ARCfieldLAB. Innovatieve sensortechnologieën en methodologieën voor archeologisch veldwerk: netwerk, kennisbasis en verspreiding
ARCfieldLAB is een door E-RIHS gefinancierd project gericht op het verbeteren van de kwaliteit van archeologisch veldwerk en onderzoek in Nederland. Dit gebeurt door informatie te verzamelen over de belangrijkste technologische en methodologische innovaties van de afgelopen tien jaar op het gebied van archeologische remote sensing. Er worden expertmeetings georganiseerd waarin ervaringen met de toepassing van deze technieken kunnen worden uitgewisseld. Deze gaan over onderwerpen als 1) het uitwisselen van expertise binnen de archeologische sector, 2) duurzame kennisverspreiding en langetermijnconservering, 3) het leren kennen van experts buiten het archeologiedomein en 4) het uitwisselen van ideeën tussen internationale experts.
Een aantal van de sensorbeschrijvingen en casestudies zullen worden uitgevoerd door kennispartners uit het kernconsortium. Zo zal Saxion zal de techniekbeschrijvingen voor dronefotogrammetrie en multispectraal onderzoek verzorgen en bijdragen aan een nog nader te bepalen casestudy.
Het uiteindelijke doel van het ARCfieldLAB-project is het delen van verzamelde technologiebeschrijvingen, informatie over de uitgevoerde casestudies en best practices op een online platform, en het creëren van trainingsmateriaal en kennisverspreidingssessies voor geïnteresseerden.
Looptijd:
2022-2024
Partners:
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB), Vereniging Ondernemers in Archeologie (VOiA), Saxion Hogeschool, Universiteit Leiden (LEI), Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universiteit van Amsterdam (UvA), 4DResearchLab.