het project direct op de markt brengen, met een eerste focus op farmaceutische kwaliteitscontrole en later uitbreiding naar andere sectoren, waaronder voedsel- en waterveiligheid.

Maatschappelijke impact

De maatschappelijke impact van dit project is groot. Door kleine en middelgrote ondernemingen toegang te geven tot geavanceerde microbiële tests, zal het technologie democratiseren, de volksgezondheid verbeteren, ziekenhuisinfecties verminderen en bijdragen aan wereldwijde gezondheidsdoelstellingen. Deze innovatieve aanpak laat zien hoe onderzoek en industrie kunnen samenwerken om dringende wereldwijde uitdagingen effectief aan te pakken.

Meer informatie

Het consortium bestaat uit de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en industriële partners van Biotactical en Studio Gydiar. Elk consortiumlid brengt unieke expertise met zich mee, van nanofotonica tot robotica en industrieel ontwerp, en brengt fundamenteel onderzoek tot een commercieel eindproduct.

Het totale budget van het project is ongeveer 4 miljoen euro, waarvan NWO 2,5 miljoen euro bijdraagt via de NXTGen Future-proof hightech equipment call en 1,5 miljoen van de industriële partners. Biotactical zal het apparaat onmiddellijk na het project op de markt brengen bij klanten in de farmaceutische kwaliteitscontrole voordat het wordt uitgebreid naar andere sectoren.

Gerelateerde artikelen

Saxion.nl onderzoek top 2024.jpg Onderzoek

2024: Dit waren de 10 meest gelezen verhalen over Saxion-onderzoek

17 december 2024
Nationaal Groeifonds investeert 1,4 miljoen in Twentse Biotech projecten - Occam Dx | Foto: Lizet Beek Persbericht

Nationaal Groeifonds investeert 1,4 miljoen in Twentse Biotech projecten

16 december 2024
Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen