BOOST

In de energietransitie kijken bedrijven naast elektrificatie in veel gevallen ook naar de mogelijkheden van waterstof om hun emissies terug te dringen. Om daarbij goed af te wegen welke optie het beste past bij hun productieproces en bedrijfsvoering is specifieke kennis van systemen nodig die in het algemeen niet beschikbaar is bij deze bedrijven. Eén van de vraagstukken daarbij is hoe de productie of aanlevering van waterstof het beste gerealiseerd kan worden.

In het Interreg project BOOST werkt Saxion samen met Fachhochschule Münster, Universiteit Twente en een aantal partners uit het bedrijfsleven aan de ontwikkeling van een software toolbox waarmee bedrijven in beeld kunnen brengen wat decentrale waterstofproductie voor hen kan betekenen, en welk systeem het best past bij hun werkwijze. De toolbox brengt hierbij zowel technische als bedrijfseconomische aspecten in beeld.

Met de toolbox kan het gedrag van verschillende types electrolyser systemen (op basis van PEM, AEL en AEM)  gesimuleerd worden in samenhang met een specifiek proces waarin de waterstof gebruikt wordt en/of met bronnen van duurzaam opgewekte elektriciteit. Door de verschillende electrolyser types en de grootte van systeemcomponenten te variëren kan het best passende systeem bepaald worden.

Bij de ontwikkeling van de modellen wordt gebruik gemaakt van metingen aan verschillende electrolyser testopstellingen om tot betrouwbare modellen te komen. Deze metingen worden binnen het project in samenwerking tussen de verschillende partners gerealiseerd.

De toolbox kan ook ingezet worden voor het opleiden van studenten of het of trainen van professionals die kennis over waterstofsystemen willen opdoen of uitbreiden.

Enapter-AEM-Multicore.jpg

De kloof die de bedrijven in dit project willen overbruggen: van theoretisch inzicht en expertise op deelaspecten naar expertise om goed werkende systemen te kunnen realiseren en begrip krijgen van mogelijkheden voor verbeteringen en innovaties. Om die reden wordt het project vorm gegeven rondom de ontwikkeling en bouw van een prototype elektrolyse systeem dat wordt geïntegreerd met de duurzame energievoorziening van H2Hub Twente.

De ontwikkeling van elektrolyse systemen (maar ook toepassingen van waterstof) vraagt om expertise op alle opleidingsniveaus die nog weinig beschikbaar is. Door de energietransitie neemt de vraag naar deze expertise sterk toe. De kennisinstellingen zijn partner binnen de SPRONG “decentrale waterstof” en zij willen met dit project via praktijkgericht onderzoek expertise binnen de betrokken onderzoekgroepen verder opbouwen. Belangrijk hierin is het leerproces structuur en borging te geven waardoor dit kan doorwerken binnen het onderwijs richting studenten en bedrijfsmedewerkers.

De resultaten van dit project worden gedeeld met het netwerk maar ook via bijeenkomsten van de topsector energie en lectorenplatform LEVE. De impact van dit project: expertiseopbouw voor realisatie van decentrale waterstofsystemen als stimulans voor regionale bedrijfsontwikkeling én energietransitie!

Projectduur:

1 maart 2022 – 28 februari 2027

Partners:

H2Hub, HyMatters Operations BV, Boessenkool, Jotem, Powerspex, Schröder Energie Technologie, Demcon Energy Systems BV, VDL Energy Systems BV, KIWA, Waterschap Vechtstromen, Cogas, Kiemt

Kennisinstellingen:

Fachhochschule Münster; University of Twente; Saxion

Projectpartners:

Pondera Consult B.V.; BEN-Tec GmbH; HyGear; Powerspex Instrumentation B.V.; Zentrum für Brennstoffzellen Technik GmbH; H2 Hub Twente; Oost NL; Drenthe College; ROC van Twente; Enapter; KWS Energy Knowledge eG; Hydrogen & Fuel Cell Assocation NWBA; Horizon B.V.

Financiering

Dit project wordt in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland financieel ondersteund door de Europese Unie en de Interreg-partners.

interreg logo - boost.jpeg website Provincie Gelderland Ministerie van Economische Zaken en Klimaat Ministerium für Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung