Saxion Apeldoorn (bron: brandportal)
Onderwijs

Twee nieuwe Saxion-masters geven straks antwoord op vraagstukken rond gezondheid en duurzaamheid

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Saxion zet in op de start van twee nieuwe masteropleidingen: de hbo-master Transitie naar Gezondheid en Welzijn en de hbo-master Duurzaamheidstransities. De opleidingen werden de afgelopen jaren ontwikkeld in samenwerking met een aantal andere hogescholen. Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen keurde onlangs de aanvragen goed. Wel geldt nog het voorbehoud van accreditatie. De nieuwe masters geven direct antwoord op een aantal maatschappelijke ontwikkelingen rond gezondheid en duurzaamheid. Het is nog niet bekend wanneer beide masters van start gaan.

In Nederland worden de gezondheidsverschillen groter, als het gaat om mensen met een kwetsbaarder en mensen met een sterker sociaaleconomisch profiel. Uit onderzoek blijkt dat het verschil in levensverwachting tussen deze groepen zeven jaar is. Armoede kan zodoende een ziekmaker zijn. Het verkleinen van gezondheidsverschillen vraagt om specifieke aandacht voor groepen met een achterstand. Ook is meer maatwerk nodig, als het gaat om leefstijl, gezondheidsvaardigheden en het verbeteren van de leefomgeving. Net als aandacht voor de invloed die stress en schulden hebben op de gezondheid.

Gezondheidsproblemen oplossen

De hbo-master Transitie naar Gezondheid en Welzijn leidt professionals op die in staat zijn op een integrale manier te denken en tot oplossingen voor dit soort vraagstukken te komen, zegt Bernadette Lohuis. De afgelopen jaren was zij vanuit Saxion betrokken bij het voortraject van de ontwikkeling van de master. “We hebben professionals nodig die samen met partners uit de zorg, het welzijnswerk, de overheid en het bedrijfsleven deze gezondheidsproblemen willen en kunnen oplossen.” Daarbij doelt ze op het verbinden van een scala aan instellingen. Van sportservicebureaus tot bedrijven in de zorglogistiek of aanbieders van gezonde maaltijden. “Op dit moment is onze Academie Mens en Maatschappij de trekker van deze opleiding, maar ook docent-onderzoekers van andere Saxion-academies leveren hun bijdragen,” vult ze aan.

Gezamenlijke activiteiten

Saxion ontwikkelde de master samen met Hogeschool Rotterdam, de Hogeschool van Arnhem (HAN) en Nijmegen en de Haagse Hogeschool. “Met deze vier hogescholen hebben we een goede samenwerking en een mooie landelijke spreiding kunnen bewerkstelligen,” zegt Lohuis. “De HAN en de Hogeschool Rotterdam richten zich op de deeltijdvariant; de Haagse Hogeschool en Saxion op de voltijd-master. We hebben geen officiële samenwerkingsvorm, maar zijn wel voornemens om gezamenlijk activiteiten op te pakken. Samen hebben we veel expertise in huis.”

Uit marktonderzoek blijkt dat de centrale ligging van Apeldoorn én de historie van deze regio op het gebied van gezondheid, welzijn en sport echt kansen biedt.

Bernadette Lohuis.jpg
Bernadette Lohuis over de nieuwe master Transitie naar Gezondheid en Welzijn

Apeldoorn

Naast die gezamenlijkheid blijft voor elke hogeschool ruimte voor focus op de eigen stad of regio. Zo sluit het onderwijs van Saxion aan bij de gezondheidsproblematiek in Oost-Nederland, vanuit het profiel van onze hogeschool: “Vanzelfsprekend zetten we technologie in, waaronder het gebruik van data en artificial intelligence,” zegt Lohuis. “Wij vragen ook aandacht voor de verschillen tussen stad en platteland. In eerste instantie ligt onze focus op Apeldoorn en de Stedendriehoek, omdat deze nieuwe voltijdmaster in Apeldoorn van start gaat. We sluiten daarmee inhoudelijk ook aan bij de aanvraag van de Regio Deal Stedendriehoek. Uit marktonderzoek blijkt dat de centrale ligging van Apeldoorn én de historie van deze regio op het gebied van gezondheid, welzijn en sport echt kansen biedt.” Toch zal de nieuwe master zich ook op heel Oost-Nederland blijven richten. Lohuis ziet mooie inhoudelijke aanknopingspunten met wat Saxion aanvullend te bieden heeft, ook op het gebied van onderzoek: “We hebben verschillende lectoraten en sinds kort ook een Centre of Expertise rond dit thema.”

Master Duurzaamheidstransities.jpg

Saxion-bestuursvoorzitter Anka Mulder temidden van een deel van de deelnemende hogescholen en het ontwikkelteam van de hbo-master Duurzaamheidstransities (foto: Vereniging Hogescholen)

Master Duurzaamheidstransities

Ook de voorbereidingen voor de hbo-master Duurzaamheidstransities zijn in volle gang. Studenten krijgen in deze opleiding straks de kennis aangereikt om in hun eigen organisatie, sector of regio (of een combinatie daarvan) duurzaamheidsvraagstukken op te pakken en daarbij voor verandering te zorgen, op weg naar een duurzamer systeem. De focus ligt op de sectoren welzijn, gezondheidszorg, mobiliteit, energie, landbouw en voeding. "Veel organisaties staan voor de uitdaging om verder te verduurzamen. Het is een vraagstuk dat verder gaat dan het aanschaffen van elektrische auto's of zonnepanelen,” vertelt Paulien Olde Bijvank-Brekveld, die vanuit haar rol als projectleider en onderzoeker betrokken is bij de ontwikkeling van de master. “Organisaties moeten samenwerken in hun business-ecosysteem, bijvoorbeeld op het gebied van grondstoffen. Studenten die deze master gaan volgen, leren bijvoorbeeld hoe zij het systeem in kaart brengen, gemeenschappelijke doelen kunnen vinden en betere kansen creëren die verder gaan dan alleen monetaire winst."

Veel organisaties staan voor de uitdaging om verder te verduurzamen. Het is een vraagstuk dat verder gaat dan het aanschaffen van elektrische auto's of zonnepanelen.

Paulien Olde Bijvank
Paulien Oude Bijvank-Brekveld is als projectleider en onderzoeker betrokken bij de master Duurzaamheidstransities

Joint degree met Hogeschool Windesheim

“Binnen de master Duurzaamheidstransities zitten wij als Saxion in een joint degree met Hogeschool Windesheim,” vult projectleider Chantel Oude Groote Beverborg aan. “Dit betekent dat we gezamenlijk deze opleiding aanbieden. Op landelijk niveau zijn twaalf hogescholen betrokken bij zeven opleidingsuitvoeringen. Iedere opleidingsuitvoering kent een eigen focus, die voortkomt uit de Kennis- en Innovatieagenda’s, de KIA’s. Voor onze joint degree met Hogeschool Windesheim richten wij ons op de KIA’s Klimaat en Energie, Circulaire Economie en Maatschappelijk Verdienvermogen.” Oude Groote Beverborg is blij met de goedkeuring en toekenning vanuit het Ministerie: “Een behoorlijk deel van de aanvragen wordt afgewezen. Zeker in het economisch domein. Mijn collega’s die dit onderdeel hebben begeleid, mogen trots zijn op het resultaat.” Persoonlijk denkt ze dat de masteropleiding een mooie aanvulling is op het aanbod van Saxion. “Saxion vindt duurzaamheid erg belangrijk. Wat is er dan mooier ook een opleiding te hebben die over duurzaamheidstransities gaat?”

Over de ontwikkeling van de hbo-masters

De twee clusteraanvragen voor de hbo-masters zijn onderdeel van een initiatief van de Vereniging Hogescholen om rond vijf grote maatschappelijke thema’s gezamenlijke masteropleidingen te ontwikkelen. Hiervoor werd een ontwerp voor de landelijke ontwikkeling van toekomstgerichte masters opgesteld. In juli 2021 hebben hogescholen vijf landelijke coalities rond deze thema’s gevormd. Ze hielden zich de afgelopen jaren bezig met de uitwerking van een gemeenschappelijk profiel en een gezamenlijke bekostigingsaanvraag. De twee Saxion-masters gaan onder voorbehoud van accreditatie van start.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Apeldoorn - Hoofdlocatie Onderwijs

Saxion start drie nieuwe opleidingen in Apeldoorn

18 april 2024
Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen

16 december 2024
Onderzoek

Projectgroep PLANT en de kiem voor groener kweken