Studententeam Solar Boat Twente stopt met zonne-energie
Het studententeam Solar Boat Twente gooit het over een andere boeg. Waar de naam nog verwijst naar zonne-energie, kiest het team komend jaar voor een compleet nieuwe energiebron: methanol. “Met methanol hebben we een nieuwe bron voor innovatie gevonden”, aldus Koert van Oosten, Sustainability & Innovation Manager bij het team.
Innovation to inspire
Zonne-energie is nog niet uitgespeeld, maar toch kiest het studententeam voor een andere energiebron. “De snelle innovatie is er uit”, legt Van Oosten uit. “Of boten ooit gaan varen op zonne-energie wordt voor een groot deel bepaald door de zonnepanelen. De rest van de boot is samen met de andere zonnebootteams al nagenoeg geoptimaliseerd.”
Voor een team met het motto ‘Innovation to Inspire’, valt er dus weinig winst te behalen. Daarom is het team aan het begin van dit jaar op zoek gegaan naar alternatieven met meer ruimte voor innovatie. Het team onderzocht verschillende innovatieve projecten en koos uiteindelijk voor een compleet andere energiebron.
Potentie maritieme sector
Er zijn maar weinig bedrijven die willen overstappen naar zonnepanelen als duurzame energiebronnen voor hun schepen. Methanol heeft volgens het studententeam veel meer potentie voor impact in de maritieme sector. Methanol is namelijk niet afhankelijk van de omgeving en heeft relatief weinig ruimte nodig. Daarbij kan een soort methanolsysteem vaak met terugwerkende kracht ingebouwd worden op bestaande schepen. “Methanol is uitermate flexibel in haar technologische toepassing, ook voor het vergroenen van bestaande, fossiele, schepen”, aldus S. Roosjen – CTO, Nederlandse Innovatie Maatschappij.
Hierdoor is de overstap van stookolie naar methanol veel kleiner dan naar zonne-energie. Het studententeam is er dus van overtuigt dat ze met methanol bedrijven kunnen inspireren om over te stappen naar groene energie.
Een voordeel van methanol is dat het in een verbrandingsmotor te gebruiken is. Dit is de makkelijkste manier om een biobrandstof te gebruiken, maar niet het meest efficiënt. Om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn stapt Solar Boat Twente over naar een zogenaamde brandstofcel. Dit is een ander systeem dan een verbrandingsmotor, en dit systeem kan op een efficiëntere manier energie uit de methanol halen.
Een tegenargument is dat methanol een brandstof is die CO2 uitstoot, en dus niet helemaal groen is, maar daar is Solar Boat Twente het niet mee eens. Het team is van plan om zogenaamde groene methanol te gebruiken. Deze methanol ontstaat uit de verwerking van planten, of kan gemaakt worden met CO2 die uit de lucht wordt opgevangen. “De netto uitstoot van methanol is dus 0”, stelt van Oosten
Toekomstplannen
Solar Boat Twente is een studententeam bestaande uit 24 studenten van zowel de Universiteit als de hogeschool Saxion. Het team is in 2016 ontstaan als uitroep tegen de milieubelasting van de scheepvaart en maritieme industrie. Het team laat zien dat milieuvriendelijk vervoer mogelijk is door mee te doen aan verschillende wedstrijden.
Dit academisch jaar doet het team nog mee aan wedstrijden voor zonneboten. Ze racen nog bij het Nederlands kampioenschap, een versie van de elfstedentocht, en doen mee aan de Balaton Solar Boat Challenge in Hongarije.
In het academisch jaar ‘25-’26 wordt de stap naar methanol gemaakt, en de eerste methanolboot gebouwd. Met de overstap naar methanol zet Solar Boat Twente een nieuwe koers uit. Hoe de komende jaren er uit gaan zien is natuurlijk nog onzeker, maar één ding staat als een paal boven water: het team gaat een innovatieve toekomst tegemoet!
Persbericht aangeleverd door Solar Boat Twente.