Column: Je studententijd betekent je eigen keuzes maken
Onderwijs

Column: tips voor als je geen idee hebt welke studiekeuze je moet maken

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Er zijn tal van studies om uit te kiezen, maar hoe weet je welke het best bij jou past? Wat als je nog totaal geen idee hebt wat je wilt? Het maken van een studiekeuze kan lastig zijn en zorgen voor keuzestress. Graag stellen we je gerust: uiteindelijk komt de juiste studie vanzelf op je pad. Hieronder delen we tips van een oud-student om jouw keuzeproces te versimpelen.

Eerste oriëntatie  

De tijd om een nieuwe opleiding te kiezen is aangebroken, waar begin je dan? Misschien zit je in het examenjaar van de middelbare school of in het laatste jaar van je mbo-opleiding, of heb je gewoon zin in een nieuwe stap. Bedenk dan goed wat je in het dagelijks leven leuk vindt. Welke vakken vind je interessant en leuk tijdens je huidige opleiding? Welke onderwerpen vind je leuk om over te lezen of series van te zien? Wat zijn je talenten? Hou je van koken, sport of boeken lezen? Lees je in het nieuws altijd over de beurs of vind je marketingcampagnes fascinerend? Vind je het altijd interessant hoe gebouwen zijn gemaakt of hoe de wet in elkaar steekt? Allemaal redenen om je eens in een bepaalde opleiding te verdiepen. Aan bijna elke interesse is wel een hbo-opleiding te koppelen. 

Shortlist  

Als je op internet hebt gezocht naar opleidingen die bij je interesses aansluiten, kun je een shortlist maken. Een lijstje met vijf opleidingen die je echt leuk lijken. Probeer op zo'n shortlist nog beetje breed te oriënteren. Niet vijf opleidingen die heel erg op elkaar lijken, maar juist in verschillende branches. Staar je niet gelijk blind op één vakgebied maar probeer je juist breed te oriënteren zodat je weet welk aanbod aan opleidingen er is en je niet de perfecte opleiding over het hoofd ziet. 

Staar je niet gelijk blind op één vakgebied maar probeer je juist breed te oriënteren zodat je weet welk aanbod aan opleidingen er is en je niet de perfecte opleiding over het hoofd ziet.

Bezoek open dagen  

Wanneer je een shortlist hebt gemaakt, is het verstandig om deze opleidingen te bezoeken tijdens een open dag. Dan wordt de opleiding veel levendiger dan een stukje tekst en een filmpje. Je kunt dan toekomstige docenten ontmoeten, huidige studenten het hemd van het lijf vragen én de omgeving proeven waar je terechtkomt. Bekijk meerdere opleidingen van je shortlist, want misschien is er een wel verrassend leuk. Ook als de eerste opleiding van je lijstje al een erg goede match is, is het verstandig nog even verder te kijken. Zo word je alleen maar zekerder van je keuze. 

Opleiding op het oog  

Na het bezoeken van de open dagen heb je waarschijnlijk wel een duidelijk beeld van welke richting goed bij je past en wat je leuk lijkt. Dan zou je nog eens kunnen overwegen of er niet een soortgelijke opleiding is die je nog leuker vindt. Oriënteer je nu wel binnen een bepaalde branche en schrijf je bijvoorbeeld in voor een proefles of meeloopdag. Tijdens een proefles ga je samen met andere studiekiezers werken aan opdrachten die typerend zijn voor de opleiding. Een nog completer beeld krijg je tijdens een meeloopdag. Dan ga je met een huidige student op pad en volg je de colleges en lessen die zij die dag hebben. 

Juiste opleiding gevonden  

Hopelijk heb je nu een studie gevonden waar je enthousiast van wordt. Maar hoe gaat het dan verder? Schrijf je bijvoorbeeld in voor een Meet & Greet. Dit is een kennismaking met je toekomstige docenten en medestudenten. Op deze manier kun je nog een laatste keer checken of je op je plek bent bij een opleiding. Als alles goed voelt, maak dan je inschrijving definitief. In dit stappenplan zetten we nog even op een rijtje wat je allemaal moet doen om je aan te melden en in te schrijven. 

Nog steeds keuzestress 

Het kan zijn dat je er toch niet uitkomt. Geen zorgen, bij Saxion is er de mogelijkheid om een studiekeuzegesprek te voeren met één van onze studentendecanen. Deze decanen weten alle ins en outs van het maken van de juiste studiekeuze. Samen brengen jullie jouw interesses in kaart en denken we mee aan een actieplan.

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Projectgroep PLANT en de kiem voor groener kweken

10 december 2024
Onderwijs

Steeds dichter bij de nieuwe Joint Master’s Degree GRACE

26 november 2024
Saxion Apeldoorn (bron: brandportal) Onderwijs

Twee nieuwe Saxion-masters geven straks antwoord op vraagstukken rond gezondheid en duurzaamheid