Wat is het verschil tussen Social Work en Toegepaste Psychologie? Studenten Irem en Nina praten je bij!
Het is een veelgehoord dilemma onder studiekiezers: moet ik nou Social Work gaan studeren of toch Toegepaste Psychologie? Om deze keuze wat makkelijker te maken, bespreken vierdejaars Social Work-student Irem Bağlar en derdejaars Toegepaste Psychologie-student Nina Stornebrink de verschillen én de overeenkomsten tussen de twee opleidingen.
Irem: “Ik heb eigenlijk helemaal niet overwogen om Toegepaste Psychologie (TP) te studeren.”
Nina: “Nee, andersom heb ik ook nooit gedacht aan Social Work (SW), omdat ik wist dat ik psycholoog wilde worden.”
Irem: “Ik kom van het mbo en heb voor SW gekozen omdat het een brede opleiding is en ik me graag bezighoud met de problemen van een ander. Tot nu toe is het echt een goede keuze geweest. Het leukste aan de opleiding vind ik dat je werkt met allerlei leeftijden, problemen, beperkingen en stoornissen. Uiteindelijk kun je bijvoorbeeld werken met mensen die vrijwillig óf gedwongen worden opgenomen en uit dat laatste haal ik vooral mijn uitdaging.”
Nina: “Die richting kun je met TP in principe ook op, al word je uiteindelijk niet opgeleid tot de ‘klassieke’ behandelend psycholoog. Toen ik op het vmbo zat, wilde ik al psycholoog worden en kwam ik erachter dat ik eerst naar het mbo en vervolgens naar het hbo moest om naar de universiteit te kunnen. Als je dan behandelend psycholoog wil worden, moet je ook nog een universitaire opleiding volgen tot psycholoog en daarna een specialistisch traject voor BIG-registratie.
Maar toen ik twee jaar geleden op de universiteit terecht kwam, kwam ik erachter dat het niet iets voor mij was. Nu studeer ik hier en het leukste vond ik eigenlijk het eerste jaar. De docenten waren heel erg gemotiveerd om alle theorie uit te leggen met leuke testjes en mooie voorbeelden met mensen uit de praktijk. Later in de opleiding ga je die theorie echt toepassen.
Bij TP heb je namelijk vier beroepscompetenties die iedere keer weer terugkomen: professionele gespreksvoering en training, STEM (science, technology, engineering and mathematics), diagnostisch onderzoek en praktijkgericht onderzoek.”
Irem: “Dat is wel heel anders dan dat wij het hebben bij SW. Toen ik begon met de opleiding, kregen we vakken als drama, sport en spel, muziek. Echt vakken die je zelf gericht op groepen kan toepassen. Maar uiteraard leren wij ook hoe we een gesprek kunnen voeren en welke methoden je in kunt zetten.”
Allebei de opleidingen zijn gericht op mensen, dus er hangt vaak een goede sfeer. Wat dat betreft voelt het echt als thuiskomen bij Saxion.
Nina: “Je maakt bij TP in het eerste jaar wel flinke dagen en je hebt een enorme stapel boeken nodig. Maar eigenlijk wordt dat elk jaar wel iets minder.”
Irem: “Grappig, dat is bij SW ook zo.”
Sociale medestudenten
Nina: “Als ik om me heen kijk, valt het op dat - behalve de uitzonderingen die na één jaar naar de universiteit gaan - veel studenten nog niet zo goed weten wat ze willen. Wat dat betreft heb ik me nooit zo kunnen identificeren met m’n medestudenten: ik ben een behoorlijke streber en ben heel gepassioneerd over ’t vak. Wel zie ik veel studenten die mensen interessant vinden, niet verlegen zijn en goed kunnen communiceren.”
Irem: “Dat is bij SW vergelijkbaar: ik heb veel sociale en mondige medestudenten, die interesse hebben in anderen. Maar veel van hen weten in het eerste jaar nog niet wat ze moeten verwachten en vallen af óf gaan naar de universiteit. Het eerste jaar word je echt uitgedaagd om jezelf tegen te komen.”
Nina: “Kijkend naar de docenten, valt het bij TP op dat 90% uit het werkveld komt en vaak ook nog als onderzoeker werkt. En ze zijn allemaal zó gepassioneerd, dat is echt leuk om te zien.”
Irem: “Bij ons zijn ze ook heel open en benaderbaar. Al moet je daarvoor wel zelf initiatief nemen.”
Nina: “Ja, maar als je een geïnteresseerde student bent en je hébt vragen, zit je bij TP wel écht op de goede plek.”
Irem: “Bij SW ook! Vorig jaar ging het bij mij wat minder goed, toen had ik een hele fijne docent. Die zei: ik ga met je meekijken. Toen hebben we samen een planning gemaakt en dat was heel fijn.”
Thuiskomen
Nina: “TP is onderdeel van de Academie Mens en Arbeid, waar ook de opleiding Human Resource Management onder valt. Allebei de opleidingen zijn gericht op mensen, dus er hangt vaak een goede sfeer. Wat dat betreft voelt het echt als thuiskomen bij Saxion.”
Irem: “Ja, dat hoor ik ook vaak. In coronatijd was het natuurlijk lastig om veel samen te komen, maar toen hebben wij ook vaak in het park gezeten in Enschede, bijvoorbeeld om het jaar af te sluiten. Daarnaast hebben we bij de Academie Mens & Maatschappij de studievereniging SAMM. Ik doe daar zelf niks mee, maar ik weet dat ze heel actief zijn en dat ze veel doen om studenten te motiveren.”
Nina: “Ik ben het eerste jaar wel lid geweest van de studievereniging TP+. Daarmee kun je elke dag wel iets doen, als je daar zin in hebt. TP zit in Deventer en dat is een leuke studentenstad. Er wordt veel georganiseerd. Tijdens de introductieweek leer je de stad al goed kennen.”
Uiteenlopende ambities
Nina: “Zelf wil ik uiteindelijk iets in de gezondheid doen. En dan vooral het holistische: wat maakt een mens een mens? Denk daarbij aan zingeving, voeding, slaap, beweging, trauma’s. Maar eerst ga ik stagelopen bij de arbodienst, trainingen geven. Dat is wat veel TP-studenten uiteindelijk willen doen. Maar ik zie veel uiteenlopende ambities om me heen: van de brandweer tot bij een gevangenis en van marketing tot lesgeven. Wat wel belangrijk is om te weten: je wordt opgeleid tot toegepast psycholoog met certificeringsmogelijkheden. Maar je bent uiteindelijk geen klassiek behandelend psycholoog als je deze hbo-opleiding doet. Je kunt wel aan de slag als psycholoog.”
Irem: “Ik zit nu bij de Raad van de Kinderbescherming en dat spreekt me heel erg aan. Maar ik wil nog wel doorstuderen. Ik sprak ooit een gedragsonderzoeker en daarin wil ik me specialiseren. Ook met een SW-diploma kun je alle kanten op: ik ken studenten die de gehandicaptenzorg in willen, die bij een TBS-kliniek willen werken, die als ZZP’er in de jeugdzorg aan de slag gaan of die het onderwijs in willen.”
Allergrootste verschil
Nina: “Wat ik nu in dit gesprek merk, is dat SW heel toegespitst is. TP is vooral heel breed en in het eerste jaar leer je echt van alles. Je kunt met TP alle kanten op, inclusief de positieve kant van de mens: dat je niet per se kijkt naar wat er misgaat bij mensen, maar naar hoe je iemand beter kan laten functioneren.”
Irem: “Maar ook dát kan in principe met SW. Je kunt meewerken aan sportprojecten, zoals Scoren in de Wijk van FC Twente, of vluchtelingenwerk doen. Ik hoor vooral dat jullie bij TP meer werken met methodieken, langdurige zorg en één-op-ééngesprekken. Wij zijn meer praktisch bezig en in groepen.”
Nina: “Ja, daar zeg je wel iets heel belangrijks: wij zijn meer gefocust op het individu. We richten ons ook op het lichaam zelf en krijgen bijvoorbeeld het vak biologie: hoe werkt stress tot in de vezel? Ik denk dat dat het állergrootste verschil is tussen Social Work en Toegepaste Psychologie.”
De belangrijkste verschillen
Nog één keer de belangrijkste verschillen op een rij:
Social Work | Toegepaste Psychologie |
---|---|
Enschede | Deventer |
Meer gericht op (individu in) groepen | Meer gericht op individu |
Meer praktische vakken | Meer theoretische vakken |
Bezig met gerichte hulpvraag | Bezig met menselijk gedrag |