Ondernemerschap

Munten uit de oudheid, ondernemerschap van nu

Jos Eertink Leestijd Minuten

Voor Lex van der Jagt, student Archeologie, is ondernemerschap niet meer dan vanzelfsprekend. Hij volgde een minor bij het Saxion Centrum voor Ondernemerschap, maar op zijn achttiende wist hij eigenlijk al wat hem te doen stond. Vanuit zijn passie voor geschiedenis begon hij antieke munten in te kopen. En dóór te verkopen. Het leidde tot de oprichting van zijn bedrijf CorinthiaNumismatics. Lex: “Sindsdien is het veel groter geworden dan ik ooit had gedacht.”

Lex van der Jagt heeft een jetlag. We spreken hem via een videoverbinding; kort daarvoor is hij aangekomen in Japan. Om vakantie te vieren, maar ook om dat ene bijzondere samoeraizwaard te vinden. Want waar Lex ook naartoe gaat, hij houdt zijn ogen altijd open voor artefacten uit vervlogen tijden. Dat antieke objecten ook de basis kunnen vormen voor een succesvol businessmodel, ontdekte hij als jonge student. Heeft hij eigenlijk wel tijd om naar Japan te gaan? “Eigenlijk niet,” zegt hij. “Ik heb ruimte moeten maken. Iemand anders heeft het werk van mij moeten overnemen.”

Met ‘dat werk’ doelt Lex op de internationale handel in munten uit de Griekse en Romeinse oudheid. De naam van zijn onderneming, CorinthiaNumismatics, is een samentrekking van een oude Griekse stadstaat en het Engelse woord voor muntenkunde. Je zou denken dat je door de jaren heen wegwijs moet worden in de wereld van de muntenkunde, maar Lex is op zijn achttiende direct gestart met verzamelen. “Ik kon gewoon niet wachten,” zegt hij. “Sindsdien is het veel groter geworden dan ik ooit had gedacht. En ja, ik kan er ruim van leven en leuk van op vakantie gaan. De bestellingen lopen binnen. Terwijl we met elkaar praten, krijg ik nog allerlei meldingen.”

Lex van der Jagt toont een waardevolle munt uit het jaar 68.

Marktplaats voor munten

De geschiedenis van CorinthiaNumismatics is nog jong, net als Lex zelf. “Het is vijf jaar geleden begonnen als hobby,” vertelt hij. “In het begin zat ik veel op Marktplaats. Ook kocht ik in bij veilinghuizen. Dat gaat dan vaak over collecties van mensen die overleden zijn. Ik richt me op collecties van Romeinse en Griekse munten, uit de periode van 600 voor Christus tot ongeveer 500 na Christus. Veel mensen vragen zich af of er nog wel genoeg munten over zijn van zo lang geleden. Maar de economieën van het oude Griekenland en het oude Rome waren gigantisch. Het gaat om miljarden munten die destijds geproduceerd zijn. Daarvan is best veel overgebleven.”

Inmiddels, vijf jaar nadat Lex met zijn hobby begon, heeft zijn bedrijf 7.000 klanten, die tot nu toe goed zijn voor 8.000 orders. Het zijn klanten die voor een groot deel uit het buitenland komen, vooral uit de Verenigde Staten. Vormt Lex’ internationale netwerk de kern van zijn succes? “Het netwerken is wel iets wat wordt aangemoedigd door andere ondernemers,” zegt hij. “Ook binnen Saxion hoor je dat. Maar als je het bijvoorbeeld hebt over mijn concurrenten: die zien mij vaak als een buitenstaander. Veel van hen zijn ruim in de vijftig of zestig, en ik ben nog jong. Ook verkoop ik online, op een plek waar zij nooit zouden verkopen; dat vinden ze veel te informeel. Ik ben wel een beetje een loner. Soms zit ik wel fysiek te bieden, echt met zo’n bordje, maar meestal gebeurt het allemaal online. Eigenlijk ben ik nooit de beste netwerker geweest.”

Ik geloof niet in ondernemen voor geld, maar in ondernemen vanuit passie.

Lex van der Jagt

Tijdreizen

Verfrissend: aan de basis van een succesvolle onderneming, hoeft dus niet per se een geboren netwerker te staan. Bij Lex gaat het allemaal om passie en oprechte interesse. “Ik ben al bijna sinds mijn geboorte geobsedeerd door geschiedenis,” zegt hij. “Dat begon al met dinosaurussen. Op de basisschool ging het langzaam meer richting de Romeinse periode. Dat is gewoon mijn passie geworden, en toen kwamen de oude munten op mijn pad…” Lex denkt even na en vervolgt: “Ik ben een ondernemer. Ik geloof niet in ondernemen voor geld, maar in ondernemen vanuit passie. Als je alleen maar onderneemt om te cashen, dan vind ik dat lichtelijk immoreel. Omdat je dan verkeerd gebruik maakt van de planeet. Je hebt mensen die hun producten helemaal uit China importeren…”

Het gaat Lex dus niet om ‘het grote geld’, maar om het gevoel dat hij krijgt bij geschiedenis en de antieke oudheid. Wat maakt een oude munt dan zo bijzonder voor hem? “Je kan niet tijdreizen,” zegt hij. “Helaas, dat vond ik altijd heel jammer. Omdat ik graag wilde weten hoe het nou was. Hoe was het nou om in het Colosseum te zitten? En zo’n munt, die is gewoon gegarandeerd gemaakt door een persoon uit die Romeinse periode. Dan kun je vaak ook nog achterhalen waar een munt specifiek is geproduceerd. Dat is echt een soort tijdreizen.”

Inmiddels heb ik misschien wel een miljoen munten in mijn handen gehad.

Lex van der Jagt

Authentiek

Lex vindt het belangrijk om te benadrukken dat zijn succes als ondernemer hem niet kwam aanwaaien. “Ik heb er keihard voor gewerkt,” zegt hij. “Het is een vak waarbij je niet zonder kennis kan. Ik kan alle Romeinse keizers nu voor jou opnoemen, op volgorde en met jaartallen erbij. Dat kan alleen maar omdat ik vele uren onderzoek heb gedaan. Anders zou ik mezelf geen expert kunnen noemen.”

Mede dankzij zijn expertise, scoort Lex met zijn webshop nu gemiddeld 4,8 van de 5 sterren. Als expert zegt hij een gedegen authenticatieproces te kunnen garanderen. Het is iets wat vertrouwen schept bij zijn klanten. Waar start zo’n authenticatieproces? “De munt wordt natuurlijk al goed bekeken door het veilinghuis,” zegt Lex, “maar dat is niet onfeilbaar. Ik filter nog steeds nepmunten uit collecties die ik binnenkrijg. Om een munt te kunnen beoordelen, moet je kijken naar minuscule details. Inmiddels heb ik misschien wel een miljoen munten in mijn handen gehad.”

Antiquair

Is Lex niet bang dat hij – zeker omdat hij al zo vroeg is begonnen – ooit moe wordt van munten? Hij geeft aan dat je nooit in één mensenleven alles over oude munten te weten kunt komen. Dus aan de hoeveelheid geschiedenis waarin hij zich kan wentelen zal het niet liggen. Hoe kijkt hij dan naar de toekomst van zijn onderneming? Lex: “Ten eerste blijf ik gewoon nog even doen wat ik nu doe. Waar ik een beetje moeite mee heb binnen de ondernemerswereld, is de focus op groei. Het hoeft niet altijd te gaan over groei, groei, groei. Ik ben tevreden met hoe het nu gaat. Het levert mij in combinatie met school al best een behoorlijke werkdruk op. Waarom zou ik het voor mezelf dan nog zwaarder gaan maken?”

En over tien jaar? “Dan zou ik meerdere bedrijven kunnen hebben,” zegt Lex. “Misschien richt ik me dan wat meer op antiek in het algemeen. Ik hoop in ieder geval dat ik dan meer tijd heb.” Michael Douglas zei het al in Wall Street 2: money is not the prime commodity in our lives... time is. Het is een les die Lex gelukkig al veel eerder in zijn leven heeft geleerd. Toch grappig dat iemand voor wie het niet om cashen gaat, zo verknocht is aan cash uit de oudheid.

Fotografie: Thomas Busschers

Jos Eertink

Als redacteur probeert Jos alles wat complex is toegankelijk te maken. Buiten werktijd houdt hij zich het liefst bezig met poëzie en schilderkunst. Hij was de achtste stadsdichter van Enschede, maar rijmt alleen als het moet.

Gerelateerde artikelen

Renske Teekens Ondernemerschap

Renske zette Boekbundels op: ‘Ik leerde dat ik mag geloven in mezelf’

09 januari 2025
Noa Rijnenberg (foto: zelf aangeleverd) Ondernemerschap

Noa volgde de minor Startup Ondernemer: ‘Ik wil gelukkig zijn en blijven in mijn onderneming’

28 november 2024
Saxion-studenten winnen Apeldoornse Business Awards 2024 met ABNØRMAAL Events Ondernemerschap

Saxion-studenten winnen Apeldoornse Business Awards 2024 met ABNØRMAAL Events