Balans vinden studeren en privéleven (saxion beeldbank)
Studentenleven

Je studie en je privéleven: zo houd je de boel in balans

Elçin Coraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Studeren is een fulltime job, met tentamens, projecten, en colleges die zich opstapelen. En alsof dat nog niet genoeg is, moeten we ook nog een sociaal leven onderhouden en een bijbaan hebben om de huur te betalen. Balans vinden lijkt soms een onmogelijke taak. Maar geen paniek! Studentredacteur Elçin deelt haar ervaringen en praktische tips om jouw studietijd soepel te laten verlopen.

Het in balans houden van je studie en je privéleven kan een uitdaging zijn, maar met deze tips kun je het nieuwe studiejaar rocken! 

Maak een planning 

Plannen is key! Houd je afspraken bij zodat je altijd een overzicht hebt van wat je moet doen. Gebruik je liever een digitale agenda? Google Calendar is een aanrader. Hier kun je je afspraken in categoriseren. Zelf heb ik categorieën voor school, freelancen, werk, privé en taken. Urgente taken plan ik ook in mijn agenda, zodat ik niets vergeet. 

Prioriteiten stellen 

Het Eisenhower-schema helpt je om prioriteiten te stellen. Bepaal eerst de urgentie van de taken en kijk daarna of ze belangrijk zijn of een weekje kunnen wachten. Taken die zowel belangrijk als urgent zijn, zet je bovenaan je lijstje. 'Belangrijk maar niet urgent' komt daarna. Minder belangrijke taken komen op de laatste plaats. Dit schema is handig voor het maken van een wekelijkse to-do lijst. 

Time-blocking vs. to-do lijst 

To-do lijsten werken niet altijd voor iedereen. Als je merkt dat een to-do lijst voor jou niet werkt, probeer dan eens tijdsblokken per thema in te plannen. Maak per thema een to-do lijst en blok specifieke tijden in je agenda om aan deze taken te werken. Hierdoor werk je gefocust en voorkom je dat taken door elkaar lopen. Tip: vergeet niet om ook je vrije tijd in te plannen, dat is net zo belangrijk! 

Plan buffertijd in 

Een veelgemaakte fout van mij was om mijn afspraken te strak achter elkaar te plannen. Dit zorgde vaak voor onnodig chaos in mijn dag. Door wat extra tijd in je planning op te nemen, zorg je voor meer rust in je hoofd en voorkom je stress bij onverwachte gebeurtenissen.  

Leer grenzen stellen 

Een drukke agenda dwingt je om na te denken over waar je je tijd aan besteedt. Leer ‘nee’ zeggen tegen activiteiten die niet essentieel zijn voor je doelen of welzijn. Het is oké om tijd voor jezelf te nemen en je energie te bewaren voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. 

Werk in studiegroepen 

Samenwerken met medestudenten kan je enorm helpen. Je kunt elkaar ondersteunen, motiveren en nieuwe inzichten krijgen. Bovendien maak je het studeren een stuk leuker en socialer. Neem het initiatief en nodig een aantal studiegenootjes uit om samen te studeren!  

Zorg goed voor jezelf 

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: zorg goed voor jezelf. Eet gezond, slaap voldoende en beweeg regelmatig. Vergeet niet om pauzes te nemen, om even tot rust te komen en je batterij op te laden. En oprecht: plan ook je rustmomenten in je agenda! 

Met deze tips kun jij het nieuwe studiejaar vol vertrouwen tegemoet gaan. Balans vinden tussen studeren en privéleven is niet altijd makkelijk en het hoeft niet perfect te zijn, maar met de juiste tools en mindset gaat het je lukken!  

Elçin Coraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeerde Creative Business bij Saxion en werkte bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Support Days NL.00_00_45_06.Still001.jpg SaxionTV

Saxion Support Days: sfeer proeven in Deventer

11 september 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Onderwijs

Een AI-studiecoach? ‘Dat dit nog niet bestaat?!’