Foto: Eric Brinkhorst - bezoek Koning MESA+
Corporate

Werkbezoek Koning aan MESA+ Nanolab Universiteit Twente

Zijne Majesteit de Koning bracht vandaag in Enschede een werkbezoek aan het MESA+ NanoLab van de Universiteit Twente. Het werkbezoek stond in het teken van geïntegreerde fotonica van idee, via onderzoek, naar een product.

De Koning werd ontvangen door Vinod Subramaniam, de voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, en de wetenschappelijk en zakelijk directeuren van MESA+ Hans Hilgenkamp en Timo Meinders.

De Koning kreeg een rondleiding door het MESA+ NanoLab en bij de Cleanroom volgde een toelichting op actuele ontwikkelingen en uitleg over de rol van de cleanroom in geïntegreerde fotonica. Vervolgens sprak de Koning met studenten van het ROC van Twente, hogeschool Saxion en de UT.

Saxion-student Julia Hennink sprak met de Koning over het Beethoven-project gericht op de ontwikkeling van de chipindustrie. Ze ging in op de verschillende onderwijsniveaus en de samenwerking daartussen. Julia: “Alle schakels zijn belangrijk, maar de rollen van het HBO en vooral het MBO worden hierin ondergewaardeerd, ondanks de belangrijke bijdrage in de industrie.”

Foto: Eric Brinkhorst - bezoek Koning MESA+ studenten

Studenten van ROC van Twente, Saxion en Universiteit Twente gingen in gesprek met de Koning

Olympische hoogtepunten op de nanoschaal

PhD-studente van de UT Femke Witmans vertelde over de ‘Nanolympics’: een project met als doel om nanotechnologie een gezicht te geven en zichtbaar te maken voor Nederland. “Nanotechnologie speelt een grote rol in onze samenleving, maar blijft vaak onzichtbaar, en daarom besloten we dit te combineren met de kracht en energie van de Olympische Spelen. Ik vond het extra speciaal dat we onze Koning, als fanatiek supporter van TeamNL, een aantal Olympische hoogtepunten mochten laten herbeleven, maar dan op de nanoschaal. Het laat zien hoe indrukwekkend en veelzijdig nanotechnologie is en ik hoop dat de Koning dit ook zo ervaarde.”

Van onderzoek naar product

Twente ontwikkelt unieke technologie voor spiegels die ASML in hun EUV-machines gebruikt. Hier vindt intensief academisch onderzoek plaats, nauw samenwerkend met het bedrijfsleven. Bij het XUV Lab volgde een boeiende toelichting op het onderzoek naar EUV-spiegels en werd het cruciale belang van Twents onderzoek voor producten benadrukt.

“Twente behoort tot de wereldtop op het gebied van Silicium Nitride Technologie en Quantum Photonics en het opkomende en veelbelovende platform Aluminium Oxide, zowel op het gebied van onderzoek als bedrijvigheid. De triple helix is goed ontwikkeld waardoor alle ingrediënten regionaal aanwezig zijn om funderend onderzoek ook daadwerkelijk naar de markt te brengen. Wij hebben in de regio een goede track record opgebouwd en het bezoek van de Koning om dit met eigen ogen te aanschouwen was een prachtige erkenning van onze regionale sterkte”, vertelt Timo Meinders, Managing Director, MESA+ Institute.

Afsluitend vond in innovatiecentrum The Gallery een korte rondleiding plaats bij spin-off bedrijven QuiX Quantum en LioniX om te praten over (quantum)fotonica.

Rondetafelgesprek

Het werkbezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek over de ontwikkelingen, kansen en uitdagingen voor de regio Twente op het gebied van fotonica en chiptechnologie. En over het academisch onderzoek in samenwerking met het bedrijfsleven. Vanuit Saxion schoof collegevoorzitter Anka Mulder hierbij aan.

De stellingen van dit gesprek gingen onder andere over de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven. Besproken werd dat ASML alleen kan groeien als Twente groeit. Twentse bedrijven zoals Demcon en VDL-ETG zijn namelijk onmisbaar voor de groei van de grote Nederlandse chiptechbedrijven. De gesprekspartners gingen op zoek naar de randvoorwaarden.

Er werden vandaag allemaal prachtige onderzoeken bekeken. De discussie ging over hoe we dit onderzoek kunnen omzetten naar bedrijvigheid in geïntegreerde fotonica. Men was er unaniem over eens dat samenwerking tussen de kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven de sleutel voor het succes in Twente is.

“Ik kijk zeer tevreden terug op het bezoek van Zijne Majesteit de Koning. Het is een erkenning van de kracht van het Twentse ecosysteem voor fotonica en chiptechnologie, en de kracht van de samenwerking in de regio, met andere kennisinstellingen, overheid, en het bedrijfsleven. Twente is onmisbaar voor de groeiambities van Nederland in chiptechnologie, en die samenwerkingen spelen daarin een zeer belangrijke rol”, sluit Vinod Subramaniam af.

Fotonica

Fotonica is een wetenschappelijke discipline die zich richt op technologie gebaseerd op licht (fotonen). In geïntegreerde fotonica wordt licht in materialen op een chip geleid. Dit vormt de basis voor nieuwe sensorconcepten voor bijvoorbeeld medische toepassingen en voor ultrasnelle, energie-efficiënte informatietechnologie. 

Tekst: Universiteit Twente
Foto's: Eric Brinkhorst 

Gerelateerde artikelen

ChallengeLAB Twente: succesvolle eerste editie zet samenwerking en circulariteit centraal Studentenleven

ChallengeLAB Twente: succesvolle eerste editie zet samenwerking en circulariteit centraal

08 januari 2025
Nationaal Groeifonds investeert 1,4 miljoen in Twentse Biotech projecten - Occam Dx | Foto: Lizet Beek Onderzoek

Nationaal Groeifonds investeert 1,4 miljoen in Twentse Biotech projecten

17 december 2024
Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen