Kirsten Veltmaat
Onderwijs

De lessen van Kirsten tijdens haar moeizame zoektocht naar een leuke baan: ‘Ik heb me niet laten leiden door angst’

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Kirsten Veltmaat studeerde Fashion & Textile Technologies. Al tijdens haar studie wist ze niet of ze uiteindelijk iets met deze studie ging doen. Na haar afstuderen ging het pad van haar zoektocht naar een leuke baan niet over rozen. Ze maakte keer op keer een keuze, waar ze toch weer op terug kwam. Kirsten deelt haar zoektocht en de lessen die ze daaruit haalde. “Toen was ik afgestudeerd, had ik een papiertje voor een technische modeopleiding en geen idee wat ik wilde doen.”

Kies een opleiding die je leuk vindt

Kirsten kijkt terug op haar studiekeuze en is blij dat ze destijds koos voor iets dat ze daadwerkelijk leuk vond. “Een studie kiezen vond ik best wel moeilijk. Ik besloot gewoon te kiezen voor de studie die mij heel leuk leek. Mijn grote passie is mode en zo kwam ik bij Fashion & Textile Technologies uit. De opleiding was heel leuk, maar ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik er uiteindelijk mee wilde doen.” Ondanks haar twijfels heeft Kirsten een leuke studietijd gehad. “Ik had hele leuke meiden in mijn klas en vond de lessen erg interessant, dus ik ging echt met veel plezier naar school.”

Ga ervoor om je droomstage waar te maken

Tijdens haar opleiding kwam Kirsten erachter dat ze eigenlijk heel graag bij een tijdschrift wilde werken. “Ik had mijn zinnen gezet op een stage bij LINDA. Dit sluit natuurlijk niet helemaal aan op de opleiding.” Haar klasgenoten gingen bezig met inkoop of product development. “Ik volgde een minor fashion management in Schotland. Deze minor richtte zich op onder andere modejournalistiek. Zo dacht ik die stage bij LINDA. wel binnen te kunnen halen. Ik had gelijk, die minor en mijn enthousiasme zorgden ervoor dat ik ondanks mijn opleiding, die niet helemaal aansloot, tóch werd aangenomen.”

Ik volgde een minor fashion management in Schotland. Deze minor richtte zich op onder andere modejournalistiek. Zo dacht ik die stage bij LINDA. wel binnen te kunnen halen.

Kirsten Veltmaat
Kirsten Veltmaat over haar zoektocht naar een leuke baan

Soms maak je slechte keuzes

Kirsten werkte bij Wehkamp als inkoper. In de coronaperiode besloot ze te stoppen ondanks dat ze het er naar haar zin had. Ze ging bij een ander bedrijf aan de slag, maar in een soort gelijke functie. “Ik weet echt niet waarom ik dat heb gedaan. Ik denk omdat het corona was. Ik dacht: ik wil wat anders, het maakt me niet uit wat. Het was echt de slechtste keuze die ik tot nu toe heb gemaakt.” Vrij snel besloot ze ook hier te stoppen, zonder plan. Ze wist nog steeds niet welke richting ze op wilde. “Ik heb van die keuze helemaal niet zo veel geleerd, daarna heb ik nog wel meer keuzes gemaakt die niet zo slim waren.”

Je hoeft niet altijd van je hobby je werk te maken

Na deze vergissingen besloot Kirsten het over een andere boeg te gooien. “Ik vind social media heel leuk, met TikTok kan ik mij uren vermaken. Ik dacht daarom dat ik een baan in dat vakgebied ook wel leuk zou vinden.” Toch bleek dat niet helemaal het geval. “Ik bleek goed te zijn in mijn vak en heb het ook een tijdje heel erg leuk gevonden. Toch ging ik me snel vervelen. Dat vond ik lastig. Dit was iets wat ik leuk vond en waar ik goed in was. Als dit het niet is, wat dan wel? Ik vroeg het me vaak af. Toch heb ik hier ook iets van geleerd. Je hoeft namelijk niet altijd van je hobby je werk te maken. Je moet niet door je werk het plezier in je hobby verliezen.”

Kirsten Veltmaat

Kirsten Veltmaat: "Angst en meningen van anderen zijn totaal irrelevant en helpen niemand in hun loopbaan. Dat is iets wat ik iedereen zou willen meegeven."

In actie komen om uit te vinden wat je wél wil doen

Toen Kirsten bij een van haar banen ontslag nam, sprak haar baas haar hierop aan. “Mijn baas zei tegen mij dat ik niet gelukkig ging worden van baanhoppen. Hij drong erop aan dat ik eens echt een keus moest gaan maken, anders zou ik nog jaren van baan naar baan gaan. Dat heeft me wel echt aan het denken gezet. Ik ging daar weg, ging aan de slag bij een ander bedrijf om er vervolgens vrijwel meteen achter te komen dat ook dat het niet was.” Het advies was waardevol voor Kirsten, maar makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is niet zo dat je het niet kan, je kan het nóg niet

“Ik ben uiteindelijk naar een loopbaancoach gegaan. Met hem heb ik een traject doorlopen.” Tijdens dit traject leerde Kirsten alle belemmeringen in haar hoofd los te laten en er weer echt achter te komen wat ze graag wil doen. Kirsten ging weer terug naar hoe ze ook handelde tijdens het maken van een studiekeuze of tijdens het zoeken naar een stage. “Het maakte mij toen niks uit wat mensen ervan vonden en ik trok helemaal mijn eigen plan. Dat ben ik daarna een beetje verloren.” Mede dankzij haar traject bij een loopbaancoach kwam dat gevoel weer terug. ''Iedereen begint ergens, vertelde hij mij, als ik zei dat ik iets niet kon dan corrigeerde hij mij dat ik het nòg niet kon. Dat is een waardevolle boodschap. Ik ben met veel mensen op de koffie gegaan, netwerken en onderzoeken wat ik leuk vind. Ik vroeg hen om advies over hun eigen loopbaan, ook daar heb ik veel van geleerd.''

Ik ben met veel mensen op de koffie gegaan, netwerken en onderzoeken wat ik leuk vind. Ik vroeg hen om advies over hun eigen loopbaan, ook daar heb ik veel van geleerd.

Kirsten Veltmaat
Kirsten Veltmaat over haar zoektocht naar een leuke baan

Trek je niks aan van de mening van anderen

Kirsten begint binnenkort aan haar nieuwe baan als online journalist bij Tubantia. “Onbewust wist ik wel dat ik graag verhalen wilde maken, maar moderedacties zitten niet in het Oosten. Ik heb dat gevoel weggeduwd met alle belemmeringen in mijn hoofd. Ik weet nog niet precies hoe mijn nieuwe functie eruit gaat zien. Er is in ieder geval ruimte voor eigen input en ik kan er veel leren. Wellicht dat er zelfs ooit een leuk artikel over mode online komt.” Ze hoopt dat dit het einde is van haar zoektocht naar een baan waar ze echt gepassioneerd over is. “Ik heb er een heel goed gevoel over, een beter gevoel dan dat ik tot nu toe bij al mijn banen heb gehad. Ik heb me niet laten leiden door angst of de meningen van anderen. Angst en meningen van anderen zijn totaal irrelevant en helpen niemand in hun loopbaan. Dat is iets wat ik iedereen zou willen meegeven.”

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Puck Landewe.jpeg Business

Puck helpt vrouwen financieel onafhankelijk te worden met Elfin

20 april 2023
Izzy is designer bij Stiegliz Studentenleven

Izzy is designer bij Stieglitz: 'Ondertussen ben ik nu Head of Design'

17 februari 2022
An Na Business

An Na Chen werd na haar traineeship aangenomen bij Scotch & Soda