Landbouw in Klimaatrobuuste Beeklandschappen
Nederland heeft de ambitie om in 2050 klimaatrobuust te zijn en staat daarmee voor een grote opgave. Deze opgave is in het bijzonder groot voor beeklandschappen, die worden gekenmerkt door de lager liggende beekdalen en hoge zandgronden. Lectoraat SAST werkt samen met partners aan deze opgave via het project 'Landbouw in Klimaatrobuuste Beeklandschappen'.
Door middel van praktijkgericht onderzoek zoomen we in op wat de transitie naar klimaatrobuustheid betekent voor beeklandschappen. In dit project werken Aeres Hogeschool, HAS green academy, Hogeschool Van Hall Larenstein en Hogeschool Saxion nauw samen met tal van consortiumpartners (zoals waterschappen, provincies en gebiedspartijen).
Drie beeklandschappen
Aan de hand van drie concrete beeklandschappen worden verschillende inhoudelijke invalshoeken samengebracht: het bodem- en watersysteem, het agrarisch perspectief, de verdienmogelijkheden van en binnen de landschappen en effectieve governance.
Binnen het project staan drie gebiedscases centraal:
- het Koningsdiep (Friesland)
- het Vechtdal (Overijssel)
- de Buulder Aa (Noord-Brabant)
Verschillende invalshoeken
Het project brengt kennis uit verschillende disciplines samen binnen deze gebiedscase. Dit doen we aan de hand van vier thematische invalshoeken:
- Water- en bodemsysteem: hoe ziet een klimaatrobuust bodem- en watersysteem eruit?
- Agrarisch perspectief: welke vormen van landbouw passen waar?
- Verdienmodellen: wat is het verdienvermogen van de verschillende vormen van landbouw binnen deze landschappen en zijn er mogelijkheden om dit verdienvermogen aan te vullen door middel van maatschappelijke diensten?
- Governance: welke beleidsinstrumenten en interventies kunnen de transitie faciliteren en versnellen?
Samenwerkingspartners
Aeres Hogeschool, HAS green academy, Hogeschool Van Hall Larenstein, Saxion Hogeschool, Waterschap de Dommel, Provincie Noord-Brabant.
Looptijd
1 september 2022 tot medio 2025