Noa Rijnenberg (foto: zelf aangeleverd)
Ondernemerschap

Noa volgde de minor Startup Ondernemer: ‘Ik wil gelukkig zijn en blijven in mijn onderneming’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Een baan in loondienst? Niet voor Noa Rijnenberg. Sterker nog: met haar liefde voor het ondernemerschap is het bijna ondenkbaar voor haar. Als Noa over een paar maanden klaar is met haar opleiding Commerciële Economie, kan ze haar succesvolle beautysalon verder uitbreiden. Met de nodige nuttige bagage, want van de minor Startup Ondernemer van het Saxion Centrum voor Ondernemerschap leerde ze enorm veel. Ze kwam er zelfs een beetje ‘thuis’, vertelt Noa: “Ik had altijd het gevoel dat ik anders was, maar juist bij de minor trof ik mensen met dezelfde mindset.”

Het zijn lange dagen voor Noa Rijnenberg (22), in dit eerste semester van haar afstudeerjaar bij Saxion. Naast haar stage, van 40 uur per week, werkt ze bijna elke avond in Florencia Beautysalon. Het is haar eigen onderneming, die haar ‘tweede naam’ draagt. Noa zette de salon op tijdens het tweede jaar van haar studie Commerciële Economie. “Ik vond mijn studie direct al enorm interessant. Zeker ook de richting Concept Marketing die ik na het eerste jaar koos. Ik houd ervan om zelf de touwtjes in handen te houden. Bij concept marketing zit je als marketeer aan tafel met het bestuur of het management van een onderneming. Je adviseert hoe zij hun dienst of product in de markt kunnen zetten. Dat strategische aspect spreekt me aan.”

Ondernemerskwartje

In het tweede jaar van haar studie viel het ‘ondernemerskwartje’. Al langer dacht Noa na over het starten van een bedrijf, maar een concreet idee had ze nog niet. Tot die ene dag, bij de nagelstylist. “Ik liet mijn nagels doen, bij iemand met een salon-aan-huis. We raakten in gesprek. Over hoe ze haar onderneming had opgezet, hoeveel klanten ze had, wat ze verdiende. Dat prikkelde me. Ik dacht: als jij dit allemaal doet, dan heb ik nog wel een paar extra ideeën, hoe ik het op mijn manier beter kan doen. Bijvoorbeeld als het gaat om de hele beleving rond zo’n beautybehandeling. Van een verzorgde website en goede content op de socials tot een consumptie tijdens de behandeling.” Vanwege haar interesse in beauty-branche koos Noa voor het opzetten van een beautysalon met gezichtsbehandelingen. En ze handelde snel: “De eerste maand regelde ik mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel, volgde ik cursussen, oefende ik op modellen en maakte ik content voor mijn socials. Een maand later was ik open. Ja, achteraf gezien was het een hele snelle start.”

De eerste maand regelde ik mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel, volgde ik cursussen, oefende ik op modellen en maakte ik content voor mijn socials. Een maand later was ik open.

Noa Rijnenberg (foto: zelf aangeleverd)
Noa Rijnenberg over de start van haar onderneming

Minor Startup Ondernemer

Het was niet alleen een snelle, maar ook een vliegende start. Noa schreef een marketingplan, bedacht een goede introductiekorting en zag de agenda van haar salon direct vollopen. Haar bijbaan in de supermarkt ging overboord, alle aandacht ging naar haar onderneming en studie. Een gesprek met docent Carolien Derkman leverde Noa bovendien een gouden tip op: in je derde of vierde leerjaar kun je bij het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO) de minor Startup Ondernemer volgen; schrijf je daarvoor in, dat helpt je verder. Noa nam het advies ter harte en meldde zich tijdens haar derde studiejaar aan. Het werd de start van een leerzame periode: “Ik heb zóveel geleerd bij de minor, maar…[lachend] ben mezelf ook tegengekomen. Zo ontdekte ik dat ik vaak erg solistisch werk. Dat ik het vergeet mensen mee te nemen in mijn proces. Ik kan heel veel werk verzetten, maar houd dat allemaal bij mezelf. Bij mijn eindpresentatie deelde ik in één keer al mijn acties en plannen. De betrokken docent was compleet overrompeld, omdat alles er toen pas uitkwam. Hij zei: ‘Noa, wat fantastisch! Dit wist ik helemaal niet. Had me er méér in meegenomen.’ Daar leerde ik van: je hoeft niet alles alleen te doen. Als je mensen er eerder bij betrekt, kunnen ze je ook helpen of tips geven.”

Noa Rijnenberg 2.jpeg

Noa Rijnenberg, aan het werk in haar beautysalon

Snel denken en handelen

Maar er gebeurde meer bij Noa. De minor Startup Ondernemer gaf haar ook het gevoel dat ze nu pas écht op haar plek zat. Hoe leuk ze haar opleiding Commerciële Economie inhoudelijk ook vond, vaak miste ze de aansluiting met medestudenten. Waar lag dat aan? “Misschien wel aan mezelf. Op welke school of opleiding ik ook zat, ik had altijd het gevoel dat ik anders dacht dan de meeste klasgenoten. Ik vond niet altijd aansluiting en vroeg me af: ‘Wat is dat toch met mij?’ Toen ik in de minor-groep kwam, was het anders. Ik voelde me direct thuis en trof mensen met dezelfde mindset. Heel apart vond ik dat.” Waarin voelde Noa zich anders? “Ik merk dat ik snel kan denken en handelen. Ik ben ambitieus en vind het leuk om te werken. Ook houd ik van ‘sparren’, plannen maken, het gevoel hebben dat alles kan. En ik zag dat ook bij andere studenten in de minor. We wisselden veel tips uit, hielpen elkaar en bouwden eigenlijk samen aan een netwerk. Met de meeste studenten uit de minor heb ik nog steeds contact.”

We wisselden veel tips uit, hielpen elkaar en bouwden eigenlijk samen aan een netwerk. Met de meeste studenten uit de minor heb ik nog steeds contact.

Noa Rijnenberg (foto: zelf aangeleverd)
Noa Rijnenberg

Geld of gevoel?

Ook met de inhoud van de minor kon Noa goed uit de voeten. De lesstof en bijeenkomsten sloten precies aan op wat ze als startende ondernemer nodig had. “Je krijgt niet alleen vakken aangeboden, maar ook concrete hulp. Wat doe je met belastingen? Welke tools kunnen je helpen? Maar ook: wie ben jij zelf, als persoon en daarmee als ondernemer? Daarbij gaat het bijvoorbeeld over jouw kenwaarden, want jij bént je onderneming. Maar ook over: waar zit jouw allergie? De lessen waren geweldig. We liepen daarna zó geïnspireerd het lokaal uit.” In de sessies leerde Noa ook wat haar drijfveren als ondernemer zijn. Onder andere dat ‘veel geld verdienen’ niet belangrijk voor haar is. “Ik werk op gevoel en wil gepassioneerd ondernemen. Bij het maken van keuzes vaar ik dus ook sterk op mijn gevoel. Daarmee maak ik niet per se de keuze waarmee ik de meeste omzet behaal. Ik wil gelukkig zijn en blijven in mijn onderneming. Als je je gevoel volgt en hard werkt, dan volgt die omzet vanzelf wel. Zo sta ik erin.”

In de flow

Moeten andere studenten zich inschrijven voor de minor? Wat vindt Noa? “Als je houdt van hard werken, creatief zijn, vaak net een stap vooruit denkt, dan is dit een geweldige minor. Je leert niet alleen veel over je eigen onderneming, maar ook over jezelf. Vaak krijg je de vraag: wat is je volgende stap, waar wil je nú naartoe? Dat houdt je scherp. En… je bouwt een waardevol netwerk op. De minor heeft me veel nuttige bagage gegeven.” Als Noa straks bij Saxion de deur achter zich dichttrekt, wil ze zich volledig focussen op het ondernemerschap, om zelf ook te groeien als ondernemer. Onder andere met haar beautysalon. “Deze onderneming staat heel dicht bij me. Ik vind het geweldig als ik er in de toekomst de hele dag mee bezig kan zijn. Van het behandelen van mensen tot het maken van mooie, wervende content. Het liefst zit ik de hele dag in de flow, met allerlei verschillende taken die elkaar opvolgen. Toch staan mijn klanten altijd centraal. Ik wil echt dat ze zich gezien voelen. Voor hen heb ik alle tijd.”

Benieuwd naar de minor Startup Ondernemer?

Check het!

Saxion Centrum voor Ondernemerschap

Saxion Centrum voor Ondernemerschap is er voor de professionele ondernemer en de ondernemende professional. Samen zetten we de eerste stappen op de arbeidsmarkt of naar (het laten groeien van) een eigen onderneming. Met kennis, programma's, netwerk en faciliteiten helpen we je om jouw talenten optimaal te ontwikkelen. Dit verdelen we onder in traineeships, ondernemerschap en business development.

Naast verschillende programma's op het gebied van ondernemerschap bieden we ook traineeships, netwerk, advies, events en andere faciliteiten. Loop eens binnen bij één van onze locaties of neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Meer informatie

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Guus Hesselink Business

Duurzaamheid, natuur en rust staan centraal bij de ondernemingen van Guus

04 oktober 2023
StenWietse2.jpg Ondernemerschap

Marketeers Sten en Wietse willen het reizen verduurzamen: 'We willen iets goeds betekenen voor de wereld'

08 september 2022
Dian Ondernemerschap

Studentondernemer Dian biedt social media-advies: ‘Bedrijven vergeten vaak hoe belangrijk online impact is’